Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
13.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τούρτες, κέικ και γλυκά με επικίνδυνο για την υγεία φυτοφάρμακο – Αποσύρονται 6 δημοφιλή προϊόντα

ΑρχικήΝέαΤούρτες, κέικ και γλυκά με επικίνδυνο για την υγεία φυτοφάρμακο – Αποσύρονται 6 δημοφιλή προϊόντα
spot_img

Υπεύθυνη η ψεκασμένη φράουλα με ζιζανιοκτόνο που έχει απαγορευτεί από την ΕΕ από πέρσι.

Το ένα μετά το άλλο ανακαλούνται τα γλυκά από τα ράφια του κολοσσού λιανικής και μεγαλύτερου σούπερ μάρκετ της Γαλλίας Leclerc, λόγω ανίχνευσης του επικίνδυνου φυτοφαρμάκου Oxamyl σε αυξημένα όρια.

Μετά την Τούρτα φρούτων CHAMBORD, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας ανακαλεί ακόμα τα παρακάτω γλυκά:

  1. Όλες τις παρτίδες της τούρτας LE FRAISIER σε κουτιά για 4-6 άτομα, 6-8 άτομα και 8-10 άτομα, της μάρκας SANS MARQUE
  2. Την ποικιλία οκτώ γλυκισμάτων της μάρκας SANS MARQUE
  3. Την τάρτα μαργαρίτα
  4. Την τάρτα φράουλα
  5. και άλλο ένα είδος τάρτας φράουλας

Συγκεκριμένα το φυτοφάρμακο Oxamyl ανιχνεύτηκε στις φράουλες που περιέχουν όλα αυτά τα γλυκά.

Το Oxamyl έχει απαγορευτεί για χρήση στην ΕΕ από τον Απρίλιο του 2023 και αυτό σημαίνει ότι ότι κάποιοι αγρότες το χρησιμοποιούν ακόμα είτε ότι οι φράουλες είναι εισαγόμενες από χώρα εκτός ΕΕ. Το Οxamyl είχε ήδη απαγορευτεί στη Βρετανία και τις ΗΠΑ και είναι εξαιρετικά τοξικό για τον άνθρωπο είτε καταπίνεται είτε εισπνέεται είτε έρχεται σε επαφή με το δέρμα.  Το νέο όριο για την παρουσία του φυτοφαρμάκου στις φράουλες που θεσπίστηκε στις αρχές του 2024 είναι 0,001 mg/Kg. Σύμφωνα με τη  νέα γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, το Oxamul ενέχει μη αποδεκτούς κινδύνους χρόνιας έκθεσης από ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, καθώς και κινδύνους οξείας έκθεσης για ευρύ φάσμα βασικών προϊόντων.

Τα σημάδια της δηλητηρίασης από το Oxamyl περιλαμβάνουν: κακουχία, μυϊκή αδυναμία, ζάλη, εφίδρωση, πονοκέφαλο, σιελόρροια, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, μύση με θολή όραση, ασυντονισμό, μυϊκές συσπάσεις και μπερδεμένη ομιλία – αν και τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν με σοβαρή δηλητηρίαση.

Μελέτες για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε κέικ και προϊόντα αρτοποιίας

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που ανέλυσε κέικ φράουλας, με στόχο μια εκτίμηση διατροφικού κινδύνου από την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων για την κατανάλωση προϊόντων επεξεργασίας φράουλας, η συνολική περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα ήταν 2143μg/kg. . Στα προϊόντα που αναλύθηκαν κυριαρχούσαν τα μυκητοκτόνα ως το 96% της συνολικής περιεκτικότητας των ελεγχόμενων φυτοφαρμάκων. Στα δείγματα που δοκιμάστηκαν, εντοπίστηκαν 11 μυκητοκτόνα και 3 εντομοκτόνα. Ο διατροφικός κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή, ο οποίος εξαρτάται από την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, σε %ADI της ημερήσιας κατανάλωσης ελλαγιταννινών (ως αποξηραμένο εκχύλισμα (SEP), σπόρους (SPCS) ή σάρκα (ESF)) κυμαινόταν από 0,2% έως 4,1% σε μια δόση που ισοδυναμούσε με 100 g φράουλες. Οι ερευνητές αυτής της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν και η περιεκτικότητα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα προϊόντα φράουλας είναι υψηλότερη από ότι στα φρέσκα φρούτα, οι προτεινόμενες δόσεις που καταναλώνονται είναι χαμηλότερες. Επομένως, ο διατροφικός κίνδυνος για τους καταναλωτές από τα προϊόντα φράουλας είναι συγκρίσιμος με αυτόν των φρέσκων φρούτων.

Επίσης σύμφωνα με άλλη μελέτη στον Καναδά σχετικά με την παρουσία φυτοφαρμάκων σε 1486 δείγματα προϊόντων αρτοποιίας, υπολείμματα φυτοφαρμάκων ανιχνεύθηκαν σε 892 (60%) των δειγμάτων. Το συνολικό ποσοστό συμμόρφωσης για τα φυτοφάρμακα σε προϊόντα που δοκιμάστηκαν σε αυτήν την έρευνα που αξιολογήθηκε σε σχέση με τα μέγιστα όρια υπολειμμάτων (MRL) που καθορίστηκαν από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Διαχείρισης Παρασίτων (PMRA) του Health Canada ήταν 97,9%. Υπήρχαν 49 μη συμμορφούμενα αποτελέσματα που σχετίζονται με 31 δείγματα. Από τα 49 μη συμμορφούμενα αποτελέσματα, τα 45 συσχετίστηκαν με υπολείμματα φυτοφαρμάκων που υπερέβαιναν το γενικό MRL των 0,1 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), ενώ 4 ήταν επίπεδα φυτοφαρμάκων πάνω από τα ειδικά καθορισμένα MRL (0,01 έως 0,05 ppm).

Τα φυτοφάρμακα μπορεί να υπάρχουν ως ρυπαντές στο περιβάλλον ή μπορεί να χρησιμοποιούνται σκόπιμα από τους αγρότες για την προστασία των τροφίμων και των καλλιεργειών από παράσιτα. Διαφορετικές πιέσεις παρασίτων και κλιματικές συνθήκες στις χώρες εξαγωγής τροφίμων μπορεί να οδηγήσουν σε πιθανή χρήση φυτοφαρμάκων που δεν είναι εγκεκριμένα για χρήση ή να οδηγήσουν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε προϊόντα που δεν πληρούν τα καθιερωμένα ανώτατα όρια. Η ακατάλληλη χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών, με τον κίνδυνο να εξαρτάται από τον τύπο του φυτοφαρμάκου, τη συγκέντρωσή του, τις επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα και τη διάρκεια έκθεσης του καταναλωτή στο φυτοφάρμακο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα καταγγελία στο Cibum για σάπιο ψωμί μεγάλης ελληνικής αρτοβιομηχανίας – Ο ισχυρισμός της εταιρείας στην καταναλώτρια

Νέο σοκ καταναλωτή από ίδιο προϊόν της εταιρείας Κατσέλης - Η αρτοβιομηχανία υποστήριξε πως η προηγούμενη καταγγελία ήταν ψευδής και πως ο καταναλωτής ζήτησε συγνώμη!

Η απάτη του κεφίρ – Έρευνα ξεμπροστιάζει μεγάλες εταιρείες παρασκευής που πουλάνε απλό γάλα ως κεφίρ!

Είναι ζυμωμένο με σπόρους κεφίρ, το κεφίρ που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ;

Γάλα μολυσμένο με γρίπη των πτηνών: Και νέα ανάκληση

Δείτε τι θα μας συμβεί αν καταναλώσουμε μολυσμένο με H5N1 γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο