Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αξιολόγηση της εκτίμησης κινδύνου για το κραμβέλαιο, ως δραστική ουσία φυτοφαρμάκων

ΑρχικήΝέαEFSA: Αξιολόγηση της εκτίμησης κινδύνου για το κραμβέλαιο, ως δραστική ουσία φυτοφαρμάκων
spot_img

Στην αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε από την EFSA, αναφέρονται τα συμπεράσματα μετά την αξιολόγηση από ομοτίμους των αρχικών εκτιμήσεων κινδύνου που διενήργησαν οι αρμόδιες αρχές για το σπορέλαιο ελαιοκράμβης ως δραστικής ουσίας φυτοφαρμάκων.

Το έλαιο σπόρων ελαιοκράμβης είναι μία από τις δραστικές ουσίες που απαριθμούνται στον κανονισμό εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ.686/2012 της Επιτροπής

Η Ολλανδία, ως κράτος μέλος εισηγητής (RMS), και η Φινλανδία, ως κράτος μέλος συνεκτίμησης (συν-RMS), έλαβαν αίτηση από την Task Force Rape Seed Oil (TF-RSO), η οποία αποτελείται από την W. Neudorff GmbH KG και την Evergreen Garden Care Deutschland GmbH, για την ανανέωση της έγκρισης του ελαίου σπόρων ελαιοκράμβηςως δραστική ουσία. Επιπλέον, οι αιτούντες υπέβαλαν αίτηση καταχώρισης της ουσίας στο παράρτημα IV του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.396/2005.

Μια πρώτη αξιολόγηση του φακέλου για το έλαιο σπόρων ελαιοκράμβης δόθηκε από το RMS στην έκθεση αξιολόγησης ανανέωσης (RAR) και, στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διενήργησε αξιολόγηση από ομοτίμους της εκτίμησης επικινδυνότητας φυτοφαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση RMS.

Προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα.

Οι χρήσεις του ελαίου σπόρων ελαιοκράμβης σύμφωνα με τις αντιπροσωπευτικές χρήσεις ως ακαρεοκτόνο που εφαρμόζεται μέσω φυλλικού ψεκαστήρα σε φρούτα pome, μούρο, διακοσμητικές καλλιέργειες και καλλιέργειες λαχανικών, έχουν ως αποτέλεσμα επαρκή ακαρεοκτόνο αποτελεσματικότητα έναντι των ακάρεων αράχνης-στόχου. Επιπλέον, η χρήση ελαίου σπόρων ελαιοκράμβης σύμφωνα με την αντιπροσωπευτική χρήση ως εντομοκτόνου που εφαρμόζεται μέσω ψεκαστήρα φυλλώματος σε καλλιέργειες πατάτας, έχει ως αποτέλεσμα επαρκή εντομοκτόνο αποτελεσματικότητα έναντι των σκαθαριών-στόχων του Κολοράντο.

Από την αξιολόγηση της δέσμης δεδομένων, δεν αποκαλύφθηκαν ζητήματα που δεν μπορούσαν να οριστικοποιηθούν ή που πρέπει να συμπεριληφθούν ως κρίσιμοι τομείς ανησυχίας όσον αφορά την ταυτότητα του τμήματος, τις φυσικοχημικές και τεχνικές ιδιότητες της δραστικής ουσίας και την αντιπροσωπευτική σύνθεση και τις αναλυτικές μεθόδους.

Στον τομέα της τοξικολογίας των θηλαστικών, δεν εντοπίστηκε κρίσιμος τομέας ανησυχίας ή ζήτημα που δεν μπορούσε να οριστικοποιηθεί.

Στο τμήμα καταλοίπων, διενεργήθηκε αξιολόγηση για τις αντιπροσωπευτικές χρήσεις και παράλληλα για εγκεκριμένες χρήσεις. Δεν εντοπίστηκε κρίσιμος τομέας ανησυχίας.

Τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την περιβαλλοντική τύχη και συμπεριφορά ήταν επαρκή για τη διενέργεια των απαιτούμενων εκτιμήσεων περιβαλλοντικής έκθεσης σε επίπεδο ΕΕ για τις αξιολογηθείτες αντιπροσωπευτικές χρήσεις.

Αν και δεν συνάγεται κρίσιμος τομέας ανησυχίας στον τομέα της οικοτοξικολογίας, συμπεριλήφθηκε υψηλός κίνδυνος για τις μέλισσες, τα μη στοχευόμενη αρθρόποδα εκτός των μέλισσων και των μακροοργανισμών του εδάφους εκτός από τους γαιοσκώληκες για ορισμένες αντιπροσωπευτικές χρήσεις. Εντοπίστηκε χαμηλός κίνδυνος για πτηνά και θηλαστικά, γαιοσκώληκες, μη στοχευόμενα χερσαία φυτά, μικροοργανισμούς εδάφους για όλες τις αντιπροσωπευτικές χρήσεις.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την αξιολόγηση της EFSA, πατήστε εδώ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα