Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα γίνει με τα Κινέζικα μαγειρικά σκεύη; Νέα ειδοποίηση RASFF για καρκινογόνες ουσίες

ΑρχικήΝέαΤι θα γίνει με τα Κινέζικα μαγειρικά σκεύη; Νέα ειδοποίηση RASFF για καρκινογόνες ουσίες
spot_img

Μετανάστευση πάνω από 10 χημικών ουσιών από την κουτάλα στο τρόφιμο.

Tο Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) βασικό εργαλείο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών ασφάλειας τροφίμων της EE, ώστε να εντοπίζονται άμεσα κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία στη διατροφική αλυσίδα, έχει συνεχώς ειδοποιήσεις από κράτη μέλη, για κινέζικα προϊόντα οικιακής χρήσης που ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Μόνο τις τελευταίες ημέρες η Γερμανία ενημέρωσε για Επικίνδυνες σπάτουλες από την Κίνα καθώς εντοπίστηκε μετανάστευση πρωτογενών αρωματικών αμινών, η Γαλλία για σετ φαγητού λόγω μετανάστευσης μολύβδου στο τρόφιμο, η Κύπρος για τοξικό χριστουγεννιάτικο πιάτο στο οποίο ανιχνεύτηκε κάδμιο, και η Σλοβενία για υψηλή περιεκτικότητα σε πτητικά συστατικά σε σπάτουλα σιλικόνης. Μάλιστα μετά την ειδοποίηση της Κύπρου ότι το πιάτο εισήχθη μέσω Ελλάδας και οι ελληνικές Αρχές το εντόπισαν να πωλείται στο πολυκατάστημα JUMPO το ανακάλεσαν από την αγορά και και συνέστησαν στους καταναλωτές, εάν το έχουν αγοράσει να μην το χρησιμοποιήσουν.

Τα παραπάνω αλλά και μία συντονισμένη επιχείρηση στην ΕΕ με την τίτλο “Bamboo-zling” δείχνουν πως η Κίνα κατέχει την πρωτιά σε εξαγωγές οικιακών σκευών με προορισμό ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία σκεύη, κρύβουν κινδύνους μετανάστευσης τοξικών ουσιών στα τρόφιμα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, σχετικά με πλαστικά υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που περιέχουν μη εγκεκριμένη σκόνη μπαμπού “Από αυτές τις 748 περιπτώσεις, (επικίνδυνων σκευών) 644 ήταν προϊόντα που βρέθηκαν στην αγορά της ΕΕ, ενώ 104 ήταν προϊόντα που απορρίφθηκαν στα σύνορα της ΕΕ, με την πλειοψηφία των παράνομων προϊόντων να προέρχονται από την Κίνα.

Σήμερα και η Υπηρεσία Τροφίμων και Κτηνιατρικής της Λετονίας ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF για πιθανό κίνδυνο από κουτάλι για σπαγγέτι προέλευσης Κίνας.

Κατά τον εργαστηριακό έλεγχο των υλικών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, η Υπηρεσία διαπίστωσε μετανάστευση πρωτογενών αρωματικών αμινών (13 ενώσεις) στο μαγειρικό σκεύος κατασκευασμένο στην Κίνα – μία κουτάλα για σπαγγέτι, που σημαίνει ότι μη εγκεκριμένες ουσίες μπορούν να μεταναστεύσουν στο προϊόν διατροφής όταν χρησιμοποιείτε αυτό το μαγειρικό σκεύος.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Pārtikas un veterinārais dienests πρόκειται για:

  • Μαγειρικό σκεύος – κουτάλα για μακαρόνια
  • Βρέθηκε μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών (13 ενώσεις).
  • Πληροφορίες προϊόντος – αξεσουάρ κουζίνας – κουτάλα σπαγγέτι, αριθμός παρτίδας/αντικείμενο – 10365
  • Χώρα κατασκευής – Κίνα
  • Η απόφαση είναι να σταματήσει η διανομή του προϊόντος και να διαταχθεί ανάκληση.

Τι είναι οι αρωματικές αμίνες

Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες (ή PAA ) είναι χημικά προϊόντα που προέρχονται από αμμωνία και χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία, στην παραγωγή καουτσούκ, στη βαφή υφασμάτων, δέρματος και χαρτιού, αλλά και στην παραγωγή αζωχρωστικών και στην παραγωγή πλαστικών υλικών . Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) εμπίπτουν στην κατηγορία των ουσιών που έχουν γνωστές ή πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις για τον άνθρωπο

*Το άρθρο ενημερώθηκε στις 22/12/2023

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο