Οι οικογένειες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου από το Food Standards Scotland (FSS).
Ο οργανισμός ασφάλειας τροφίμων της Σκωτίας, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να βεβαιωθούν ότι ακολουθούν καλές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να αρρωστήσουν κατά την περίοδο των διακοπών και να μην προκαλέσουν – ή να πάθουν – τροφική δηλητηρίαση.
Το μήνυμα μεταδίδεται – μέσω διαφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο ραδιόφωνο και σε διαφημιστικές πινακίδες – χρησιμοποιώντας μια σειρά εικόνων που δείχνουν ανθρώπους να υποφέρουν από τροφική δηλητηρίαση, με τον τίτλο: «Τα Χριστούγεννα δεν είναι τόσο μαγικά με τροφική δηλητηρίαση».
Μια έρευνα του FSS διαπίστωσε ότι πολλοί καταναλωτές παραδέχονται επικίνδυνες πρακτικές χειρισμού τροφίμων που μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση.
Μόνο το ένα τρίτο των 1.016 ερωτηθέντων είπε ότι διάβαζε πάντα πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων. Μόλις το 12% χρησιμοποιεί θερμόμετρο τροφίμων όταν μαγειρεύει και σχεδόν τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι είναι απίθανο να αρρωστήσουν από φαγητό που παρασκευάζεται στο σπίτι τους.
Σχεδόν τέσσερις στους 10 είχαν ακούσει για το Campylobacter και οι περισσότεροι γνωρίζουν λίγα για αυτό. Η πιο κοινή προσέγγιση για την απόψυξη κατεψυγμένου κρέατος ή πουλερικών ήταν να το αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου αντί στο ψυγείο. Μια άλλη αρνητική συμπεριφορά ήταν η μυρωδιά του φαγητού παρά η χρήση ημερομηνιών χρήσης. Τα μολυσμένα ή «κακά» τρόφιμα δεν μπορούν να αναγνωριστούν από την όραση ή την όσφρηση.
Σοβαρό μήνυμα
Η Emma Agnew, ανώτερη επιστημονική σύμβουλος στο FSS, είπε: «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους στη Σκωτία να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τους κινδύνους τροφικής δηλητηρίασης αυτή την εορταστική περίοδο, ειδικά για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές ή και απειλητικές για τη ζωή περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, όπως οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
“Η λίστα ελέγχου μας παρέχει κορυφαίες συμβουλές που μπορεί να θέλει κάποιος να μάθει για το ασφαλές μαγείρεμα, επισημαίνοντας καλές πρακτικές για την ασφάλεια των τροφίμων και τους καλύτερους τρόπους για να μειωθούν οι πιθανότητες να πάθετε ή να μεταδώσετε τροφική δηλητηρίαση.”
Το FSS που έχει δημιουργήσει μια χριστουγεννιάτικη λίστα ελέγχου για την ασφάλεια των τροφίμων που επισημαίνει τους καλύτερους τρόπους μείωσης των κινδύνων τροφικής δηλητηρίασης.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη συνιστώμενη θερμοκρασία για το μαγείρεμα της γαλοπούλας (στους 75 βαθμούς Κελσίου) στο πιο παχύ μέρος του πουλερικού. Τυχόν υπολείμματα πρέπει να φυλάσσονται σε δοχεία στο ψυγείο εντός δύο ωρών και να καταναλώνονται εντός δύο ημερών ή να καταψύχονται. Μια άλλη συμβουλή είναι να ελέγχετε και να ακολουθείτε τις ημερομηνίες χρήσης όλων των τροφίμων κατά τον προγραμματισμό και το μαγείρεμα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι μεταξύ μηδέν έως 5 βαθμούς C .
Πηγή FSN