Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυγά: Πως να τα διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα – Μια πολύ παλιά και δοκιμασμένη μέθοδος

Η πιο αρχαία και αποτελεσματική μέθοδος συντήρησης των αυγών. Τι λένε οι Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑυγά: Πως να τα διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα - Μια πολύ παλιά και δοκιμασμένη μέθοδος
spot_img

Τελικά να πλένουμε τα αυγά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο; Τι λένε οι Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων

Καμιά φορά το παρακάνουμε με τις αγορές μας, ιδιαίτερα όταν ψωνίζουμε αυγά από τη λαϊκή, που οι τιμές είναι πολύ πιο προσιτές. Και βέβαια τα… ξεχνάμε στην πόρτα του ψυγείου…. Μας προβληματίζει όμως το πόσο θα διαρκέσουν τα αυγά και πώς θα μπορούσαμε να τα κάνουμε να παραμείνουν ασφαλή για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Η ιστοσελίδα returntonow έχει να προτείνει μια δοκιμασμένη – όπως αναφέρει – μέθοδο, που προέρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια και δίνει λύση στο πρόβλημα: ένα δοχείο με νερό.

Τα αυγά στο δοχείο με το νερό είναι απλά αυγά, ωμά, άπλυτα, εκτός ψύξης, σφραγισμένα σε ένα βάζο γεμάτο ασβεστόνερο για μακροχρόνια συντήρηση και αποθήκευση. Ο ασβέστης γεμίζει τους πόρους των αυγών και τα περικλείει σε ένα κέλυφος που παρομοιάζεται με “γυαλί”.

Η μέθοδος αυτή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, διατηρεί τα αυγά από ένα χρόνο έως και 18 μήνες, με κάποιους έμπειρους χρήστες της τεχνικής να ισχυρίζονται ότι τα αυγά ήταν σε καλή κατάσταση ακόμα και 2 χρόνια μετά τη σφράγισή τους στο δοχείο!

Όμως υπάρχει μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια την οποία θα πρέπει να αναφέρουμε: Η μέθοδος συντήρησης δεν λειτουργεί αποτελεσματικά σε πλυμένα ή αγορασμένα από κατάστημα αυγά, καθώς το πλύσιμο αφαιρεί την φυσική επίστρωση που φέρουν, η οποία τα προστατεύει από τον αέρα και τα βακτήρια.

Χωρίς την επίστρωση αυτή, το κέλυφος των αυγών γίνεται πορώδες και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το ασβεστόνερο να απορροφηθεί και να καταστρέψει τα αυγά.

Πώς εφαρμόζεται όμως αυτή η μέθοδος για τη συντήρηση των αυγών; Είναι πανεύκολη!

Αρχικά, η δοσολογία για να φτιάξουμε το ασβεστόνερο, είναι 1 ουγγιά (28,35 γραμμάρια) υδροξείδιο του ασβεστίου για 0,95 λίτρα νερού.

Τοποθετούμε με προσοχή τα άπλυτα αυγά, που τα έχουμε διατηρήσει εκτός ψυγείου, σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο. Καλύπτουμε με ασβεστόνερο και σφραγίζουμε καλά το δοχείο. Σημειώνουμε πάντα την ημερομηνία σφράγισης στο δοχείο.

Τελικά να πλένουμε τα αυγά ή όχι;

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων στο USDA δεν συνιστούν το πλύσιμο των αυγών πριν την τοποθέτησή τους στο ψυγείο. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το πλύσιμο είναι ένα συνηθισμένο μέρος της εμπορικής επεξεργασίας αυγών στη χώρα και τα αυγά δεν χρειάζεται να πλυθούν ξανά. Το “Bloom”, η φυσική επίστρωση σε αυγά που μόλις γεννήθηκαν, βοηθά στην πρόληψη της διείσδυσης βακτηρίων στο κέλυφος και αφαιρείται με την εμπορική διαδικασία πλύσης. Αντικαθίσταται από μια ελαφριά επίστρωση βρώσιμου ορυκτελαίου, η οποία αποκαθιστά την προστασία για μακροχρόνια αποθήκευση αυγών στο σπίτι. Ο επιπλέον χειρισμός των αυγών στο σπίτι, όπως το πλύσιμο τους, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης, ειδικά εάν το κέλυφος είναι ραγισμένο.

Στην Ευρώπη, η Νομοθεσία σε αυτό το κομμάτι αναφέρει πως τα αυγά δεν πρέπει να πλένονται λόγω της βλάβης που μπορεί να προκληθεί στους φυσικούς φραγμούς , όπως η κελυφική
μεμβράνη, κατά ή μετά την πλύση. Τέτοιου είδους βλάβη ενδέχεται να ευνοήσει τη βακτηριακή μόλυνση μέσω του κελύφους και την απώλεια υγρασίας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για τους καταναλωτές, ιδίως εάν, στη συνέχεια, οι συνθήκες ξήρανσης και αποθήκευσης δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

Ωστόσο, σε ορισμένα κράτη μέλη χρησιμοποιούνται, με ικανοποιητικά αποτελέσματα, συστήματα πλύσης αυγών που υπόκεινται σε έγκριση και εφαρμόζονται υπό αυστηρά ελεγχόμενους όρους. Σύμφωνα με τη γνώμη της επιστημονικής ομάδας για τους Βιολογικούς κινδύνους της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων -EFSA-, όσον αφορά τους μικροβιολογικούς κινδύνους της πλύσης των επιτραπέζιων αυγών, οι μέθοδοι πλύσης που εφαρμόζονται σε ορισμένα κέντρα συσκευασίας δεν δημιουργούν πρόβλημα από άποψη υγιεινής και μπορούν επομένως να διατηρηθούν υπό την προϋπόθεση ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, ενός κώδικα ορθής πρακτικής για τα συστήματα πλύσης αυγών.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του ΕΦΕΤ για την εμπορία των αυγών από 31/7/2019, τα αυγά δεν πρέπει να ψύχονται πριν την πώλησή τους στον τελικό καταναλωτή, αλλά και δεν πρέπει να πλένονται, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες στο κέλυφος του αυγού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα