Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα
Πρόσφατη επιστημονική μελέτη καταδεικνύει ότι η κατανάλωση νωπού γάλακτος από ζώα ενέχει κίνδυνο μόλυνσης από τον H5N1 και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν δείγματα νωπού γάλακτος από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που είχαν μολυνθεί με γρίπη H5N1 παρουσίασαν υψηλά επίπεδα ιού στα αναπνευστικά τους όργανα και χαμηλότερα επίπεδα ιού σε άλλα ζωτικά όργανα.
- Δείτε επίσης: Ψωμί του τοστ: “Θερμό επεισόδιο” μεταξύ Elbisco (ΚΡΙΣ ΚΡΙΣ) και Καραμολέγκος – Προσφυγή στο ΣΕΕ
- Δείτε επίσης: Σάπια αυγά σε πανετόνε και χριστουγεννιάτικα γλυκά: Το σκάνδαλο που οδήγησε σε 20 συλλήψεις και κλόνισε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών
Στο πλαίσιο τη επιφυλακής των Υγειονομικών Αρχών που επιτάσσουν τα νέα ευρήματα, αυξάνονται οι έλεγχοι στην αγορά. Πριν από μία εβδομάδα, ανακλήθηκε από τα σουπερμάρκετ των ΗΠΑ, γάλα επειδή βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Καλιφόρνια εξέδωσαν και πάλι προειδοποίηση και ανάκληση για το μη παστεριωμένο γάλα της ίδιας εταιρείας, της Raw Farm LLC επειδή μια δεύτερη παρτίδα βρέθηκε θετική για γρίπη των πτηνών.
- Δείτε επίσης: Ποιο φαγητό δεν πρέπει να τρώτε ποτέ σε εστιατόρια και γιατί
- Δείτε ακόμη: Μέλι: «Τεράστια απάτη» στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού – Το νοθεύουν με φθηνό σιρόπι ζάχαρης
Το επηρεαζόμενο νωπό γάλα επισημαίνεται με κωδικό παρτίδας 20241119 και ημερομηνία λήξης στις 7 Δεκεμβρίου. Το ανακληθέν νωπό γάλα διανεμήθηκε σε δεκάδες τοποθεσίες λιανικής, συμπεριλαμβανομένων των Sprouts Markets. Το τμήμα υγείας καλεί τους καταναλωτές να επιστρέψουν αμέσως το ανακαλούμενο νωπό γάλα στο κατάστημα από το οποίο αγοράστηκε.
- Δείτε επίσης: Εμφιαλωμένο νερό: Ανατροπή στο δικαστικό σίριαλ με γνωστή μάρκα – Παραπλανεί ή όχι τους καταναλωτές;
- Δείτε επίσης: Βιολογικό γιαούρτι – Αξίζουν τα έξτρα χρήματα που πληρώνουμε για τις βιολογικές καλλιέργειες;
Απανωτοί έλεγχοι
«Δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα γρίπης των πτηνών ανθρώπων που να σχετίζονται με το προϊόν. Όμως, καθώς το κράτος συνεχίζει να διερευνά τη σχέση μεταξύ των ανιχνεύσεων γρίπης των πτηνών στο λιανικό νωπό γάλα και της συνεχιζόμενης εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, πουλερικά και σποραδικά κρούσματα ανθρώπων, οι καταναλωτές καλούνται να μην καταναλώνουν κανένα από το προσβεβλημένο νωπό γάλα. Οι πελάτες θα πρέπει να επιστρέψουν αμέσως κάθε προϊόν που έχει απομείνει στο σημείο λιανικής αγοράς», σύμφωνα με την προειδοποίηση του τμήματος υγείας.
Δείτε επίσης: Πώς να κόψετε τούρτες και κέικ σαν επαγγελματίας
Δείτε επίσης: Γιατί οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο από τους άνδρες και ξυπνούν πιο συχνά τη νύχτα
Το Τμήμα Τροφίμων και Γεωργίας της Καλιφόρνια (CDFA) βρέθηκε στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας γάλακτος της Raw Farm στις 27 Νοεμβρίου, συλλέγοντας πρόσθετα δείγματα αποθηκευμένου γάλακτος χύδην δεξαμενής και εμφιαλωμένων προϊόντων σε σχέση με προηγούμενη ανάκληση. Τα αποτελέσματα από αυτές τις πρόσθετες δοκιμές εκκρεμούν.
- Διαβάστε ακόμη: Κάνει να πίνω νερό με τα γεύματα; Τι λένε οι ειδικοί;
- Δείτε επίσης: Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψωμί καθημερινά
Όπως και με τις δοκιμές που οδήγησαν στην ανάκληση του γαλακτοκομείου στις 24 Νοεμβρίου, το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Κομητείας Santa Clara εξέτασε τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα από καταστήματα λιανικής στην κομητεία τους ως δεύτερη γραμμή προστασίας των καταναλωτών έναντι του H5N1, που αναφέρεται επίσης ως γρίπη των πτηνών. Η κομητεία εντόπισε γρίπη των πτηνών σε αυτό το δεύτερο δείγμα νωπού γάλακτος που αγοράστηκε σε ένα κατάστημα λιανικής, ανέφερε το τμήμα υγείας.
- Δείτε επίσης: Γάλα από μηχανές καφέ: Τι γίνεται με τα μικρόβια;
Τι συμβαίνει όταν καταναλώνουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα
«Εμπειρογνώμονες στη δημόσια υγεία έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τους καταναλωτές να μην καταναλώνουν νωπό γάλα ή προϊόντα νωπού γάλακτος λόγω αυξημένων κινδύνων τροφιμογενών ασθενειών. Επιδημίες που οφείλονται σε Salmonella, Listeria monocytogenes, E. coli που παράγει τοξίνες, Brucella, Campylobacter και πολλά άλλα βακτήρια έχουν σχετιστεί με την κατανάλωση ακατέργαστων γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παστεριώνονται, μια διαδικασία θέρμανσης που σκοτώνει βακτήρια και ιούς όπως η γρίπη των πτηνών», σύμφωνα με την προειδοποίηση του υπουργείου Υγείας.
Το παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ασφαλή για κατανάλωση, επειδή η διαδικασία θέρμανσης σκοτώνει παθογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης των πτηνών, που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες.
Η κατανάλωση ή η κατά λάθος εισπνοή νωπού γάλακτος που περιέχει τον ιό της γρίπης των πτηνών μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Επιπλέον, το να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με άπλυτα χέρια μετά την επαφή με νωπό γάλα με τον ιό της γρίπης των πτηνών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τη γρίπη των πτηνών στον άνθρωπο περιλαμβάνουν ερυθρότητα ή έκκριση των ματιών, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, διάρροια, έμετο, μυϊκούς ή σωματικούς πόνους, πονοκεφάλους, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό.
- Δείτε επίσης: Πείραμα: Ποια μέθοδος μαγειρέματος μολύνει περισσότερο τον αέρα στο σπίτι δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα υγείας
Ως μέρος της αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών της Καλιφόρνια, οι δοκιμές νωπού γάλακτος από γαλακτοκομεία έχουν αυξηθεί για να αποτρέψουν τους καταναλωτές νωπού γάλακτος από τον ιό. Μόλις η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής στην Καλιφόρνια, το Τμήμα Τροφίμων και Γεωργίας της Καλιφόρνια άρχισε τακτικές δοκιμές νωπού γάλακτος σε δεξαμενές χύδην. Σε απάντηση αυτών των πρόσφατων θετικών δοκιμών από δύο παρτίδες νωπού γάλακτος λιανικής, το τμήμα γεωργίας συνέχισε με άμεση πρόσθετη δειγματοληψία και δοκιμή στο Raw Farm.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.