Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αύξηση στα κρούσματα λιστερίωσης το 2021 στην Ευρώπη – Τα κρούσματα στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΑύξηση στα κρούσματα λιστερίωσης το 2021 στην Ευρώπη - Τα κρούσματα στην Ελλάδα
spot_img

Ποια η πορεία της λιστερίωσης στην Ευρώπη για το 2021, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του Ευρωπαϊκού Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ΕCDC).

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ΕCDC) δημοσίευσε την ετήσια αναφορά σχετικά με την πορεία της Listeria στην Ευρώπη για το 2021. Η έκθεση βασίστηκε σε δεδομένα από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ για το 2021 που ανακτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESy), το οποίο συλλέγει αναλύει και παρακολουθεί τη διάδοση των μεταδοτικών ασθενειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, το 2021, αναφέρθηκαν 2.268 επιβεβαιωμένα κρούσματα λιστερίωσης από 30 κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ, περισσότερα από το 2020 (1.928). Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία είχαν τον υψηλότερο αριθμό αναφερόμενων κρουσμάτων (560, 435 και 241, αντίστοιχα), που αντιστοιχεί στο 54,5% όλων των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν.

Η Ελλάδα εμφάνισε από τα χαμηλότερα ποσοστά, παρουσιάζοντας ελαφρώς αυξημένα κρούσματα λιστερίωσης το 2021 σε 21 από 20 το 2020. Η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ρουμανία παρουσίασαν επίσης χαμηλό αριθμό κρουσμάτων κάτω των 15, ενώ η Μάλτα δεν κατέγραψε κανένα κρούσμα. Αυτό, βέβαια, μπορεί να σημαίνει πως οι άνθρωποι πέρασαν την ασθένεια στο σπίτι ή με ήπια συμπτώματα χωρίς να την αναφέρουν.

Επιπλέον, τα κρούσματα λιστερίωσης κορυφώθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ υπήρξε και μια μικρή καμπή το χειμώνα του 2021.

Από τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λιστερίωσης το 55,4% ήταν άνδρες και το 44,6% γυναίκες. Ως επί τω πλείστω, η ηλικιακή ομάδα που επηρεάστηκε περισσότερο από το βακτήριο ήταν οι άνω των 64 ετών (1.594 περιπτώσεις), ενώ 94 περιπτώσεις λιστερίωσης που σχετίζεται με εγκυμοσύνη αναφέρθηκαν το 2021. Από αυτές, οι 10 οδήγησαν σε αποβολή ή θανατηφόρο έκβαση του νεογνού.

Όσον αφορά ξεσπάσματα που οφείλονται σε Listeria, το 2021, διεξήχθησαν 23 επείγουσες έρευνες στο Σύστημα Πληροφοριών Επιδημικής Νοημοσύνης του ECDC (EPIS) ή στο EpiPulse από 10 διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ, 2 χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ και το ECDC. Για τις τέσσερις περιπτώσεις που συμπεριελάμβαναν πολλές χώρες μέλη της Ένωσης και του Οικονομικού Χώρου, βρέθηκε μια πιθανή πηγή μόλυνσης βρέθηκε για δύο από αυτές τις χώρες. Ένα από τα συμπλέγματα πολλών χωρών περιλάμβανε το ST1 (το πιο συχνά αναφερόμενο ST το 2021) και το τρεις άλλοι αφορούσαν τα ST7, ST388 και ST451.

Η λιστερίωση είναι μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες που μεταδίδονται μέσω τροφίμων και νερού υπό την στην ΕΕ και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων νοσηλείας όλων των τροφιμογενών νόσων.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το Listeria monocytogenes, το βακτήριο που προκαλεί τη λιστερίωση, μπορεί να είναι παρόμοια με τη γρίπη και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, μυϊκό πόνο ή πόνο, ρίγη, αίσθημα αδιαθεσίας και διάρροια. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να είναι πιο σοβαρή, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές, όπως μηνιγγίτιδα.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις από λιστέρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων άνω των 65 ετών, των εγκύων γυναικών και των αγέννητων μωρών τους, των μωρών ηλικίας κάτω του ενός μηνός και των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο