Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
10.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυτό είναι το ελληνικό τυρί με τις καρκινογόνες ουσίες που προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Μπαράζ ανακλήσεων

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΑυτό είναι το ελληνικό τυρί με τις καρκινογόνες ουσίες που προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό - Μπαράζ ανακλήσεων
spot_img

Το προϊόν θεωρείται ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση

Η μία μετά την άλλη οι Ευρωπαϊκές Χώρες διατάσσουν ανακλήσεις του ελληνικού φυτικού τυριού από τις αγορές τους.

Όπως είχε αποκαλύψει το cibum, η αρχή έγινε από την Ασφάλεια Τροφίμων της Σλοβενίας η οποία ανακάλεσε από την αγορά το ελληνικό φυτικό τυρί μετά την ανίχνευση ορυκτελαίων και ακολούθησε η Γερμανία που ενημέρωσε το RASFF (Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα).

Με νεότερες ενημερώσεις το Vegan εναλλακτικό τυρί Violife Gouda αποσύρεται τώρα και από τη Νορβηγία μετά από ενημέρωση του εισαγωγέα Goodlife Norge AS, ο οποίος συνιστά στους καταναλωτές να το πετάξουν ή να το επιστρέψουν στο κατάστημα αγοράς για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Το φυτικό ελληνικό τυρί που ανακλήθηκε σε πολλές χώρες.

Το τυρί εξάγεται επίσης σε Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία, και Ελβετία. Όλες αυτές οι χώρες έχουν ενημερωθεί για σοβαρό κίνδυνο καθώς τα MOAH που υπάρχουν στο τυρί, ταξινομούνται από την EFSA ως δυνητικά καρκινογόνα.

Πώς μπήκε το ορυκτέλαιο στο τυρί;

Οι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων («MOH») περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος χημικών ενώσεων που λαμβάνονται κυρίως από την απόσταξη και τη διύλιση του πετρελαίου.

Κατηγοριοποιούνται σε δύο κύριες ομάδες που αναφέρονται ως:

  1. κορεσμένοι υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων «MOSH» και
  2. αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων «MOAH»

Τα  «MOAH», μπορεί να περιέχουν γονιδιοτοξικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να βλάψουν το DNA σε κύτταρα και να προκαλέσουν καρκίνο. Για τους «MOSH» συνεχίζεται η μελέτη των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία.

Οι MOH μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα ως αποτέλεσμα του τρόπου χειρισμού τους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ή από το περιβάλλον με πολλούς τρόπους:

  • μέσω περιβαλλοντικής επιμόλυνσης
  • χρήσης λιπαντικών σε μηχανολογικό εξοπλισμό
  • παραγόντων αποκόλλησης
  • τεχνολογικών βοηθημάτων
  • προσθέτων τροφίμων και ζωοτροφών
  • μετανάστευσης από υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα (Υ.Α.Ε.Τ.)

Τα ορυκτέλαια συνιστούν κίνδυνο για την υγεία. Εισέρχονται στο σώμα μας μέσω της διατροφής και μπορούν να συσσωρευτούν σε διάφορα όργανα και με τις εναποθέσεις λίπους στο ανθρώπινο σώμα, ή να μεταβολιστούν, δημιουργώντας ενώσεις με καρκινογόνο δράση.

Αντιμετωπίζοντας μια ετήσια παγκόσμια αγορά περίπου 40.000.000 τόνων τροφίμων, μπορεί να υπολογιστεί ότι περίπου 10.000.000 τόνοι/έτος διασπείρονται στο περιβάλλον (με μια ποσότητα ελαίων που δεν μπορεί να ανακτηθεί ή/και να ανακυκλωθεί και η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυμαίνεται από 25% έως 35%). Ως εκ τούτου, τα λιπαντικά και τα υδραυλικά υγρά για μηχανές παραγωγής είναι μια σχετική πηγή.

Κανονικά, η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί λευκά ορυκτέλαια

Η μετανάστευση από υλικά (π.χ. πλαστικοποιητές από πλαστικά δοχεία ή πλαστικά τσουβάλια) που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ειδικά εάν ανακυκλώνονται, είναι πιθανώς μία από τις κύριες αιτίες μόλυνσης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επιδημία «ταινίας» σε Βελγικό σχολείο – Πατέρας τράβηξε από το σώμα του γιου του σκουλήκι μήκους 1 μέτρου

Η μόλυνση προκαλείται με κατανάλωση μολυσμένων τροφών με αυγά του σκώληκα ή με ώριμο σκώληκα

Πώς οι τροφικές δηλητηριάσεις οδηγούν σε καρκινογενέσεις – Επιστημονική Ανασκόπηση μελετών

Μεγάλος όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι μία τροφική δηλητηρίαση σε μερικές περιπτώσεις, δεν είναι μία παροδική ταλαιπωρία αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο