Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
23.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι κόκκινη βαφή No. 40 και γιατί είναι πιθανή η απαγόρευση της στις ΗΠΑ;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι είναι κόκκινη βαφή No. 40 και γιατί είναι πιθανή η απαγόρευση της στις ΗΠΑ;
spot_img

Ένας νόμος της Καλιφόρνιας απαγόρευσε το συστατικό σε τρόφιμα που σερβίρονται σε δημόσια σχολεία.

Η κόκκινη βαφή No. 40 (Red 40), μια συνθετική χρωστική τροφίμων που χρησιμοποιείται για να επιτύχει ένα έντονο βυσσινί χρώμα σε καρυκεύματα και γλυκά, έχει αποτελέσει καυτό θέμα μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής και των υποστηρικτών της ασφάλειας των τροφίμων στις ΗΠΑ.

- Advertisement -

Ενώ υπάρχουν χιλιάδες χημικές ουσίες που επιτρέπονται για χρήση στο εμπορικό σύστημα τροφίμων της χώρας μας, πολλές από αυτές που έχουν επανεξεταστεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχουν επανεκτιμηθεί εδώ και δεκαετίες. Το Red 40, για παράδειγμα, καταχωρήθηκε για πρώτη φορά στο FDA το 1971 και αξιολογήθηκε για τελευταία φορά για κινδύνους για την υγεία από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος το 2014.

Πρόσφατα, το νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει τη χρήση έξι χημικών ουσιών στα τρόφιμα που σερβίρονται στα δημόσια σχολεία, μεταξύ των οποίων και το Red 40.

Τι είναι το Red 40;

Η τεχνητή χρωστική που συντίθεται από πετρέλαιο, γνωστή και ως Allura Red AC, είναι ένα από τα εννέα πιστοποιημένα πρόσθετα χρωστικών που εγκρίνει ο FDA για χρήση σε τρόφιμα και ποτά.

Μια ετικέτα συστατικών καραμέλας με τεχνητές χρωστικές ουσίες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των χρωμάτων Red 40, Blue 2 και Yellow 5, απεικονίζεται στις 16 Δεκεμβρίου 2024 στην Ατλάντα.

Κατά την επεξεργασία του χρώματος, σύμφωνα με τον FDA, η χρωστική συνδυάζεται με αλουμίνιο για τη δημιουργία του Red 40 Lake, το οποίο δεν είναι υδατοδιαλυτό, προκειμένου να αποφευχθεί η αιμορραγία των χρωμάτων σε προϊόντα όπως οι τσίχλες. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής του Red 40, κάθε παρτίδα ελέγχεται για την πιστοποίηση της καθαρότητας και των πιθανών προσμίξεων.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας για τα επώνυμα τρόφιμα, το Red 40 είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ανά λίβρα που καταναλώνεται μεταξύ τριών χρωστικών τροφίμων που βρίσκονται σε πάνω από 36.000 προϊόντα τροφίμων που πωλούνται στις ΗΠΑ.

«Επιστημονικές μελέτες έχουν υποδείξει μια πιθανή σχέση μεταξύ του Red 40 και της υπερκινητικότητας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΠΥ, και αναφέρουν σημειωμένες βελτιώσεις στη συμπεριφορά και την προσοχή όταν οι χρωστικές αυτές εξαλείφονται από τη διατροφή», δήλωσε ο Kantha Shelke, PhD, ιδρυτής της εταιρείας ερευνών για την επιστήμη των τροφίμων Corvus Blue και μέλος του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων.

Η συζήτηση σχετικά με τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τις συνθετικές χρωστικές ουσίες τροφίμων είχε μια αναζωπύρωση στην Αμερική, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της έντονης κριτικής του Robert F. Kennedy Jr., ο οποίος ο εκλεγμένος πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι θα ηγηθεί του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών στη νέα του κυβέρνηση.

Ο Κένεντι έχει εκφράσει την πρόθεσή του να «κάνει την Αμερική ξανά υγιή» αν επιβεβαιωθεί ως υπουργός Υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πάταξης των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, πολλά από τα οποία περιέχουν πρόσθετα.

Ο απερχόμενος επικεφαλής του FDA, Dr. Robert Califf, και ο αναπληρωτής του επίτροπος για τα ανθρώπινα τρόφιμα, Jim Jones, δήλωσαν στο ABC News ότι δεν υπάρχει νομική οδός για την απαγόρευση αυτών των ουσιών, όπως το Red 40 που δεν έχει επανεκτιμηθεί εδώ και δεκαετίες, χωρίς την κατάλληλη χρηματοδότηση για επιστημονικά στοιχεία.

H σύνδεση της με τη κόκκινη βαφή No. 3

Η κόκκινη βαφή No. 3 (Red 3), ένα άλλο πρόσθετο χρώματος που παράγεται από πετρέλαιο και δίνει στα ποτά και τα τρόφιμα ένα κόκκινο χρώμα κερασιού, ως παράδειγμα προόδου.

«Με το Red 3, έχουμε μπροστά μας μια αίτηση για την ανάκληση του συμβουλίου έγκρισης και ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ενεργήσουμε σχετικά με την αίτηση αυτή», δήλωσε ο Jones στους νομοθέτες για την αντιπαράθεση για την παρόμοια ουσία που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα.

Το Red 3 έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα, αλλά πολλοί επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι η ουσία ενεργοποιεί τον ίδιο «μηχανισμό καρκινογένεσης» όταν προσλαμβάνεται από τον άνθρωπο, δήλωσε ο Jones στην επιτροπή της Γερουσίας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα