Τα ευρήματα των εργαστηριακών δοκιμών του Γερμανικού περιοδικού Öko-Test.
Το καλαμπόκι από κονσέρβα είναι πρακτικό και ταιριάζει με διάφορα κρύα και ζεστά πιάτα. Ωστόσο, το εργαστήριο στο οποίο το Öko-Test, το Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών, έστειλε 26 κονσερβοποιημένα προϊόντα καλαμποκιού, συμπεριλαμβανομένων 15 βιολογικών προϊόντων βρήκε την αμφιλεγόμενη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA) στο 80% των δειγμάτων!
Το εργαστήριο μέτρησε επίπεδα δισφαινόλης Α και στα 21 κονσερβοποιημένα προϊόντα καλαμποκιού που το περιοδικό θεωρεί ότι είναι “σημαντικά αυξημένα”. Σε πέντε κονσερβοποιημένα προϊόντα καλαμποκιού, ωστόσο, δεν βρέθηκε παρουσία BPA.
Η Δισφαινόλη Α πρόκειται για μια μαζική χημική ουσία που είναι γνωστό από καιρό ότι έχει ορμονική επίδραση και έχει επίσημα ταξινομηθεί στην ΕΕ ως πιθανώς τοξική για την αναπαραγωγή. Συζητούνται επίσης πιθανοί άλλοι κίνδυνοι, όπως η σύνδεση με την παχυσαρκία ή τα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.
Ωστόσο, μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανέδειξε πέρυσι έναν κίνδυνο της δισφαινόλης Α που κανείς δεν είχε εξετάσει πριν: H ένωση θα μπορούσε να έχει επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ακόμη και σε μικροσκοπικές ποσότητες , διαπίστωσε η EFSA μετά την εξέταση των τρεχουσών μελετών. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης, η EFSA μείωσε δραστικά την ημερήσια δόση της δισφαινόλης Α που εξακολουθεί να θεωρεί αποδεκτή για λόγους υγείας, τη λεγόμενη TDI (ανεκτή ημερήσια πρόσληψη).
Δισφαινόλη Α στο καλαμπόκι
Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι η ουσία από τις εποξειδικές ρητίνες που χρησιμοποιούνται στην εσωτερική επίστρωση των κονσερβών μπορεί να μεταναστεύσει στα τρόφιμα, και τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία έχει αναπτύξει κονσέρβες που έχουν εσωτερική επίστρωση χωρίς τη χρήση BPA.
Όλοι οι προμηθευτές στη δοκιμή χρησιμοποιούν επίσης τα λεγόμενα “κουτιά χωρίς BPA” , όπως ενημέρωσαν. Ορισμένοι από αυτούς παρέχουν επίσης μια εύλογη εξήγηση, γιατί το περιεχόμενο των κονσερβών τους εξακολουθεί να μην είναι απαλλαγμένο από BPA: Η εποξειδική ρητίνη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην εξωτερική επίστρωση πολλών κονσερβών.
Μια εταιρεία ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια της παραγωγής των κονσερβών, “μικρές ποσότητες BPA από τις εξωτερικές επιστρώσεις μπορεί να μεταφερθούν στις εσωτερικές επιστρώσεις μέσω διασταυρούμενης μόλυνσης”. Αυτό δεν μπορεί επί του παρόντος να αποφευχθεί ακόμη και αν ακολουθούνται οι βέλτιστες πρακτικές παραγωγής. Επιπλέον, η BPA είναι παρούσα στο περιβάλλον, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει ένα χαμηλό επίπεδο εισόδου.