Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα γίνει με την ελληνική ρίγανη; Νέα ανάκληση στη Γερμανία λόγω τοξικότητας!

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι θα γίνει με την ελληνική ρίγανη; Νέα ανάκληση στη Γερμανία λόγω τοξικότητας!
spot_img

Οι Γερμανοί ανακάλεσαν για τρίτη φορά από την αγορά, αποξηραμένη ελληνική ρίγανη λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε βιομολυσματικούς παράγοντες.

Oι γερμανικές αρχές ανακάλεσαν από την αγορά ελληνική ρίγανη και ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα τρόφιμα, RASFF. Ο λόγος της ανάκλησης είναι πως στην αποξηραμένη ρίγανη εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα του βιομολυσματικού παράγοντα Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης (PAs). Ο κίνδυνος από το RASFF χαρακτηρίζεται σοβαρός για τους καταναλωτές, καθώς ανιχνεύτηκε ποσότητα PAs 23.350 µg/kg με μέγιστο επιτρεπόμενο όριο τα 1.000 µg/kg.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης σε ελληνική ρίγανη. Τον περασμένο Μάρτιο η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF δύο φορές  για ελληνική ρίγανη στην οποία ανιχνεύτηκε υψηλή ποσότητα PAs, ενώ και πριν από ένα χρόνο οι Ολλανδοί εντόπισαν τις επικίνδυνες τοξίνες, επίσης σε ρίγανη ελληνικής προέλευσης.

Τι είναι τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης και που εντοπίζονται;

Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης είναι μια ομάδα φυσικών τοξινών που παράγονται από διάφορα είδη φυτών, ως αμυντικός μηχανισμός έναντι των εντόμων και μπορούν να επιμολύνουν ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Τα αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης συντίθενται ως δευτερογενείς μεταβολίτες και κάποια είδη είναι γνωστά για την αυξημένη τοξικότητα για ανθρώπους και ζώα. Η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης στα τρόφιμα, ιδίως για τους συχνούς καταναλωτές τσαγιού και βοτάνων, αποτελεί πιθανή μακροπρόθεσμη ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία λόγω της πιθανής καρκινογένεσης, λένε οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA. Βραχυπρόθεσμα, η έκθεση σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης επηρεάζει κυρίως το ήπαρ και τον πνεύμονα. Τα Αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς, σε μπαχαρικά,  μέλι, σιτηρά, γάλα, αυγά, κρέας, σαλάτες, τσάι καθώς και συμπληρώματα διατροφής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο