Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
12.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

ΑρχικήΝέαΓάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση
spot_img

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη καταδεικνύει ότι η κατανάλωση νωπού γάλακτος από ζώα ενέχει κίνδυνο μόλυνσης από τον H5N1 και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν δείγματα νωπού γάλακτος από αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που είχαν μολυνθεί με γρίπη H5N1 παρουσίασαν υψηλά επίπεδα ιού στα αναπνευστικά τους όργανα και χαμηλότερα επίπεδα ιού σε άλλα ζωτικά όργανα. 

Στο πλαίσιο τη επιφυλακής των Υγειονομικών Αρχών που επιτάσσουν τα νέα ευρήματα, αυξάνονται οι έλεγχοι στην αγορά. Πριν από μία εβδομάδα, ανακλήθηκε από τα σουπερμάρκετ των ΗΠΑ, γάλα επειδή βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Καλιφόρνια εξέδωσαν και πάλι προειδοποίηση και ανάκληση για το μη παστεριωμένο γάλα της ίδιας εταιρείας, της Raw Farm LLC επειδή μια δεύτερη παρτίδα βρέθηκε θετική για γρίπη των πτηνών.

Το επηρεαζόμενο νωπό γάλα επισημαίνεται με κωδικό παρτίδας 20241119 και ημερομηνία λήξης στις 7 Δεκεμβρίου. Το ανακληθέν νωπό γάλα διανεμήθηκε σε δεκάδες τοποθεσίες λιανικής, συμπεριλαμβανομένων των Sprouts Markets. Το τμήμα υγείας καλεί τους καταναλωτές να επιστρέψουν αμέσως το ανακαλούμενο νωπό γάλα στο κατάστημα από το οποίο αγοράστηκε.

Απανωτοί έλεγχοι

«Δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα γρίπης των πτηνών ανθρώπων που να σχετίζονται με το προϊόν. Όμως, καθώς το κράτος συνεχίζει να διερευνά τη σχέση μεταξύ των ανιχνεύσεων γρίπης των πτηνών στο λιανικό νωπό γάλα και της συνεχιζόμενης εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, πουλερικά και σποραδικά κρούσματα ανθρώπων, οι καταναλωτές καλούνται να μην καταναλώνουν κανένα από το προσβεβλημένο νωπό γάλα. Οι πελάτες θα πρέπει να επιστρέψουν αμέσως κάθε προϊόν που έχει απομείνει στο σημείο λιανικής αγοράς», σύμφωνα με την προειδοποίηση του τμήματος υγείας.

Δείτε επίσης: Πώς να κόψετε τούρτες και κέικ σαν επαγγελματίας

Δείτε επίσης: Γιατί οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο από τους άνδρες και ξυπνούν πιο συχνά τη νύχτα

Το Τμήμα Τροφίμων και Γεωργίας της Καλιφόρνια (CDFA) βρέθηκε στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας γάλακτος της Raw Farm στις 27 Νοεμβρίου, συλλέγοντας πρόσθετα δείγματα αποθηκευμένου γάλακτος χύδην δεξαμενής και εμφιαλωμένων προϊόντων σε σχέση με προηγούμενη ανάκληση. Τα αποτελέσματα από αυτές τις πρόσθετες δοκιμές εκκρεμούν. 

Όπως και με τις δοκιμές που οδήγησαν στην ανάκληση του γαλακτοκομείου στις 24 Νοεμβρίου, το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Κομητείας Santa Clara εξέτασε τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα από καταστήματα λιανικής στην κομητεία τους ως δεύτερη γραμμή προστασίας των καταναλωτών έναντι του H5N1, που αναφέρεται επίσης ως γρίπη των πτηνών. Η κομητεία εντόπισε γρίπη των πτηνών σε αυτό το δεύτερο δείγμα νωπού γάλακτος που αγοράστηκε σε ένα κατάστημα λιανικής, ανέφερε το τμήμα υγείας.

Τι συμβαίνει όταν καταναλώνουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα

«Εμπειρογνώμονες στη δημόσια υγεία έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τους καταναλωτές να μην καταναλώνουν νωπό γάλα ή προϊόντα νωπού γάλακτος λόγω αυξημένων κινδύνων τροφιμογενών ασθενειών. Επιδημίες που οφείλονται σε Salmonella, Listeria monocytogenes, E. coli που παράγει τοξίνες, Brucella, Campylobacter και πολλά άλλα βακτήρια έχουν σχετιστεί με την κατανάλωση ακατέργαστων γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν παστεριώνονται, μια διαδικασία θέρμανσης που σκοτώνει βακτήρια και ιούς όπως η γρίπη των πτηνών», σύμφωνα με την προειδοποίηση του υπουργείου Υγείας.  

Το παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ασφαλή για κατανάλωση, επειδή η διαδικασία θέρμανσης σκοτώνει παθογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης των πτηνών, που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες. 

Η κατανάλωση ή η κατά λάθος εισπνοή νωπού γάλακτος που περιέχει τον ιό της γρίπης των πτηνών μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια. Επιπλέον, το να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με άπλυτα χέρια μετά την επαφή με νωπό γάλα με τον ιό της γρίπης των πτηνών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μόλυνση. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τη γρίπη των πτηνών στον άνθρωπο περιλαμβάνουν ερυθρότητα ή έκκριση των ματιών, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, διάρροια, έμετο, μυϊκούς ή σωματικούς πόνους, πονοκεφάλους, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό.

Ως μέρος της αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών της Καλιφόρνια, οι δοκιμές νωπού γάλακτος από γαλακτοκομεία έχουν αυξηθεί για να αποτρέψουν τους καταναλωτές νωπού γάλακτος από τον ιό. Μόλις η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής στην Καλιφόρνια, το Τμήμα Τροφίμων και Γεωργίας της Καλιφόρνια άρχισε τακτικές δοκιμές νωπού γάλακτος σε δεξαμενές χύδην. Σε απάντηση αυτών των πρόσφατων θετικών δοκιμών από δύο παρτίδες νωπού γάλακτος λιανικής, το τμήμα γεωργίας συνέχισε με άμεση πρόσθετη δειγματοληψία και δοκιμή στο Raw Farm. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο αμφιλεγόμενο πρόσθετο σε γαλακτοκομικά – Απειλές για μποϊκοτάζ μεγάλων σουπερμάρκετ

Η χρήση πρόσθετου στις ζωοτροφές αγελάδων για μείωση του μεθανίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους καταναλωτές.

Ρύζι: Η “Μεγάλη Απάτη” – Καταστράφηκαν 4,2 τόνοι ρυζιού μη ασφαλούς για κατανάλωση

600 τόνοι ρυζιού έφεραν παραπλανητική επισήμανση.

Προσοχή στα καλλυντικά σας – Δείτε μάρκες και είδη προϊόντων που ανακλήθηκαν τον Νοέμβριο λόγω χημικών ουσιών

Από την αρχή Νοεμβρίου έχουν ανακληθεί από την Ευρωπαϊκή αγορά 156 δημοφιλή καλλυντικά όπως κολόνιες και αποσμητικά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο