Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
28.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τρεις βασικές συμβουλές για να αποφύγεις τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές στο σούπερ μάρκετ

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤρεις βασικές συμβουλές για να αποφύγεις τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές στο σούπερ μάρκετ
spot_img

Προειδοποιήσεις των Αρχών για τους κινδύνους των υπερ-επεξεργασμένων τροφών και απλές, πρακτικές οδηγίες για να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές στην καθημερινότητά σου.

Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος στα ράφια των σούπερ μάρκετ – και στα πιάτα μας. Αν και πολλές από αυτές είναι γευστικές και εύκολες στην κατανάλωση, η Δανέζικη Υπηρεσία Τροφίμων (Fødevarestyrelsen) προειδοποιεί ότι η συχνή τους κατανάλωση σχετίζεται με παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2 και άλλα προβλήματα υγείας.

Πώς μπορούμε όμως να τα επιλέξουμε πιο συνειδητά και να προστατεύσουμε την υγεία μας; Οι ειδικοί συνιστούν τρεις απλές, αλλά σημαντικές συμβουλές:

1. Έλεγξε το περιεχόμενο σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά υψηλές ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και «κακών» λιπαρών, που συνδέονται με παχυσαρκία, καρδιοπάθειες και διαβήτη τύπου 2. Γι αυτό το λόγο:

  • Διάβαζε τις διατροφικές ετικέτες.
  • Προτίμησε τρόφιμα με χαμηλότερα ποσοστά νατρίου και κορεσμένων λιπαρών.
  • Απόφυγε εκείνα που έχουν «κρυμμένα» πρόσθετα σάκχαρα (π.χ. σιρόπια, γλυκαντικά).

2. Προτίμησε τρόφιμα με καλύτερο διατροφικό προφίλ

Σε αντίθεση με τις σκανδιναβικές χώρες που χρησιμοποιούν το σήμα Nøglehulsmærket, στην Ελλάδα μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλες ενδείξεις:

  • Προτίμησε προϊόντα ολικής άλεσης, χαμηλού λίπους, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
  • Δώσε έμφαση σε τροφές με φυσικά συστατικά και λιγότερες βιομηχανικές προσθήκες.
  • Όπου υπάρχει, χρησιμοποίησε το Nutri-Score ή παρόμοια διατροφική βαθμολόγηση ως οδηγό.

3. Ακολούθησε τις επίσημες διατροφικές οδηγίες

Στην Ελλάδα, οι εθνικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές δίνουν έμφαση στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, τον περιορισμό του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών. Γι αυτό:

  • Περιόρισε το επεξεργασμένο κρέας, τα αναψυκτικά, τα έτοιμα σνακ και τα γλυκά.
  • Προτίμησε σπιτικό φαγητό και παραδοσιακές συνταγές με φρέσκα υλικά.

Προσοχή! Δεν είναι όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα βλαβερά: π.χ. το ψωμί ολικής άλεσης ή τα όσπρια σε κονσέρβα μπορεί να είναι θρεπτικά και ασφαλή, αν δεν περιέχουν υπερβολικό αλάτι ή πρόσθετα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα