Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Χορτοφαγικές δίαιτες: Οι επιπτώσεις στην υγεία σύμφωνα με δύο εκθέσεις ειδικών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΧορτοφαγικές δίαιτες: Οι επιπτώσεις στην υγεία σύμφωνα με δύο εκθέσεις ειδικών
spot_img

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με τις χορτοφαγικές δίαιτες

Η ANSES, που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη διατροφικών οδηγιών για τον γαλλικό πληθυσμό, προχώρησε σε αξιολόγηση ειδικών που απευθύνεται ειδικά σε ενήλικες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

- Advertisement -

Ο όρος «χορτοφάγος» αναφέρεται σε δίαιτες που αποκλείουν την κατανάλωση όλης της σάρκας των ζώων (κρέας, ψάρι, μαλάκια, καρκινοειδή κ.λπ.). Περιλαμβάνει χορτοφάγους lacto-ovo, που καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, και vegans, που αποκλείουν όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Αυτές οι νέες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα στοχεύουν να τους βοηθήσουν να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και την έκθεση σε μολυσματικές ουσίες.

Επιδράσεις της χορτοφαγικής δίαιτας στην υγεία

Η πρώτη αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων είχε ως στόχο τον εντοπισμό επιδημιολογικών δεσμών μεταξύ διαφορετικών τύπων χορτοφαγικής διατροφής και υγείας, μέσω μιας συστηματικής ανασκόπησης επιστημονικών δημοσιεύσεων. Αν και το επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων είναι μέτριο, αυτή η ανασκόπηση έδειξε ότι μια χορτοφαγική διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 , σε σύγκριση με μια μη χορτοφαγική δίαιτα.

Το ANSES παρατήρησε επίσης, αλλά με χαμηλό επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων, ότι οι χορτοφάγοι σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθολογιών: ισχαιμική καρδιοπάθεια, διαταραχές της ωορρηξίας, ορισμένους καρκίνους (προστάτη, στομάχι, αίμα) και ορισμένες οφθαλμολογικές και γαστρεντερικές παθήσεις. Από την άλλη, έχουν υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων των οστών και υποσπαδία (συγγενή δυσπλασία της ουρήθρας), επίσης με χαμηλό βάρος στοιχείων.

Τέλος, επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι έχουν λιγότερο ευνοϊκή διατροφική κατάσταση σε σίδηρο, ιώδιο, βιταμίνες Β12 και D και λιγότερο ευνοϊκή φωσφοασβεστική ισορροπία από τους μη χορτοφάγους . Επιπλέον, οι vegans έχουν επίσης μια λιγότερο ευνοϊκή διατροφική κατάσταση στη βιταμίνη Β2.

Διατροφικές οδηγίες για την προσαρμογή της διατροφής των χορτοφάγων

Σε μια δεύτερη έκθεση εμπειρογνωμόνων, η Anses ανέπτυξε διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές που θα επιτρέψουν στους χορτοφάγους να καλύπτουν καλύτερα τις διατροφικές τους ανάγκες, παραμένοντας κοντά στις καταναλωτικές τους πρακτικές . Όπως και στον γενικό πληθυσμό, χρησιμοποίησε ένα εργαλείο βελτιστοποίησης που συνδυάζει δεδομένα κατανάλωσης, διατροφικές αναφορές και δεδομένα μόλυνσης των τροφίμων.

Αυτή η εργασία βελτιστοποίησης δείχνει τη δυσκολία κάλυψης των διατροφικών αναγκών σε ορισμένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA, DHA) και βιταμίνη D για τους χορτοφάγους γενικά, στην οποία προστίθεται, για τους vegan, η δυσκολία κάλυψης των διατροφικών αναγκών σε βιταμίνη Β12 και ψευδάργυρο στους άνδρες. Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις συνεχιζόμενες ευρωπαϊκές εργασίες για μέτρα διαχείρισης που σχετίζονται με τα συμπληρώματα διατροφής και τον εμπλουτισμό τροφίμων.

Γενικότερα, η παρουσία μολυσματικών ουσιών στα τρόφιμα είναι ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί όλους τους πληθυσμούς ανεξάρτητα από τη διατροφή τους. Η ANSES υπενθυμίζει την ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων ανθρωπογενούς προέλευσης προκειμένου να μειωθεί η έκθεση στις πιο ανθεκτικές ουσίες του περιβάλλοντος , ιδιαίτερα στα μέταλλα.

Βασικές διατροφικές οδηγίες για ενήλικες χορτοφάγους

Μια διατροφική οδηγία είναι η ποσότητα μιας τροφής ή ομάδας τροφίμων, σε γραμμάρια ή χιλιοστόλιτρα, που πρέπει να καταναλώνεται κάθε μέρα.

  • Φρούτα και λαχανικά: 700 g/ημέρα
  • Αποξηραμένα λαχανικά 75 g/ημέρα (χορτοφάγοι lacto-ovo) ή 120 g/ημέρα (vegans)
  • Αμυλούχα τρόφιμα και ψωμιά: 170 g/ημέρα συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 120 g/ημέρα ολικής αλέσεως ή πηγή φυτικών ινών (χορτοφάγοι lacto-ovo) – /250 g/ημέρα συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 120 g/ημέρα ολικής αλέσεως ή πηγή φυτικών ινών (vegans)
  • Ελαιούχοι σπόροι: 65 g/ημέρα (χορτοφάγοι lacto-ovo) ή 50 g/ημέρα (vegans)
  • Φρέσκα ανάλογα γαλακτοκομικών: 350 g/ημέρα (χορτοφάγοι lacto-ovo) ή 270 g/ημέρα (vegans)
  • Μαγιά μπύρας: 10 g/ημέρα (χορτοφάγοι lacto-ovo) ή 15 g/ημέρα (vegans)
  • Γάλα 450 ml/ημέρα, αυγά 30 g/ημέρα, τυρί 50 g/ημέρα (χορτοφάγοι lacto-ovo) 
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα