Βιργινία Κιμπουρόπουλου
Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι του χωριού Τραγάνα, έξω από το Κιάτο Κορινθίας, από τον θάνατο 48χρονης συγχωριανής τους από τροφική δηλητηρίαση, ενώ 77χρονη μητέρα της που έφαγε το ίδιο φαγητό νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία οι δύο γυναίκες από την Βουλγαρία κατανάλωσαν φασολάκια από τον δικό τους κήπο τα οποία είχαν κονσερβοποιήσει μόνες τους.
Οι άτυχες γυναίκες, οι οποίες διέμεναν στην περιοχή Τραγάνα, εμφάνισαν συμπτώματα εμετού, διάρροιας και αδυναμία στήριξης. Μεταφέρθηκαν άμεσα με ασθενοφόρο τα ξημερώματα της 25ης Μαρτίου στο Κέντρο Υγείας Κιάτου, όπου εξετάστηκαν από εφημερεύοντα ιατρό, με τα συμπτώματα να προδίδουν τροφική δηλητηρίαση. Όπως διευκρίνισε ο Νικόλαος Χρυσικός, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κιάτου η δηλητηρίαση δεν οφείλεται “σε τρόφιμα που αγόρασαν στο σούπερ μάρκετ. Είναι τρόφιμα που παρασκευάζονται και συντηρούνται κατ’ οίκον. Εκεί γίνονται λάθη όπως παλιότερα γινόταν με τα αλλαντικά και γι’ αυτό λέγεται αλλαντίαση”.
Το Αστυνομικό Τμήμα Σικυωνιών (Κιάτου), σε συνεργασία με το Αστυνομικό τμήμα Κορίνθου, στο οποίο υπάγεται, διενεργεί προανάκριση για τα ακριβή αίτια του θανάτου της 48χρονης, ενώ δείγμα έχει ληφθεί από το φαγητό που κατανάλωσαν οι δύο γυναίκες. Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της αστυνομίας, ακόμα δεν είναι σαφές ποια από τις τροφές που κατανάλωσαν μητέρα και κόρη τις έφερε σε αυτή την κατάσταση. Οι γυναίκες λέγεται, επίσης, ότι ασχολούνταν με αγροτική παραγωγή και καλλιεργούσαν ζαρζαβατικά στον κήπο τους, οπότε όλα συγκλίνουν στο γεγονός η δηλητηρίαση να προήλθε από δικό τους μη ελεγμένο προϊόν το οποίο κονσεβροποίησαν μόνες τους. Το ακριβές πόρισμα αναμένεται να βγει στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για τοξικολογικές εξετάσεις, μπορεί να πάρει έως και 3 μήνες για να προσδιοριστεί τι είναι αυτό που ευθύνεται για την τροφική δηλητηρίαση.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο γυναίκες, μετά τα συμπτώματα που παρουσίασαν μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας στο Κιάτο, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο ειδοποίησαν συγγενείς τους. Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατος της 48χρονης ενώ η κατάσταση της μητέρας της ήταν πολύ σοβαρή γι’ αυτό και οι γιατροί ζήτησαν τη μεταφορά της στο νοσοκομείο της Κορίνθου. Κατά την άφιξή της στο Γενικό νοσοκομείο Κορίνθου βρέθηκε θετική και στον κορωνοϊό, κάτι που, βέβαια δεν είναι σίγουρο κατά πόσο επηρεάζει τη σοβαρότητα της κατάστασής της. Η 77χρονη γυναίκα νοσηλεύεται, σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου Γεώργιο Καρπούζη, στην κλινική ΜΕΘ COVID-19 και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Πάντως εάν επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για αλλαντίαση από φασολάκια σε κονσέρβα, όλα τα κονσερβοειδή αποτελούν ιδανικό υπόστρωμα που μπορεί να φέρει το βακτήριο Clostridium botulinum το οποίο παράγει την τοξίνη της αλλαντίασης, όταν το τρόφιμο βρεθεί σε συνθήκες χωρίς αέρα. Να σημειωθεί ότι δεν μπορεί ο καταναλωτής να αντιληφθεί αλλοίωση της κονσέρβας ούτε μακροσκοπικά (δεν φαίνεται φουσκωμένη) αλλά ούτε και το τρόφιμο φαίνεται οργανοληπτικά υποβαθμισμένο: δεν έχει αλλάξει χρώμα, υφή, γεύση και δεν μυρίζει άσχημα.
Η σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών
Δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, τονίζουν τη σημασία της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης των καταναλωτών σχετικά με την πρόληψη της αλλαντίασης (βοτουλισμός). Η δηλητηρίαση από αλλαντίαση είναι μια σπάνια ασθένεια που προκαλείται από τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια Clostridium botulinum.
Κίνδυνος από σπιτικές παρασκευές.
Η πρώτη μελέτη εξέτασε επιδημιολογικά δεδομένα για την τροφική αλλαντίαση στη Δυτική Ρουμανία την τελευταία δεκαετία. Συνολικά, 18 περιπτώσεις τροφικής αλλαντίασης εισήχθησαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και επιβεβαιώθηκαν με εργαστηριακή ανάλυση, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό. Η κύρια πηγή θεωρήθηκε ότι ήταν χοιρινό σπιτικά κονσερβοποιημένο κρέας.
Η αλλαντίαση εμφανίζεται σε τρόφιμα που τοποθετούνται σε μπουκάλια ή κουτιά και διατηρούνται στο σπίτι, λόγω ανεπαρκούς προετοιμασίας και ακατάλληλης αποθήκευσης. Στη Ρουμανία, τα γουρούνια σφάζονται το χειμώνα και το κρέας τους διατηρείται, κονσερβοποιείται και συντηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για μερικούς μήνες.
Από την άλλη, η Ιταλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης τροφικής αλλαντίασης στην Ευρώπη, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Control .
Στην περίπτωση αυτή, βρέθηκαν ύποπτα για πρόκληση αλλαντίασης δείγματα τροφίμων συμπεριλαμβανομένων γαλακτοκομικών προϊόντων, φρούτων, λαχανικών, σαλτσών, αρτοσκευασμάτων, προϊόντων κρέατος και μπαχαρικών και αρωματικών.
Η ανάλυση βιολογικών δειγμάτων σε ύποπτα κρούσματα αλλαντίασης από τρόφιμα πραγματοποιήθηκε με τοπικά νοσοκομεία. Μεταξύ 52 ασθενών με υποψία συμπτωμάτων αλλαντίασης, οι 18 επιβεβαιώθηκαν ως θετικοί.
Και οι δύο μελέτες απέδειξαν τη σημασία της εκπαίδευσης των καταναλωτών για την αποφυγή επικίνδυνων εστιών αλλαντίασης, τονίζοντας πως η βοτουλινική τοξίνη συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τη δημόσια υγεία, τόσο αναφορικά με τα βιομηχανικά προϊόντα τροφίμων, όσο όμως και με τα σπιτικά.