Τα μπολ με noodles που είναι έτοιμα με λίγο ζεστό νερό στο σπίτι είναι δημοφιλή – και φθηνά. Είναι όμως υγιεινά;
Αφαιρέστε το καπάκι, ρίξτε ζεστό νερό, περιμένετε λίγα λεπτά – έτοιμο! Τα ασιατικά στιγμιαία γεύματα προετοιμάζονται τόσο γρήγορα και εύκολα σε ένα μπολ. Κάποιοι μάλιστα απλώς τα τσιμπολογούν χωρίς καν να προσθέσουν νερό.
Σύμφωνα με την Lebensmittelzeitung, την κορυφαία Γερμανική εμπορική και επιχειρηματική εφημερίδα στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών, το γερμανικό εμπόριο στιγμιαίων πιάτων με noodle πέτυχε πωλήσεις 362 εκατομμυρίων ευρώ το 2023 – σχεδόν 18% περισσότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, πολλά από τα μπολ αυτά απέχουν πολύ από το να αποτελούν ένα υγιεινό γεύμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτή είναι η σοκολάτα που θέλει να εκτοπίσει τη Dubai Chocolate από τον θρόνο της (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι τα φύλλα δάφνης ασφαλή για κατανάλωση;
Φλιτζάνια Maggi, Knorr και Nissin σε διατροφικό έλεγχο
Η Αυστριακή Ένωση για την Ενημέρωση των Καταναλωτών (VKI) διερεύνησε τι περιέχουν και πόσα λιπαρά, ζάχαρη, θερμίδες και αλάτι έχουν 21 προϊόντα. Ο συνεργαζόμενος οργανισμός έχει ελέγξει τις λίστες συστατικών και τις διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες τεσσάρων εμπορικών σημάτων σε διαφορετικές γεύσεις: Maggi, Knorr, Nissin και την ιδιωτική ετικέτα S-Budget της αυστριακής εταιρείας λιανικής Spar.
Το VKI δεν διενεργεί εργαστηριακές αναλύσεις. Ως εκ τούτου, οι ρύποι και η γεύση δεν ελήφθησαν υπόψη στη μελέτη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Παγκόσμιος συναγερμός για τις δηλητηριάσεις από την κατανάλωση τυριών από νωπό γάλα – Υπενθύμιση προφυλάξεων καταναλωτών
Το ένα τρίτο των στιγμιαίων noodles κρίθηκε “όχι πολύ ικανοποιητικό”
Τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ανάμεικτα: οκτώ ασιατικά φλιτζάνια noodle εξακολουθούν να έχουν καλή βαθμολογία δοκιμής. Ωστόσο, το ένα τρίτο των προϊόντων σημείωσε «λιγότερο ικανοποιητική βαθμολογία»: οι λόγοι γι αυτό ήταν τα υπερβολικά λιπαρά, το αλάτι και τα πρόσθετα καθώς και η πολύ μπερδεμένη, δυσανάγνωστη ετικέτα.
Σύμφωνα με τις ετικέτες, η περιεκτικότητα σε λίπος στο παρασκευασμένο προϊόν κυμαίνεται μεταξύ 12 και 17 γραμμαρίων ανά φλιτζάνι. Η περιεκτικότητα σε αλάτι κυμαίνεται μεταξύ 1,8 και 4,6 γραμμαρίων.
Κύπελλα Nissin με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και αλάτι
Το Nissin Soba Cup Noodles Peking Duck περιέχει τα περισσότερα λιπαρά. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στον αριθμό των θερμίδων: το φλιτζάνι παρέχει περίπου 380 χιλιοθερμίδες. Η Nissin θεωρείται ο εφευρέτης των στιγμιαίων noodles σε φλιτζάνια: ο ιδρυτής της εταιρείας, Momofuku Ando, έφερε τα πρώτα noodles με φλιτζάνια στην αγορά στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1970.
Το Nissin ξεχωρίζει επίσης αρνητικά όσον αφορά την περιεκτικότητα σε αλάτι: Αν φάτε ολόκληρο το Nissin Asian Blast Cup Noodles Hot Chili Spicy, θα καταναλώσετε σχεδόν 4,6 γραμμάρια αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της κατευθυντήριας τιμής της Γερμανικής Εταιρείας Διατροφής των 6 γραμμαρίων αλατιού την ημέρα έχει ήδη εξαντληθεί. Το υπερβολικό αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και, ως αποτέλεσμα, εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο.
Συμβουλή: Συγκρίνετε την περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος, αλάτι και ζάχαρη στις διατροφικές πληροφορίες. Εάν καταναλώσετε μια μερίδα καρότα με τα noodles ή φάτε ένα μήλο μετά, μπορείτε τουλάχιστον να ενισχύσετε το γρήγορο γεύμα με λίγες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Τα αποτελέσματα στις άλλες μάρκες
Το καλύτερο αποτέλεσμα δοκιμής επιτεύχθηκε από την ποικιλία Knorr Asia Noodles Chili Taste . Ωστόσο, δεν είναι πλέον διαθέσιμα στη Γερμανία ή την Αυστρία, μας είπε ο προμηθευτής της Unilever. Από όλα τα άλλα φλιτζάνια noodles που δοκιμάστηκαν, οι ακόλουθες ποικιλίες Maggi Asia Noodle Cup συνιστώνται περισσότερο : τσίλι, γεύση βοείου κρέατος, γεύση κοτόπουλου, κάρυ, γεύση πάπιας, γεύση κοτόπουλου σουσαμιού και γλυκό τσίλι. Σύμφωνα με τον προμηθευτή Nestlé Γερμανίας, τα κύπελλα Maggi είναι όλα διαθέσιμα στη Γερμανία και κοστίζουν 1,49 ευρώ το καθένα.
Αυτά τα προϊόντα θα πρέπει επίσης γενικά να αποτελούν εξαίρεση στο μενού. Όπως η κατεψυγμένη πίτσα ή τα πατατάκια, αυτά είναι τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας . Αυτά είναι ύποπτα για την προώθηση πολλών ασθενειών.
Έως 14 πρόσθετα σε ένα φλιτζάνι
Ένδειξη του υψηλού βαθμού επεξεργασίας είναι ο ενίοτε μακρύς κατάλογος προσθέτων . Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, ενισχυτικά γεύσης όπως γλουταμινικό μονονάτριο, ινοσινικό δινάτριο και γουανυλικό δινάτριο, ρυθμιστές οξύτητας, σταθεροποιητές, και αρωματικά.
Τα Nissin Asian Blast Cup Noodles 5 spices Beef είναι ιδιαίτερα υπερφορτωμένα με 14 πρόσθετα.