Άμεση απόσυρση από τα ράφια ροφημάτων πρωτεΐνης, που είναι μολυσμένα με επικίνδυνο παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει από διάρροια μέχρι σηψαιμία και τύφλωση
Ο Bacillus cereus (B. cereus) είναι ένας μικροσκοπικός οργανισμός που απελευθερώνει επιβλαβείς τοξίνες. Συνήθως προκαλεί οξεία δηλητηρίαση και εντερικές ασθένειες με ναυτία, έμετο, διάρροια, πόνο στην κοιλιά και κράμπες στο στομάχι. Ωστόσο, έχει συσχετιστεί και με σοβαρές λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία καθώς και ενδοφθαλμίτιδα, που οδηγεί σε απώλεια όρασης.
Δεδομένου ότι αυτό το βακτήριο είναι ευρέως διαδεδομένο στο περιβάλλον και βρίσκεται συχνά στο έδαφος, υπάρχει φυσικά σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης. Το B. cereus αναπτύσσεται καλύτερα σε εύρος θερμοκρασιών από 4ºC έως 48ºC. Η βέλτιστη ανάπτυξη λαμβάνει χώρα εντός του στενότερου εύρους θερμοκρασιών από 28ºC έως 35ºC και ενός εύρους pH από 4,9 έως 9,3. Ενώ υπάρχουν πολυάριθμα γνωστά είδη στο γένος Bacillus, μόνο δύο, ο B. anthracis και ο B. cereus, συνδέονται με ανθρώπινες ασθένειες. Το B. cereus αναπτύσσεται σε τρόφιμα που δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά, επομένως ο σωστός χειρισμός των τροφίμων, ειδικά μετά το μαγείρεμα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από αυτόν τον μικροοργανισμό.
Η επικινδυνότητα αυτού του βακτηρίου, οδήγησε και στην ανάκληση ροφημάτων πρωτεΐνης στην Ισλανδία. Η Ισλανδική Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων προειδοποιεί για την κατανάλωση ροφημάτων πρωτεΐνης Arna+ με γεύσεις σοκολάτας, φράουλας και καφέ, επειδή “ο Bacillus cereus, ένας μικροοργανισμός που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, εντοπίστηκε στο προϊόν κατά τον ποιοτικό έλεγχο της εταιρείας”. Η εταιρεία έχει ανακαλέσει προϊόντα με διάρκεια ζωής Best Before 15.04 σε συνεννόηση με την Ισλανδική Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων και έχει επίσης αποσύρει προϊόντα με όλες τις ημερομηνίες από την πώληση για προφύλαξη.
Καθώς το B. cereus είναι πανταχού παρόν στο περιβάλλον, τα μέτρα ελέγχου θα πρέπει να εστιάζονται στην πρόληψη της ανάπτυξης του B. cereus και του σχηματισμού εμετικής τοξίνης στα τρόφιμα.
- Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα διατηρούνται είτε σε θερμοκρασία πάνω από 60°C είτε στο ψυγείο κάτω από 4°C.
- Βάλτε στο ψυγείο τα μαγειρεμένα φαγητά που δεν θα καταναλωθούν αμέσως σε θερμοκρασία κάτω των 4°C μέσα σε 6 ώρες.
- Όταν ξαναζεσταίνετε φαγητό, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία φτάνει τουλάχιστον τους 74°C.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.