Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σοκολάτα: Βακτήρια και μούχλα σε ευρωπαϊκά προϊόντα! Ιταλική μελέτη για το μικροβιακό φορτίο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣοκολάτα: Βακτήρια και μούχλα σε ευρωπαϊκά προϊόντα! Ιταλική μελέτη για το μικροβιακό φορτίο
spot_img

Η νέα έρευνα τονίζει τη σημασία εξάλειψης των μικροοργανισμών κατά την παραγωγή και συσκευασία των προϊόντων

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Udine πραγματοποίησαν μικροβιακό χαρακτηρισμό σκόνης κακάο και σοκολάτας που κυκλοφορούν στην ιταλική αγορά αποκαλύπτοντας πλήθος βακτηρίων και μούχλας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως οι κόκκοι κακάο μολύνονται από έναν μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών με το επίπεδο μόλυνσης να αυξάνεται μετά τη συγκομιδή των κόκκων και τη βιομηχανική τους επεξεργασία. Συγκεκριμένα, τα ανθεκτικά στη θερμότητα σπόρια του Bacillus spp. δεν μπορούν να εξαλειφθούν από τις συνήθεις πρακτικές της βιομηχανίας τροφίμων. Επιπλέον, στην περίπτωση της σοκολάτας, τα συντηρητικά που προστίθενται συχνά δεν επαρκούν για την πρόληψη της ανάπτυξης οσμόφιλων ζυμομυκήτων, ξηρόφιλης μούχλας και βακτηρίων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλοίωση της γεύσης και της υφής των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή.

Η ερευνητική ομάδα από την Ιταλία, στη νέα της δημοσίευση στο περιοδικό Foods, ανέλυσε δείγματα από 5 διαφορετικές Ευρωπαϊκές μάρκες κακάο και σοκολάτας ως προς το μικροβιακό τους φορτίο. Τα αποτελέσματα έδειξαν την παρουσία ενός μικροβιακού πληθυσμού που αποτελείται από το σχηματισμό μεσόφιλων και θερμόφιλων σπορίων και στους δύο τύπους προϊόντων. Στελέχη του Bacillus spp. και Geobacillus spp. βρέθηκαν και στο κακάο και στη σοκολάτα, ενώ υπήρξε μια περίπτωση που βρέθηκε μούχλα από τα γένη Penicillium και Cladosporium σε μπάρες σοκολάτας.

Σοκολάτα με μούχλα στο πίσω μέρος βρέθηκε ανάμεσα στα δείγματα της μελέτης. Πηγή: Foods

Τα σπορογόνα βακτηριακά στελέχη φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τις πρώτες ύλες, δηλαδή τους κόκκους κακάο, καθώς οι εμπλεκόμενες θερμικές επεξεργασίες (ψήσιμο των κόκκων στους 110-140°C) δεν επαρκούν για την επίτευξη των απαραίτητων συνθηκών στειρότητας. Παρ’ όλ’ αυτά, τα επίπεδα συγκέντρωσης των βακτηρίων ήταν περιορισμένα και δεν επηρεάζουν την ασφάλεια των προϊόντων.

Στην περίπτωση της μούχλας, η προέλευσή της είναι στενά συνδεδεμένη με τις τελικές φάσεις παραγωγής των προϊόντων (περιβάλλον και συσκευασία). Η παρουσία του Penicillium οφείλεται πιθανότατα στην παρουσία υγρασίας που αποκτάται κατά τη συσκευασία της σοκολάτας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την εξάλειψη της υγρασίας στην επιφάνεια ή την αποτροπή της απορρόφησης της υγρασίας από τη σοκολάτα, συνιστάται η διατήρηση της σχετικής ισορροπίας υγρασίας (ERH) περίπου στο 35–40% κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ειδικό τεύχος του Foods με θέμα «Μικροοργανισμοί και η Σημασία τους στη Βιομηχανία Τροφίμων: Ασφάλεια, Ποιότητα και Ιδιότητες Υγείας» και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα