Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Bacillus cereus σε συσκευασμένα ροφήματα – Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και απώλεια όρασης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνBacillus cereus σε συσκευασμένα ροφήματα - Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και απώλεια όρασης
spot_img

Άμεση απόσυρση από τα ράφια ροφημάτων πρωτεΐνης, που είναι μολυσμένα με επικίνδυνο παθογόνο που μπορεί να προκαλέσει από διάρροια μέχρι σηψαιμία και τύφλωση

Ο Bacillus cereus (B. cereus) είναι ένας μικροσκοπικός οργανισμός που απελευθερώνει επιβλαβείς τοξίνες. Συνήθως προκαλεί οξεία δηλητηρίαση και εντερικές ασθένειες με ναυτία, έμετο, διάρροια, πόνο στην κοιλιά και κράμπες στο στομάχι. Ωστόσο, έχει συσχετιστεί και με σοβαρές λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και μπορεί να προκαλέσει σηψαιμία καθώς και ενδοφθαλμίτιδα, που οδηγεί σε απώλεια όρασης. 

- Advertisement -

Δεδομένου ότι αυτό το βακτήριο είναι ευρέως διαδεδομένο στο περιβάλλον και βρίσκεται συχνά στο έδαφος, υπάρχει φυσικά σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης. Το B. cereus αναπτύσσεται καλύτερα σε εύρος θερμοκρασιών από 4ºC έως 48ºC. Η βέλτιστη ανάπτυξη λαμβάνει χώρα εντός του στενότερου εύρους θερμοκρασιών από 28ºC έως 35ºC και ενός εύρους pH από 4,9 έως 9,3. Ενώ υπάρχουν πολυάριθμα γνωστά είδη στο γένος Bacillus, μόνο δύο, ο B. anthracis και ο B. cereus, συνδέονται με ανθρώπινες ασθένειες. Το B. cereus αναπτύσσεται σε τρόφιμα που δεν έχουν αποθηκευτεί σωστά, επομένως ο σωστός χειρισμός των τροφίμων, ειδικά μετά το μαγείρεμα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από αυτόν τον μικροοργανισμό.

Η επικινδυνότητα αυτού του βακτηρίου, οδήγησε και στην ανάκληση ροφημάτων πρωτεΐνης στην Ισλανδία. Η Ισλανδική Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων προειδοποιεί για την κατανάλωση ροφημάτων πρωτεΐνης Arna+ με γεύσεις σοκολάτας, φράουλας και καφέ, επειδή “ο Bacillus cereus, ένας μικροοργανισμός που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, εντοπίστηκε στο προϊόν κατά τον ποιοτικό έλεγχο της εταιρείας”. Η εταιρεία έχει ανακαλέσει προϊόντα με διάρκεια ζωής Best Before 15.04 σε συνεννόηση με την Ισλανδική Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων και έχει επίσης αποσύρει προϊόντα με όλες τις ημερομηνίες από την πώληση για προφύλαξη.

Καθώς το B. cereus είναι πανταχού παρόν στο περιβάλλον, τα μέτρα ελέγχου θα πρέπει να εστιάζονται στην πρόληψη της ανάπτυξης του B. cereus και του σχηματισμού εμετικής τοξίνης στα τρόφιμα.

  • Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα διατηρούνται είτε σε θερμοκρασία πάνω από 60°C είτε στο ψυγείο κάτω από 4°C.
  • Βάλτε στο ψυγείο τα μαγειρεμένα φαγητά που δεν θα καταναλωθούν αμέσως σε θερμοκρασία κάτω των 4°C μέσα σε 6 ώρες.
  • Όταν ξαναζεσταίνετε φαγητό, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία φτάνει τουλάχιστον τους 74°C.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα