Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χαμός για τους λαχανόκηπους του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη – Δεκάδες οι “μνηστήρες”

ΑρχικήΝέαΧαμός για τους λαχανόκηπους του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη - Δεκάδες οι "μνηστήρες"
spot_img

Για το δικό τους μπαξέ στο Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα διαγωνίστηκαν φέτος δεκάδες ερασιτέχνες καλλιεργητές – Μεγάλη η λίστα αναμονής.

Για το δικό τους μπαξέ στο Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μια ανάσα από το κέντρο της πόλης, «κονταροχτυπήθηκαν» φέτος, για πρώτη φορά στα δέκα χρόνια, δεκάδες υποψήφιοι ερασιτέχνες καλλιεργητές, ηλικίας από 18 έως …87 ετών. Αυτό επισήμανε μιλώντας ο διευθυντής του Αγροκτήματος του ΑΠΘ και υπεύθυνος για την οργάνωση του προγράμματος των βιολογικών λαχανόκηπων, που «τρέχει» από το 2012, Δρ. Αναστάσιος Λιθουργίδης, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν περάσει από τα 45 στρέμματα των λαχανόκηπων περί τους 8.000 καλλιεργητές.

«Διαπίστωσα ότι κατά τα έτη 2020 και 2021, που η πανδημία του κορονοϊού βρισκόταν σε έξαρση, υπήρξε μεγαλύτερη ζήτηση για μια θέση στους λαχανόκηπους του ΑΠΘ», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ενώ παραδοσιακά απαιτούνται μετά από κάθε ανακοίνωση περί τις 20 ημέρες για να καλυφθούν οι 100-150 λαχανόκηποι που απελευθερώνονται, «τον Μάρτιο του 2020 χρειάστηκαν μόλις δέκα ημέρες, τον Μάρτιο του 2021 αυτές μειώθηκαν σε επτά και φέτος, ενώ για το 2022 για πρώτη φορά στα χρονικά δεν βγάλαμε καν ανακοίνωση. Όποιοι λαχανόκηποι απελευθερώθηκαν, καλύφθηκαν αμέσως από τη μακρά λίστα αναμονής που είχαμε».

Ερμηνεύοντας το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τη καλλιέργεια γης στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, ο κ. Λιθουργίδης εκτίμησε πως αυτό οφείλεται «στους περιορισμούς και στα μέτρα που επέβαλε η πανδημία. Πολλοί είδαν αυτή την απασχόληση ως διέξοδο, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η ενασχόληση με το λαχανόκηπο, εκτός από εκτόνωση και ψυχαγωγία, είναι και ασφαλής, σε περίοδο πανδημίας, καθώς είναι δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο, με μεγάλες αποστάσεις χωρίς συναναστροφές. Επιπλέον, εξασφαλίζει και τα περισσότερα λαχανικά, απαραίτητα για κάθε τραπέζι».

Πάντως, παρά το έντονο ενδιαφέρον που καταγράφεται για τους λαχανόκηπους του ΑΠΘ (βρίσκονται στα «Πράσινα φανάρια» , δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία«), ο κ. Λιθουργίδης σημείωσε ότι «αποφασίσαμε ο αριθμός τους να μην υπερβεί τους 500, ώστε να είναι διαχειρίσιμοι και έτσι να ανταποκρινόμαστε με επάρκεια στις απαιτήσεις των καλλιεργητών».

Το αγρόκτημα και οι…παροχές

Κάθε λαχανόκηπος στο αγρόκτημα του ΑΠΘ είναι έκτασης 100 τ.μ και καλλιεργείται συνήθως από δύο οικογένειες, «που σημαίνει» σύμφωνα με τον κ. Λιθουργίδη ότι στο σύνολο των λαχανόκηπων «μιλάμε για μια ενεργή κοινωνία περίπου χιλίων ατόμων».

Από το Αγρόκτημα του ΑΠΘ και το τμήμα Γεωπονίας, παρέχεται στους ερασιτέχνες καλλιεργητές συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές και γεωπόνους, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο, «δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε κάποιον που είναι εντελώς ανίδεος, να έρθει και να μάθει εδώ να καλλιεργεί τα καλοκαιρινά και χειμερινά λαχανικά του».

Το αγρόκτημα διαθέτει και φυτώριο από το οποίο μπορούν να γίνονται οι σχετικές προμήθειες φυτών, παρέχεται νερό για άρδευση, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο, η καλλιέργεια γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και το κόστος παραχώρησης ενός λαχανόκηπου ανέρχεται σε 120 ευρώ ετησίως.

Στις δύο καλλιεργητικές περιόδους, (θερινή και χειμερινή) σπέρνονται ή φυτεύονται από τους ερασιτέχνες παραγωγούς τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, φασολάκια, μπάμιες, κολοκυθάκια και αγγουράκια, αλλά και λάχανα, μπρόκολα, πράσα και σπανάκι.

Σε ό,τι αφορά τα καλοκαιρινά φυτά, κατά τον κ. Λιθουργίδη είναι απαραίτητη η ενασχόληση τρεις φορές την εβδομάδα από ένα τρίωρο «για να έχει κανείς έναν άριστο κήπο», ενώ για τον χειμώνα, «μια φορά την εβδομάδα για δύο/τρεις ώρες είναι υπεραρκετό».

Στα 10 χρόνια που «τρέχει» το πρόγραμμα ο κ. Λιθουργίδης ανέφερε ότι αυτό που ακόμη και σήμερα τον συναρπάζει είναι όταν οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, κατακλύζουν το χώρο του αγροκτήματος και τον γεμίζουν με φωνές και χαρά. «Η πιο όμορφη στιγμή είναι στη διάρκεια της συγκομιδής. Είναι τότε που βλέπεις τα μικρά παιδάκια να κόβουν με ενθουσιασμό από τον κήπο των γονιών τους την τομάτα, να την σκουπίζουν και να την τρώνε αμέσως πάνω από το φυτό», σημείωσε.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα