Η σωστή διατροφή είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική επούλωση των πληγών
Η επούλωση τραυμάτων που προκαλούνται από ατύχημα, χειρουργική επέμβαση, τραύμα ή άλλες αιτίες είναι η ικανότητα του σώματος να επουλώνει τους ιστούς του και να ανακτά την υγεία του. Η σωστή διατροφή θα επιτρέψει τη φυσιολογική διαδικασία επούλωσης στο σώμα να πραγματοποιηθεί. Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που έχουν θρεπτικά συστατικά που επιτρέπουν την επούλωση των πληγών και άλλα που επηρεάζουν αρνητικά την ανάρρωση.
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες
Η πρωτεΐνη είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για την επούλωση των πληγών, καθώς βοηθά στη δόμηση και την επισκευή των ιστών. Όταν τραυματίζεται, το σώμα χρειάζεται αυξημένη πρωτεΐνη για να σχηματίσει νέα κύτταρα και κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για τη σφράγιση των πληγών. Τα ψάρια, τα άπαχα κρέατα, τα αυγά, τα όσπρια και τα φασόλια είναι πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης που βοηθούν στην αναγέννηση των ιστών. Εάν έχετε χαμηλό επίπεδο πρωτεΐνης, η διαδικασία επούλωσης θα επιβραδυνθεί πάρα πολύ και οι πληγές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος από αναψυκτικά Coca-Cola: Μαζική ανάκληση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επικίνδυνες τοξίνες σε βρεφικές τροφές – Αυτές είναι οι μάρκες που πρέπει να αποφύγετε
Τροφές με βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για το σχηματισμό κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών και διατηρεί το δέρμα υγιές. Το κολλαγόνο επιτρέπει το κλείσιμο της πληγής πιο γρήγορα και αυξάνει τη δύναμη του δέρματος. Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια και άλλα φρούτα και οι πιπεριές, το μπρόκολο, το σπανάκι και πολλά λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Η κατανάλωση αυτών των φρούτων και λαχανικών ενθαρρύνει την ταχύτερη επούλωση και μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης του τραύματος.
Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο
Ο ψευδάργυρος είναι ένα ακόμη θεραπευτικό θρεπτικό συστατικό που απαιτείται στη διαδικασία επούλωσης, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των κυττάρων. Ο ψευδάργυρος ενισχύει επίσης την ανοσία του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων, η οποία είναι απαραίτητη για την προστασία του ανοσοποιητικού σε περίπτωση επούλωσης ή σε άλλη περίπτωση. Τα θρεπτικά συστατικά σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα οστρακοειδή, τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου οδηγεί σε καθυστερημένη επούλωση καθώς και σε ευαισθησία σε λοιμώξεις.
Υγιή Λίπη
Τα υγιή λίπη, δηλαδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να είναι ευεργετικά στην επούλωση και στη μείωση της φλεγμονής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τη ροή του αίματος, καθιστώντας εύκολη τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στην περιοχή του τραύματος. Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί), οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia και τα καρύδια είναι μερικές από τις τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 και βοηθούν στην επούλωση του σώματος. Αυτά τα λίπη μπορούν επίσης να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή στην περιοχή του τραύματος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σκόνη ή υγρό στο πλυντήριο ρούχων; Ποιο είναι καλύτερο για τα λευκά και ποιο για τα χρωματιστά; – Έρευνα
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος, και τα δύο απαραίτητα για την επούλωση των πληγών. Βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών και διατηρεί την ακεραιότητα του δέρματος. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι και το λάχανο περιέχουν βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη, τα οποία το σώμα χρησιμοποιεί για να σχηματίσει βιταμίνη Α. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α αποτρέπει τις ουλές και επιταχύνει την επούλωση των πληγών.
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Ο σίδηρος είναι κεντρικός στην επισκευή του τραύματος επειδή παίζει ρόλο στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Για την οξυγόνωση υγιών ιστών, η κυτταρική αποτελεσματικότητα για την επούλωση πληγών μπορεί να είναι εφικτή. Τα κόκκινα κρέατα, τα πουλερικά, τα όσπρια, οι φακές και τα ενισχυμένα δημητριακά είναι πλούσιες πηγές σιδήρου. Μια ανεπάρκεια σιδήρου θα προκαλέσει υποξία των ιστών και ως εκ τούτου μειωμένο ρυθμό επούλωσης, καθιστώντας επίσης τον ασθενή επιρρεπή στην ανάπτυξη επιπλοκών.
Σκόρδο και κρεμμύδια
Το σκόρδο και τα κρεμμύδια διαθέτουν έμφυτες αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, μια κρίσιμη διαδικασία για την επούλωση των πληγών. Είναι επίσης πλούσια σε θειούχες ενώσεις, οι οποίες διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου, ένα μέτρο που ενισχύει την επισκευή των ιστών. Η συμπερίληψη σκόρδου και κρεμμυδιών στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης και να ενισχύσει την επούλωση.
Νερό και ενυδάτωση
Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την επούλωση των πληγών γιατί το νερό βοηθά στην παροχή θρεπτικών συστατικών στο σημείο του τραύματος και απομακρύνει τα δηλητήρια. Η αφυδάτωση προκαλεί καθυστερημένη επούλωση, ξηρότητα δέρματος και αυξημένες ουλές. Πίνοντας πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από ενυδατικές τροφές όπως τα αγγούρια, το καρπούζι και το σέλινο, διατηρεί το σώμα σε εξαιρετική κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης.
Ζάχαρη
Η πολλή ζάχαρη είναι επιβλαβής για την επούλωση των πληγών. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα και οι λοιμώξεις γίνονται πιο δύσκολο να καταπολεμηθούν από τον οργανισμό. Η ζάχαρη προκαλεί επίσης φλεγμονή, η οποία καθυστερεί την επούλωση. Η μείωση των τροφών που περιέχουν πολλή ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών, των αναψυκτικών και των γλυκών αρτοσκευασμάτων, είναι σημαντική για τη σωστή επούλωση των πληγών.
Επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν ανθυγιεινά λίπη, νάτριο και πρόσθετα θα βλάψουν τη διαδικασία επούλωσης. Προκαλούν φλεγμονή, καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βλάπτουν την κυκλοφορία. Αποφύγετε επεξεργασμένα σνακ, γρήγορο φαγητό και κατεψυγμένα δείπνα για να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος και να αποφύγετε επιπλοκές που μπορεί να εμποδίσουν την ανάρρωση.