Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
22.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ζεστό νερό βρύσης: Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για τσάι, καφέ ή… μακαρόνια;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΖεστό νερό βρύσης: Μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για τσάι, καφέ ή... μακαρόνια;
spot_img

Πόσο ασφαλές είναι να πίνετε και να χρησιμοποιείτε, νερό που έχει ζεσταθεί είτε σε ηλιακό είτε σε συμβατικό θερμοσίφωνα.

Αν και είναι η πιο εύκολη και γρήγορη λύση, ειδικά εάν διαθέτετε ηλιακό θερμοσίφωνα και έχετε πάντα ζεστό νερό στο σπίτι, δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε ζεστό ή χλιαρό νερό από τη βρύση για π.χ. για καφέ σε σκόνη, τσάι, κακάο ή βρεφική φόρμουλα. Δεν είναι επίσης καλή λύση να χρησιμοποιείτε το ζεστό νερό για να επιταχύνετε το μαγείρεμα του ρυζιού και των ζυμαρικών ή για τη ζύμη μπισκότων και κέικ.

Το ζεστό νερό από τη βρύση έρχεται σε επαφή με τη δεξαμενή ζεστού νερού, τους μεταλλικούς σωλήνες, τους πλαστικούς σωλήνες, τα λιπαντικά και τα ορειχάλκινα εξαρτήματα που περιέχουν τεράστια ποσότητα βλαβερών μετάλλων, όπως κάδμιο, μαγγάνιο, μόλυβδο, αρσενικό. Τα συστήματα ζεστού νερού όπως οι θερμοσίφωνες, περιέχουν μεταλλικά μέρη υδραυλικών εγκαταστάσεων που διαβρώνονται όσο περνάει ο καιρός, μολύνοντας το νερό. Το ίδιο ισχύει και για το νερό που υπάρχει μέσα στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Το νερό της βρύσης περιέχει κάποια οργανική ύλη και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αποθήκευσης, θα παράγει νιτρώδη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο νερό.

 Είναι σημαντικό, πως το ζεστό νερό απορροφά καλύτερα τα επιβλαβή για την υγεία μέταλλα όπως χαλκό, νικέλιο, χρώμιο και μόλυβδο. Και επιπλέον τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένειες τείνουν να αναπτύσσονται καλύτερα σε ζεστό νερό και μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, το ζεστό νερό από τη βρύση δεν είναι κατάλληλο για πόσιμο ή για χρήση σε φαγητό και θα πρέπει είτε να το βράσετε στο τσουκάλι είτε στο βραστήρα.

Ακόμα και όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρύο νερό καλό θα είναι να το αφήνετε να τρέξει για λίγο πριν το πιείτε. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζετε ότι το νερό δεν έχει μείνει για πολύ καιρό στις σωληνώσεις.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρισμοί σε τρόφιμα: Ψήφισμα “καταπέλτης” από την ΕΕ για την παραπλάνηση των καταναλωτών – Περιορισμός του “χωρίς προσθήκη ζάχαρης”

Σε ψήφισμά της η ΕΕ ζητά την άμεση εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 για τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο