Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Τα Χριστούγεννα δεν είναι τόσο μαγικά με τροφική δηλητηρίαση”

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων"Τα Χριστούγεννα δεν είναι τόσο μαγικά με τροφική δηλητηρίαση"
spot_img

Οι οικογένειες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου από το Food Standards Scotland (FSS).

Ο οργανισμός ασφάλειας τροφίμων της Σκωτίας, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να βεβαιωθούν ότι ακολουθούν καλές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να αρρωστήσουν κατά την περίοδο των διακοπών και να μην προκαλέσουν – ή να πάθουν – τροφική δηλητηρίαση.

Το μήνυμα μεταδίδεται – μέσω διαφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο ραδιόφωνο και σε διαφημιστικές πινακίδες – χρησιμοποιώντας μια σειρά εικόνων που δείχνουν ανθρώπους να υποφέρουν από τροφική δηλητηρίαση, με τον τίτλο: «Τα Χριστούγεννα δεν είναι τόσο μαγικά με τροφική δηλητηρίαση».

Μια έρευνα του FSS διαπίστωσε ότι πολλοί καταναλωτές παραδέχονται επικίνδυνες πρακτικές χειρισμού τροφίμων που μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση.

Μόνο το ένα τρίτο των 1.016 ερωτηθέντων είπε ότι διάβαζε πάντα πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων. Μόλις το 12% χρησιμοποιεί θερμόμετρο τροφίμων όταν μαγειρεύει και σχεδόν τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι είναι απίθανο να αρρωστήσουν από φαγητό που παρασκευάζεται στο σπίτι τους.

Σχεδόν τέσσερις στους 10 είχαν ακούσει για το Campylobacter και οι περισσότεροι γνωρίζουν λίγα για αυτό. Η πιο κοινή προσέγγιση για την απόψυξη κατεψυγμένου κρέατος ή πουλερικών ήταν να το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου αντί στο ψυγείο. Μια άλλη αρνητική συμπεριφορά ήταν η μυρωδιά του φαγητού παρά η χρήση ημερομηνιών χρήσης. Τα μολυσμένα ή «κακά» τρόφιμα δεν μπορούν να αναγνωριστούν από την όραση ή την όσφρηση.

Σοβαρό μήνυμα

Η Emma Agnew, ανώτερη επιστημονική σύμβουλος στο FSS, είπε: «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους στη Σκωτία να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τους κινδύνους τροφικής δηλητηρίασης αυτή την εορταστική περίοδο, ειδικά για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές ή και απειλητικές για τη ζωή περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, όπως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

“Η λίστα ελέγχου μας παρέχει κορυφαίες συμβουλές που μπορεί να θέλει κάποιος να μάθει για το ασφαλές μαγείρεμα, επισημαίνοντας καλές πρακτικές για την ασφάλεια των τροφίμων και τους καλύτερους τρόπους για να μειωθούν οι πιθανότητες να πάθετε ή να μεταδώσετε τροφική δηλητηρίαση.”

Το FSS που έχει δημιουργήσει μια  χριστουγεννιάτικη λίστα ελέγχου για την ασφάλεια των τροφίμων που  επισημαίνει τους καλύτερους τρόπους μείωσης των κινδύνων τροφικής δηλητηρίασης.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη συνιστώμενη θερμοκρασία για το μαγείρεμα της γαλοπούλας (στους 75 βαθμούς Κελσίου) στο πιο παχύ μέρος του πουλερικού. Τυχόν υπολείμματα πρέπει να φυλάσσονται σε δοχεία στο ψυγείο εντός δύο ωρών και να καταναλώνονται εντός δύο ημερών ή να καταψύχονται. Μια άλλη συμβουλή είναι να ελέγχετε και να ακολουθείτε τις ημερομηνίες χρήσης όλων των τροφίμων κατά τον προγραμματισμό και το μαγείρεμα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι μεταξύ μηδέν έως 5 βαθμούς C .

Πηγή FSN

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο