ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο ίδιο γάλα πίσω από δύο επιδημίες αλλαντίασης σε βρεφικά γάλατα –...

Το ίδιο γάλα πίσω από δύο επιδημίες αλλαντίασης σε βρεφικά γάλατα – Νέα στοιχεία προκαλούν ερωτήματα για την ασφάλεια της βιομηχανίας

4 λεπτά ανάγνωσης

Έρευνα αποκαλύπτει ότι δύο διαφορετικές μάρκες βρεφικού γάλακτος που συνδέθηκαν με κρούσματα αλλαντίασης χρησιμοποιούσαν για ένα διάστημα κοινή πηγή αποξηραμένου βιολογικού γάλακτος

Η υπόθεση των κρουσμάτων βρεφικής αλλαντίασης που συγκλόνισε τις Ηνωμένες Πολιτείες το τελευταίο διάστημα αποκτά νέα διάσταση μετά την αποκάλυψη ότι δύο διαφορετικές εταιρείες βρεφικού γάλακτος, οι οποίες συνδέθηκαν με ξεχωριστές επιδημίες της σπάνιας αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνης νόσου, χρησιμοποιούσαν την ίδια πηγή πρώτης ύλης. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως, οι εταιρείες ByHeart Nutrition και Nara Organics προμηθεύονταν για ένα χρονικό διάστημα βιολογικό πλήρες γάλα σε σκόνη που προερχόταν από την Organic West και είχε υποστεί επεξεργασία σε εγκατάσταση της Dairy Farmers of America (DFA).

- Advertisement -

Η αποκάλυψη έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι δύο εταιρείες βρέθηκαν στο επίκεντρο σοβαρών περιστατικών βρεφικής αλλαντίασης που εκδηλώθηκαν με διαφορά λίγων μηνών. Η επιδημία που συνδέθηκε με τη ByHeart το 2025 οδήγησε σε δεκάδες περιστατικά σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ τον Ιούνιο του 2026 οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν νέα πολυκρατική έρευνα για κρούσματα αλλαντίασης σε βρέφη που είχαν καταναλώσει προϊόντα της Nara Organics.

Αν και οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και οι αρχές δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για την ακριβή πηγή της επιμόλυνσης, η σύνδεση των δύο υποθέσεων μέσω μιας κοινής αλυσίδας εφοδιασμού έχει εντείνει τις ανησυχίες για τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση πλήρους γάλακτος σε σκόνη στην παραγωγή βρεφικών γαλάτων.

Οι έλεγχοι που δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το πρόβλημα

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της υπόθεσης αφορά τις μεθόδους ελέγχου που χρησιμοποιούνται σήμερα στη βιομηχανία βρεφικών γαλάτων. Η Nara Organics είχε διαφημίσει ότι εφαρμόζει τα πρωτόκολλα που θεωρούνται «χρυσό πρότυπο» για την ανίχνευση του Clostridium botulinum, του βακτηρίου που προκαλεί αλλαντίαση. Οι έλεγχοι βασίζονταν στην καταμέτρηση θειοαναγωγικών κλωστηριδίων (SRC), μάλιστα με προδιαγραφές αυστηρότερες από εκείνες που συνιστώνται διεθνώς. Παρ’ όλα αυτά, οι διαδικασίες αυτές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν πιθανή επιμόλυνση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση κρουσμάτων. Τα νέα δεδομένα ενισχύουν τις αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο οι υφιστάμενοι έλεγχοι επαρκούν για την ανίχνευση ενός παθογόνου που μέχρι πρόσφατα δεν θεωρούνταν κίνδυνος με σημαντική πιθανότητα εμφάνισης στη βιομηχανία βρεφικών γαλάτων. Σύμφωνα με την έρευνα της FDA για την υπόθεση της ByHeart, εντοπίστηκε Clostridium botulinum σε συστατικό γάλακτος σε σκόνη, ενώ στελέχη του μικροοργανισμού που βρέθηκαν σε εγκατάσταση της DFA παρουσίασαν γενετική ταύτιση με στελέχη που είχαν απομονωθεί τόσο από βρέφος που νόσησε όσο και από δείγμα τελικού προϊόντος. Παρ’ όλα αυτά, οι αμερικανικές αρχές δηλώνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν προσδιορίσει με βεβαιότητα τη βασική αιτία της επιμόλυνσης.

Η βρεφική αλλαντίαση προκαλείται όταν σπόρια του βακτηρίου εγκαθίστανται στο έντερο του βρέφους και παράγουν ισχυρές νευροτοξίνες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, δυσκολία στη σίτιση, αδυναμία ελέγχου της κεφαλής, μειωμένη μυϊκή δύναμη και σε σοβαρές περιπτώσεις αναπνευστική ανεπάρκεια. Η νόσος είναι σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή, γεγονός που εξηγεί την έντονη κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών.

- Advertisement -
- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

EUDR: Οι αλλαγές που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τροφίμων – Οι νέες υποχρεώσεις για καφέ, σοκολάτα, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και κρέας

Οι αλλαγές στον EUDR επηρεάζουν καφέ, κακάο, φοινικέλαιο, σόγια και βοοειδή. Οι νέες υποχρεώσεις για εισαγωγείς και επιχειρήσεις τροφίμων.

Καφές: Εντοπίστηκαν καρκινογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες από κοκτέιλ απαγορευμένων φυτοφαρμάκων – Διεθνής έκθεση

Η έκθεση με τίτλο «Poison in Your Coffee» αποκαλύπτει ότι πάνω από τα μισά χρησιμοποιούμενα δραστικά συστατικά στις καλλιέργειες είναι απαγορευμένα στην ΕΕ

Ελλάδα: Κατασχέθηκαν δύο τόνοι μη ασφαλούς γάλακτος λίγο πριν διατεθούν στην αγορά

Η ΑΑΔΕ κατέσχεσε πάνω από δύο τόνους ακατάλληλων γαλακτοκομικών προϊόντων που μεταφέρονταν χωρίς ψύξη.