Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
10.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Cacao ή cocoa; Ποια είναι η διαφορά

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνCacao ή cocoa; Ποια είναι η διαφορά
spot_img

 Άλλο το cocoa και άλλο το cacao στα συστατικά των προϊόντων σοκολάτας.

Της Χριστίνας Κοψίνη

- Advertisement -

Cacao (κακάο) ή  cocoa (κακάο) ; Το ερώτημα για το εάν υπάρχει  διαφορά και, ποια είναι, δεν θα μας απασχολούσε, όπως δεν απασχόλησε και τους Αζτέκους  που χρησιμοποιούσαν το κακάο ως τελετουργικό ποτό. Και δεν θα μας απασχολούσε  -ιδίως όταν στην ελληνική γλώσσα και οι δύο λέξεις μεταφράζονται το ίδιο- εάν οι ενδείξεις των συστατικών στις σοκολάτες  δεν μας υποδήλωναν τη διαφορά.  Διότι, άλλο το cocoa και άλλο το cacao  στα συστατικά των  προϊόντων σοκολάτας. Αλλά αυτό το «άλλο» δεν είναι παρά μία μικρή διαφορά στον τρόπο επεξεργασίας των κόκκων ή για να ακριβολογούμε, μια διαφορά στη θερμοκρασία της επεξεργασίας τους.  Είναι  η διαφορά που μπορεί να κάνει λιγότερο ή περισσότερο γλυκές τις συνταγές σας και άρα χρειάζεται να την ξέρετε   προκειμένου να μην εκπλαγείτε για την γεύση του τελικού αποτελέσματος.

Αναλυτικότερα, η σκόνη cacao είναι πιο πικρή, και το τελικό ρόφημα από αυτήν έχει λιγότερο πικάντικη γεύση. Κι αυτό συμβαίνει επειδή η  επεξεργασία έχει γίνει σε πολύ  χαμηλότερη θερμοκρασία ,(ενώ το cocoa σε υψηλότερες θερμοκρασίες). Αρα, διατηρεί περισσότερη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα- κυρίως σε σίδηρο- και αντιοξειδωτικά στοιχεία, κι επομένως είναι λίγο πιο πικρό. Επίσης, σύμφωνα με το περιοδικό  Pioneer Woman, όταν στην ένδειξη της σκόνης διαβάζετε cacao, σημαίνει ότι  αυτό θα απορροφήσει περισσότερο υγρά σε σύγκριση με το cocoa. Επομένως, ίσως πρέπει να προσθέσετε λίγο περισσότερο νερό.

Υπάρχει και μία άλλη ερμηνεία για την διαφορά των ομόηχων  λέξεων. Κάποιοι αποδίδουν την λέξη cacao αποκλειστικά στην σκόνη κακάο, ενώ με το cocoa αναφέρονται στο κακαόδεντρο,  που στα λατινικά λέγεται Theobroma cacao, δηλαδή τροφή των θεών.

 Για εκείνους που αγαπούν την αναζήτηση της λεπτομέρειας υπάρχει και η εκδοχή του Μental Floss. Σε σχετικό του άρθρο περιγράφει πώς τον  16ο αιώνα  ο Hernán Cortés, ισπανοποίησε τη λέξη  Nahuatl σε  cacahuatl (φασόλια), λέξη  από  την οποία προέρχεται αυτό που σήμερα ονομάζουμε κακαόδεντρο ή κοκόα . Αν και άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες υιοθέτησαν γρήγορα την συγκεκριμένη λέξη, αποδόθηκε ως κακάο, το οποίο, σύμφωνα με το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης, είτε ήταν  λάθος  προφοράς είτε αποτέλεσμα σύγχυσης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα