Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συγκομιδή βατόμουρων: Κίνδυνος για την ασφάλεια τροφίμων τα φύλλα πολυμερούς

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυγκομιδή βατόμουρων: Κίνδυνος για την ασφάλεια τροφίμων τα φύλλα πολυμερούς
spot_img

Ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες για διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ σχετικά με τις πρακτικές συγκομιδής και υγιεινής που χρησιμοποιούνται από καλλιεργητές και συσκευαστές μύρτιλων και βατόμουρων.

Oλοκληρώθηκε πρόσφατα ένα έργο από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις ΗΠΑ, με στόχο την αξιολόγηση των διαφορετικών πρακτικών καθαριότητας, συγκομιδής και απολύμανσης δοχείων, εξοπλισμού και μηχανών που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές μύρτιλων.

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική έρευνα, συνέλεξαν πληροφορίες για διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ σχετικά με τις πρακτικές συγκομιδής και υγιεινής που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από καλλιεργητές και συσκευαστές μύρτιλων και βατόμουρων, με συμμετέχοντες περισσότερους από 70 παραγωγούς από 13 πολιτείες.

 Περίπου το 3% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι δεν απολυμαιναν ποτέ τα δοχεία συγκομιδής τους, ενώ το 75% έκανε συχνά απολύμανση και περίπου το 2% των ερωτηθέντων δεν απολυμάνανε ποτέ τις μηχανές του. Επιπλέον, το υπόλοιπο 98% ανέφερε ότι απολυμάνανε τις μηχανές του θερισμού και αλωνίσματος μετά από κάθε χρήση, μία φορά την ημέρα ή μία φορά την εβδομάδα.

Αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα των τρεχουσών πρακτικών καθαρισμού και υγιεινής της βιομηχανίας -με μέτρηση του μικροβιακού φορτίου στην επιφάνεια των δοχείων συγκομιδής βατόμουρων και μύρτιλων πριν και μετά τον καθαρισμό- διαπιστώθηκε ότι περίπου το 1,3% των δειγμάτων που συλλέχθηκαν από την πολιτεία Τζόρτζια βρέθηκαν θετικά για κολοβακτηρίδια κοπράνων και το 3,8% για εντερόκοκκους. Για τα δείγματα του Όρεγκον, το 3,8% ήταν θετικό σε κολοβακτηρίδια κοπράνων και το 10,6% σε εντερόκοκκους .

Τέλος, σε ένα εργαστηριακό πείραμα, οι ερευνητές τέσταραν εάν οι βασικές πρακτικές καθαρισμού και απολύμανσης της βιομηχανίας μπορούν να αφαιρέσουν αποτελεσματικά τις μικροβιακές συσσωρεύσεις και τη μάζα βιοφίλμ στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή δοχείων συγκομιδής και μηχανικών θεριζοαλωνιστικών μηχανών.

 Τα δείγματα δοκιμάστηκαν για τη συσσώρευση βακτηρίων και το σχηματισμό βιοφίλμ από πέντε διαφορετικά στελέχη Escherichia coli.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης σχηματισμού βιοφίλμ έδειξαν ότι τα εμποτισμένα δείγματα πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας είχαν μικρότερη μάζα βιοφίλμ από τα μη εμποτισμένα προστατευτικά και ότι το πλύσιμο στο χέρι αφαιρούσε λιγότερη μάζα βιοφίλμ από το πλύσιμο στο πλυντήριο. Επιπλέον, η επεξεργασία με σαπούνι χεριών αφαίρεσε περισσότερα βιοφίλμ από την επεξεργασία με υποχλωριώδες νατρίου.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι οι καλλιεργητές μεταβαίνουν στη χρήση τροποποιημένων μηχανημάτων συγκομιδής για μεγαλύτερη ευκολία, όπως πλάκες σύλληψης, για να μειώσουν τη φυσική ζημιά στους συγκομιζόμενους καρπούς, καθώς τα φύλλα πολυμερούς αποτελούν πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων, επειδή είναι υδρόφοβα και πιθανότατα αυξάνουν το επίπεδο μικροβιακής συσσώρευσης στις επιφάνειες του μηχανήματος.

Χρησιμοποιώντας τα ευρήματά τους, οι ερευνητές διένειμαν τη γνώση που αποκτήθηκε σε καλλιεργητές μούρων και συσκευαστές για να προωθήσουν τις βέλτιστες βιομηχανικές πρακτικές.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο