Οι Γερμανοί ανακάλεσαν για τρίτη φορά από την αγορά, αποξηραμένη ελληνική ρίγανη λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε βιομολυσματικούς παράγοντες.
Oι γερμανικές αρχές ανακάλεσαν από την αγορά ελληνική ρίγανη και ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα τρόφιμα, RASFF. Ο λόγος της ανάκλησης είναι πως στην αποξηραμένη ρίγανη εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα του βιομολυσματικού παράγοντα Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (PAs). Ο κίνδυνος από το RASFF χαρακτηρίζεται σοβαρός για τους καταναλωτές, καθώς ανιχνεύτηκε ποσότητα PAs 23.350 µg/kg με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τα 1.000 µg/kg.
- Δείτε επίσης: Προσοχή: Ανακαλούνται πατατάκια που κυκλοφορούν και στην Ελλάδα (φωτο)
- Δείτε επίσης: Πρόστιμο σε ιχθυοπωλείο – Το χαρτί περιτυλίγματος ήταν… “πιο βαρύ” από τα ψάρια!
Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σε ελληνική ρίγανη. Τον περασμένο Μάρτιο η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF δύο φορές για ελληνική ρίγανη στην οποία ανιχνεύτηκε υψηλή ποσότητα PAs, ενώ και πριν από ένα χρόνο οι Ολλανδοί εντόπισαν τις επικίνδυνες τοξίνες, επίσης σε ρίγανη ελληνικής προέλευσης.
Τι είναι τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης και που εντοπίζονται;
Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών, ως αμυντικός μηχανισμός έναντι των εντόμων και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης συντίθενται ως δευτερογενείς μεταβολίτες και κάποια είδη είναι γνωστά για την αυξημένη τοξικότητα για ανθρώπους και ζώα. Η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, λένε οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζει κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα. Τα Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς, σε μπαχαρικά, μέλι, σιτηρά, γάλα, αυγά, κρέας, σαλάτες, τσάι καθώς και συμπληρώματα διατροφής.