Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τροφική δηλητηρίαση από σπαράγγια – Τι πρέπει να προσέξετε

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤροφική δηλητηρίαση από σπαράγγια - Τι πρέπει να προσέξετε
spot_img

Πολλά τα οφέλη του για την υγεία αλλά εγκυμονούν και κίνδυνοι

Τα σπαράγγια (Asparagus officinalis) είναι ένα λαχανικό με μακριά, τρυφερά βλαστάρια, γνωστό για τη λεπτή, γήινη γεύση του και τα οφέλη του για την υγεία. Περιέχουν βιταμίνες A, C, E, K και φυλλικό οξύ, καθώς και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης και προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες.
Επιπλέον, συμβάλλουν στην αποβολή τοξινών και την υγεία των νεφρών, με τις φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην καλή πέψη και τη λειτουργία του εντέρου ενώ είναι ιδανικά για δίαιτες και υγιεινή διατροφή καθώς είναι και χαμηλά σε θερμίδες.

- Advertisement -

Το φυτό τρώγεται σε βινεγκρέτ ή ως συνοδευτικό πιάτου. Είναι εποχιακό, αναπτύσσεται μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 

Τροφική δηλητηρίαση από σπαράγγια

Τα καλλιεργούμενα σπαράγγια (πράσινα, λευκά, μωβ) που βρίσκουμε στο εμπόριο είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο, τα άγρια σπαράγγια μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.

Εδώ και αρκετά χρόνια, τα Κέντρα Ελέγχου Δηλητηριάσεων (PCC) δέχονται κλήσεις από άτομα που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα μετά την κατανάλωση άγριων σπαραγγιών. Τον Μάιο του 2019, η Nancy CAP ειδοποίησε την Anses μετά την εμφάνιση σοβαρής δηλητηρίασης που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ενός ασθενούς. Από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2020, καταγράφηκαν 48 περιπτώσεις δηλητηρίασης που συνδέονται με την κατανάλωση άγριων σπαραγγιών.

Τα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν ήταν κυρίως έντονος πόνος στον φάρυγγα, πρήξιμο του στόματος ή του λαιμού, καθώς και δυσκολία στην κατάποση. Η ιδιαιτερότητα αυτών των συμπτωμάτων είναι ότι εμφανίζονται κατά μέσο όρο τρεις ώρες μετά την κατανάλωση και όχι αμέσως, όπως παρατηρείται σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης ή άμεσου ερεθισμού. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος κάποιοι καταναλωτές επηρεάστηκαν και άλλοι όχι, γεγονός που υποδηλώνει ατομική ευαισθησία. Τέλος, το μαγείρεμα δεν εξαλείφει την τοξικότητα των σπαραγγιών.

Άφθονη παρουσία κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου

Για τον εντοπισμό των αιτιών αυτών των δηλητηριάσεων, η ANSES χρηματοδότησε μια μελέτη που διεξήχθη από το 2022 έως το 2023 από τη Nancy CAP και το εργαστήριο φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής του Παρισιού.

Συνίστατο στη συλλογή λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τις δηλητηριάσεις που προκαλούνται από άγρια ​​σπαράγγια και στην ανάπτυξη μεθόδων ανάλυσης του φυτού για τον προσδιορισμό των ουσιών που περιέχει.

Η ανάλυση του φυτού αποκάλυψε την άφθονη παρουσία ραφιδίων οξαλικού ασβεστίου . Αυτοί οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι, σε σχήμα λεπτής βελόνας, υπάρχουν επίσης σε πολλές οικογένειες φυτών, ιδιαίτερα στα Araceae (arum, dieffenbachia, κ.λπ.) που είναι γνωστό ότι ερεθίζουν το δέρμα και τους βλεννογόνους όταν έρχονται σε επαφή με αυτά.

Η πιο πιθανή υπόθεση είναι ότι αυτοί οι κρύσταλλοι θα μπορούσαν να βλάψουν το δέρμα και τους βλεννογόνους και να διευκολύνουν τη διέλευση φλεγμονωδών ή τοξικών ουσιών, προκαλώντας τοπική διόγκωση των ιστών. Οι βλεννώδεις ουσίες που εντοπίστηκαν επίσης στα σπαράγγια θα μπορούσαν αρχικά να παίξουν προστατευτικό ρόλο ως γέλη που παγιδεύει τα ραφίδια, απελευθερώνοντάς τα σταδιακά κατά την πέψη, εξηγώντας έτσι την καθυστερημένη έναρξη των συμπτωμάτων μετά την κατάποση.

Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για τον ποσοτικό προσδιορισμό των κρυστάλλων ραφιδίου στα άγρια ​​σπαράγγια και για τον ακριβή εντοπισμό των ουσιών που προκαλούν τη φλεγμονή.

Επίσης τα σπαράγγια αλλάζουν τη μυρωδιά των ούρων σε πολλούς ανθρώπους, λόγω μιας ένωσης που λέγεται ασπαραγίνη. Δεν επηρεάζει την υγεία, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα!

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα