Υπεύθυνη η ψεκασμένη φράουλα με ζιζανιοκτόνο που έχει απαγορευτεί από την ΕΕ από πέρσι.
Το ένα μετά το άλλο ανακαλούνται τα γλυκά από τα ράφια του κολοσσού λιανικής και μεγαλύτερου σούπερ μάρκετ της Γαλλίας Leclerc, λόγω ανίχνευσης του επικίνδυνου φυτοφαρμάκου Oxamyl σε αυξημένα όρια.
Μετά την Τούρτα φρούτων CHAMBORD, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας ανακαλεί ακόμα τα παρακάτω γλυκά:
- Όλες τις παρτίδες της τούρτας LE FRAISIER σε κουτιά για 4-6 άτομα, 6-8 άτομα και 8-10 άτομα, της μάρκας SANS MARQUE
- Την ποικιλία οκτώ γλυκισμάτων της μάρκας SANS MARQUE
- Την τάρτα μαργαρίτα
- Την τάρτα φράουλα
- και άλλο ένα είδος τάρτας φράουλας
Συγκεκριμένα το φυτοφάρμακο Oxamyl ανιχνεύτηκε στις φράουλες που περιέχουν όλα αυτά τα γλυκά.
Το Oxamyl έχει απαγορευτεί για χρήση στην ΕΕ από τον Απρίλιο του 2023 και αυτό σημαίνει ότι ότι κάποιοι αγρότες το χρησιμοποιούν ακόμα είτε ότι οι φράουλες είναι εισαγόμενες από χώρα εκτός ΕΕ. Το Οxamyl είχε ήδη απαγορευτεί στη Βρετανία και τις ΗΠΑ και είναι εξαιρετικά τοξικό για τον άνθρωπο είτε καταπίνεται είτε εισπνέεται είτε έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Το νέο όριο για την παρουσία του φυτοφαρμάκου στις φράουλες που θεσπίστηκε στις αρχές του 2024 είναι 0,001 mg/Kg. Σύμφωνα με τη νέα γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, το Oxamul ενέχει μη αποδεκτούς κινδύνους χρόνιας έκθεσης από ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, καθώς και κινδύνους οξείας έκθεσης για ευρύ φάσμα βασικών προϊόντων.
Τα σημάδια της δηλητηρίασης από το Oxamyl περιλαμβάνουν: κακουχία, μυϊκή αδυναμία, ζάλη, εφίδρωση, πονοκέφαλο, σιελόρροια, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, μύση με θολή όραση, ασυντονισμό, μυϊκές συσπάσεις και μπερδεμένη ομιλία – αν και τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν με σοβαρή δηλητηρίαση.
- Δείτε επίσης: Η εταιρεία πίσω από τα δηλητηριώδη πατατάκια σε δικαστική κόντρα – Ζητά αποζημίωση 2 δις
- Δείτε επίσης: Το φαγητό που μπορεί να φάει ο διπλανός σου στο αεροπλάνο και να κάνει την πτήση σου… κόλαση!
Μελέτες για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε κέικ και προϊόντα αρτοποιίας
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που ανέλυσε κέικ φράουλας, με στόχο μια εκτίμηση διατροφικού κινδύνου από την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων για την κατανάλωση προϊόντων επεξεργασίας φράουλας, η συνολική περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα ήταν 2143μg/kg. . Στα προϊόντα που αναλύθηκαν κυριαρχούσαν τα μυκητοκτόνα ως το 96% της συνολικής περιεκτικότητας των ελεγχόμενων φυτοφαρμάκων. Στα δείγματα που δοκιμάστηκαν, εντοπίστηκαν 11 μυκητοκτόνα και 3 εντομοκτόνα. Ο διατροφικός κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή, ο οποίος εξαρτάται από την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, σε %ADI της ημερήσιας κατανάλωσης ελλαγιταννινών (ως αποξηραμένο εκχύλισμα (SEP), σπόρους (SPCS) ή σάρκα (ESF)) κυμαινόταν από 0,2% έως 4,1% σε μια δόση που ισοδυναμούσε με 100 g φράουλες. Οι ερευνητές αυτής της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν και η περιεκτικότητα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα προϊόντα φράουλας είναι υψηλότερη από ότι στα φρέσκα φρούτα, οι προτεινόμενες δόσεις που καταναλώνονται είναι χαμηλότερες. Επομένως, ο διατροφικός κίνδυνος για τους καταναλωτές από τα προϊόντα φράουλας είναι συγκρίσιμος με αυτόν των φρέσκων φρούτων.
- Δείτε επίσης: Παγκόσμιος συναγερμός για τα ωμά πράσινα λαχανικά με σαλμονέλα
- Δείτε επίσης: Τι συμβαίνει όταν πίνoυμε νωπό γάλα με άδειο στομάχι;
Επίσης σύμφωνα με άλλη μελέτη στον Καναδά σχετικά με την παρουσία φυτοφαρμάκων σε 1486 δείγματα προϊόντων αρτοποιίας, υπολείμματα φυτοφαρμάκων ανιχνεύθηκαν σε 892 (60%) των δειγμάτων. Το συνολικό ποσοστό συμμόρφωσης για τα φυτοφάρμακα σε προϊόντα που δοκιμάστηκαν σε αυτήν την έρευνα που αξιολογήθηκε σε σχέση με τα μέγιστα όρια υπολειμμάτων (MRL) που καθορίστηκαν από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Διαχείρισης Παρασίτων (PMRA) του Health Canada ήταν 97,9%. Υπήρχαν 49 μη συμμορφούμενα αποτελέσματα που σχετίζονται με 31 δείγματα. Από τα 49 μη συμμορφούμενα αποτελέσματα, τα 45 συσχετίστηκαν με υπολείμματα φυτοφαρμάκων που υπερέβαιναν το γενικό MRL των 0,1 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), ενώ 4 ήταν επίπεδα φυτοφαρμάκων πάνω από τα ειδικά καθορισμένα MRL (0,01 έως 0,05 ppm).
- Δείτε επίσης: Μεταλλικά κομμάτια σε τρόφιμα – Δεκάδες ανακλήσεις μέσα σε 20 ημέρες σε όλο τον κόσμο
- Δείτε επίσης: Οι τροφές που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με το γάλα
Τα φυτοφάρμακα μπορεί να υπάρχουν ως ρυπαντές στο περιβάλλον ή μπορεί να χρησιμοποιούνται σκόπιμα από τους αγρότες για την προστασία των τροφίμων και των καλλιεργειών από παράσιτα. Διαφορετικές πιέσεις παρασίτων και κλιματικές συνθήκες στις χώρες εξαγωγής τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανή χρήση φυτοφαρμάκων που δεν είναι εγκεκριμένα για χρήση ή να οδηγήσουν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε προϊόντα που δεν πληρούν τα καθιερωμένα ανώτατα όρια. Η ακατάλληλη χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, με τον κίνδυνο να εξαρτάται από τον τύπο του φυτοφαρμάκου, τη συγκέντρωσή του, τις επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα και τη διάρκεια έκθεσης του καταναλωτή στο φυτοφάρμακο.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.