Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρέπει να πετάμε το υγρό που υπάρχει στην επιφάνεια του συσκευασμένου γιαουρτιού;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠρέπει να πετάμε το υγρό που υπάρχει στην επιφάνεια του συσκευασμένου γιαουρτιού;
spot_img

Ή μήπως να το ανακατεύουμε με το γιαούρτι;

Κάθε φορά που ανοίγεις το καπάκι ενός γιαουρτιού έρχεσαι αντιμέτωπος με την ίδια εικόνα. Ένα λεπτό στρώμα διαυγούς υγρού βρίσκεται πάνω από το κρεμώδες επιδόρπιο και αναρωτιέσαι τι να κάνεις… να το χύσεις στον νεροχύτη ή να το ανακατέψεις;

Η σωστή απάντηση είναι αυτή που συνήθως δεν ακολουθείς… Ναι, δεν πρέπει να πετάξεις το υγρό αλλά να το ανακατέψεις με το γιαούρτι σου. Αυτό το υγρό είναι γνωστό ως ορός γάλακτος και αν και αποτελείται κυρίως από νερό περιέχει επίσης λίγη πρωτεΐνη, κάλιο και ασβέστιο. Το ανακάτεμα του ορού γάλακτος όχι μόνο προσθέτει θρεπτικά συστατικά στο γιαούρτι αλλά του προσφέρει και πιο κρεμώδη υφή!

Αν βέβαια και μόνο που το βλέπεις σου προκαλεί αναγούλα, υπάρχει κι άλλη λύση για να μην χάσεις τα πολύτιμα συστατικά του ορού γάλακτος… Πριν τραβήξεις το καπάκι, ανακίνησε τη συσκευασία, όπως κάνεις με τον χυμό πορτοκαλιού. Όταν το ανοίξεις, ο ορός γάλακτος και το γιαούρτι θα έχουν ήδη ανακατευτεί!

Τι είναι ο ορός γάλακτος

Ο ορός γάλακτος είναι το θολό, κιτρινωπό υγρό  που απομένει αφού πήξει και στραγγίσει το γάλα.

Οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος αποτελούνται από α-λακταλβουμίνη, β-λακτοσφαιρίνη, λευκωματίνη ορού, ανοσοσφαιρίνες και πεπτόνες πρωτεόζης. Η πρωτεΐνη στο αγελαδινό γάλα είναι 20% πρωτεΐνη ορού γάλακτος και 80% πρωτεΐνη καζεΐνης, ενώ η πρωτεΐνη στο ανθρώπινο γάλα είναι 70% ορός γάλακτος και 30% καζεΐνη. Είναι επίσης μια άφθονη πηγή λακτόζης.

Το αμινοξύ κυστεΐνη στην πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ένα υπόστρωμα για τη σύνθεση της γλουταθειόνης στο σώμα, η οποία είναι ένα πανταχού παρόν κυτταρικό αντιοξειδωτικό. Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και τα συστατικά της μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου στα ζώα.

Ο ορός γάλακτος όπως ήδη αναφέρθηκε, περισσεύει όταν το γάλα πήζει κατά τη διαδικασία παραγωγής τυριού και περιέχει ό,τι είναι διαλυτό από το γάλα αφού το pH πέσει στο 4,6 κατά τη διαδικασία πήξης. Είναι ένα διάλυμα 5% λακτόζης σε νερό, με ορισμένα μέταλλα και λακταλβουμίνη.

Ο ορός γάλακτος μπορεί να μετουσιωθεί από τη θερμότητα. Η υψηλή θερμότητα (όπως οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 72 °C που σχετίζονται με τη διαδικασία παστερίωσης ) μετουσιώνει τις πρωτεΐνες ορού γάλακτος. Ο ορός γάλακτος που έχει μετουσιωθεί από τη θερμότητα μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες σε μερικούς ανθρώπους. Η περιεκτικότητα του σε λιπαρά είναι χαμηλή. Είναι επίσης ένα πρόσθετο σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων ψωμί, κράκερ, γλυκά, καθώς και στις ζωοτροφές.

Ο γαλακτοκομικός ορός γάλακτος που απομένει από την σπιτική τυροκομία, έχει πολλές χρήσεις. Είναι πχ, μαλακτικό ζύμης και μπορεί να αντικαταστήσει το αποβουτυρωμένο γάλα στις περισσότερες καλές συνταγές φούρνου που απαιτούν γάλα (ψωμί, τηγανίτες, μάφινς κ.λπ.).

Η ιστορία του ορού γάλακτος

Ο ορός γάλακτος, ως υποπροϊόν της τυροκομίας, αρχικά θεωρούνταν απόβλητο και διοχετευόταν σε ποτάμια και ρυάκια. Δεδομένου ότι ο ορός γάλακτος περιείχε πρωτεΐνη, αυτή η πρακτική οδήγησε στην ανάπτυξη μεγάλων συγκεντρώσεων φυκών τα οποία θεωρήθηκαν επικίνδυνα για το οικοσύστημα. Οι κυβερνήσεις τελικά απαγόρευσαν αυτή την πρακτική που οδήγησε σε πρόβλημα διάθεσης για τους παραγωγούς. Η πρώτη τους λύση ήταν να το χρησιμοποιήσουν ως φθηνό πληρωτικό στην παραγωγή παγωτού. Τελικά βρήκε τον δρόμο του σε πολλά άλλα προϊόντα ως πληρωτικό και τελικά σε μια σειρά από προϊόντα υγιεινής διατροφής όπου παραμένει ένα δημοφιλές συμπλήρωμα. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος κυκλοφορεί συνήθως ως συμπλήρωμα διατροφής και έχουν αποδοθεί διάφοροι ισχυρισμοί υγείας σε αυτήν στην κοινότητα της εναλλακτικής ιατρικής . Αν και οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος είναι υπεύθυνες για ορισμένες αλλεργίες στο γάλα, τα κύρια αλλεργιογόνα στο γάλα είναι οι καζεΐνες. Ο εξαιρετικά υδρολυμένος ορός γάλακτος μπορεί να είναι λιγότερο αλλεργιογόνος από άλλες μορφές ορού γάλακτος.

Ο ορός γάλακτος είναι το κύριο συστατικό στις περισσότερες σκόνες πρωτεΐνης , οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως από αθλητές και bodybuilders για να λάβουν τις απαραίτητες ποσότητες πρωτεΐνης για την οικοδόμηση/συντήρηση των μυών σε καθημερινή βάση.

Το 2005, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία ανακάλυψαν ότι ο ορός γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση και στη μείωση των αυξήσεων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο