Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Consumer Reports: 1 στα 3 προϊόντα σοκολάτας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνConsumer Reports: 1 στα 3 προϊόντα σοκολάτας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα
spot_img

Απογοητευτικά για άλλη μία φορά, τα αποτελέσματα αναλύσεων σε προϊόντα σοκολάτας του εμπορίου.

Σε νέες δοκιμές και αναλύσεις σε προϊόντα σοκολάτας, προχώρησε η οργάνωση Consumer Reports, μη κερδοσκοπικός οργανισμός καταναλωτών που διενεργεί ανεξάρτητες δοκιμές προϊόντων. Υπενθυμίζεται πως και στις αρχές του 2023 είχε δημοσιεύσει μελέτη, στην οποία ανέλυσε 28 προϊόντα μαύρης σοκολάτας εκ των οποίων, μόνο 30 γραμμαρίων την ημέρα από τα 23 από αυτά, θα υπερέβαινε το επιτρεπόμενο ποσοστό βαρέων μετάλλων που είναι ασφαλές να εκτεθεί ακόμα και ένας ενήλικας, πόσο μάλλον ένα παιδί. Τότε είχε εκδώσει και «τελεσίγραφο» στη βιομηχανία σοκολάτας έως την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να μειώσει τα βαρέα μέταλλα.

Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να βρεθούν σε πολλά τρόφιμα – όπως το αρσενικό στο ρύζι, ο υδράργυρος σε ορισμένα είδη ψαριών, το κάδμιο στο σπανάκι και ο μόλυβδος στα καρότα και τις γλυκοπατάτες. Και μπορείτε επίσης να εκτεθείτε μέσω του πόσιμου νερού ή του περιβάλλοντός σας (όπως η βαφή μολύβδου στο σπίτι σας). Όλες αυτές οι πηγές μπορούν να αθροιστούν, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαφορετικές οδούς που συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη βαρέων μετάλλων. Η σοκολάτα μπορεί να είναι απλώς ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στα συνολικά επίπεδα βαρέων μετάλλων, αλλά είναι μια δημοφιλής απόλαυση που καταναλώνεται από παιδιά και ενήλικες . Επομένως, είναι λογικό να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την ποσότητα των βαρέων μετάλλων που λαμβάνουν οι άνθρωποι από τη σοκολάτα. 

Στη νέα της έρευνα η Οργάνωση κατέληξε σε απαισιόδοξα συμπεράσματα: Τα βαρέα μέταλλα μόλυβδος και κάδμιο δεν υπάρχουν μόνο στη μαύρη σοκολάτα που τείνει να έχει υψηλότερα επίπεδα κακάο, αλλά και σε άλλα προϊόντα που περιέχουν κακάο σε διάφορες ποσότητες μέχρι και στην σοκολάτα γάλακτος που έχει το λιγότερο κακάο.

Οι ειδικοί της CR ήθελαν να δουν εάν άλλα τρόφιμα που περιέχουν κακάο ενέχουν κίνδυνο, γι’ αυτό δοκίμασαν 48 διαφορετικά προϊόντα σε επτά κατηγορίες—σκόνη κακάο, τσιπς σοκολάτας, μπάρες σοκολάτας γάλακτος, μπάρες μαύρης σοκολάτας και μείγματα για μπράουνις, κέικ σοκολάτας και ζεστή σοκολάτα. Τα προϊόντα προέρχονταν από επώνυμες μάρκες όπως οι Hershey’s, Ghirardelli και Nestlé μεγάλα σουπερμάρκετ όπως οι Costco, Target, Trader Joe’s, Walmart και Whole Foods και ειδικοί κατασκευαστές όπως η Droste και η Navitas.

Στις δοκιμές μετρήθηκε η ποσότητα μολύβδου, καδμίου, υδραργύρου και αρσενικού σε τρία δείγματα κάθε τροφίμου και οι ειδικοί υπολόγισαν τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων. Κανένα από τα προϊόντα δεν ενέχει κίνδυνο έκθεσης σε αρσενικό ή υδράργυρο, ενώ όλα περιέχουν κάδμιο και μόλυβδο!

Όπως ήταν αναμενόμενο, όμως οι μαύρες σοκολάτες έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων και η σοκολάτα γάλακτος χαμηλότερα. «Όμως κάθε προϊόν που δοκιμάσαμε είχε ανιχνεύσιμες ποσότητες μολύβδου και καδμίου», λέει ο James E. Rogers, PhD, διευθυντής και επικεφαλής δοκιμών ασφάλειας προϊόντων στο CR. «Δεκαέξι από τα 48 προϊόντα είχαν ποσότητες πάνω από τα επίπεδα ανησυχίας του CR για τουλάχιστον ένα από τα βαρέα μέταλλα – σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από το διπλάσιο του ορίου μας – αλλά βρήκαμε ασφαλέστερες επιλογές σε κάθε κατηγορία προϊόντων σοκολάτας».

Τα σημαντικότερα ευρήματα των αναλύσεων είναι πως το ένα τρίτο των προϊόντων που δοκιμάστηκαν, είχαν ανησυχητικά επίπεδα τουλάχιστον ενός από αυτά τα βαρέα μέταλλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα επίπεδα ήταν υπερδιπλάσια από τα όρια του CR. Επίσης όπως προαναφέρθηκε οι μαύρες σοκολάτες έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα βαρέων μετάλλων και η σοκολάτα γάλακτος χαμηλότερα. Η μπάρα σοκολάτας γάλακτος της Hershey είχε το μεγαλύτερο προβάδισμα στον μόλυβδο φτάνοντας το 67% του ορίου CR. Στη μαύρη σοκολάτα  υψηλότερη ποσότητα μολύβδου είχε η σοκολάτα της Nestle, Perugina (85% κακάο) με 539% και καδμίου η σοκολάτα Evolved που είχε επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο. Η Nestlé, η οποία κατέχει την Perugina, είπε στην CR, «Εφαρμόζουμε αυστηρά πρότυπα για να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας είναι υψηλής ποιότητας και συμμορφώνονται με όλες τις ισχύουσες κανονιστικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ορίων για κάδμιο και μόλυβδο.

Άλλα ευρήματα είναι πως τέσσερα από τα έξι μείγματα ζεστής σοκολάτας, ξεπέρασαν το όριο μολύβδου συμπεριλαμβανομένου του μείγματος της Nestle, η οποία προμηθεύει τα starbucks, ενώ κανένα από τα δείγματα σκόνης κακάο που αναλύθηκαν δεν είχε υψηλή περιεκτικότητα σε κάδμιο και μόνο δύο είχαν υψηλά επίπεδα μολύβδου. Κανένα από τα μείγματα για μπράουνι και κέικ δεν είχε υψηλή περιεκτικότητα σε κάδμιο και μόνο ένα μείγμα μπράουνι και δύο μείγματα κέικ ξεπέρασαν τα όρια μολύβδου.

Η CR απευθύνθηκε σε μια εμπορική ομάδα του κλάδου καθώς και στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για σχόλια.

«Η σοκολάτα και το κακάο είναι ασφαλή για κατανάλωση και μπορούν να τα απολαύσουμε ως λιχουδιές, όπως ήταν εδώ και αιώνες», είπε ο Christopher Gindlesperger, ανώτερος αντιπρόεδρος δημοσίων υποθέσεων και επικοινωνίας για την National Confectioners Association, μια ομάδα βιομηχανίας καραμέλας. «Η ασφάλεια των τροφίμων και η ποιότητα των προϊόντων παραμένουν οι υψηλότερες προτεραιότητές μας και παραμένουμε αφοσιωμένοι στο να είμαστε διαφανείς και κοινωνικά υπεύθυνοι».

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είπε στο CR ότι «Ενώ η παρουσία καδμίου και μολύβδου στη σοκολάτα έχει γίνει αντικείμενο μεγάλης προσοχής των μέσων ενημέρωσης, ειδικοί από όλο τον κόσμο έχουν διαπιστώσει ότι η σοκολάτα είναι μια μικρή πηγή έκθεσης σε αυτούς τους ρύπους διεθνώς». Και ο οργανισμός πρόσθεσε ότι «όλοι οι παραγωγοί και οι μεταποιητές τροφίμων είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων τους».

Τα αποτελέσματά της Consumer Reports, ωστόσο, δείχνουν ότι ορισμένες εταιρείες μπορεί να κάνουν καλύτερη δουλειά στο να κρατούν τα μέταλλα μακριά από τα προϊόντα τους. Αυτό ισχύει ακόμη και για τη μαύρη σοκολάτα και τις σκόνες κακάο. «Γενικά, τα προϊόντα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα μετάλλων, αλλά όχι πάντα», λέει ο Eric Boring, PhD, χημικός CR που επέβλεψε τις δοκιμές σοκολάτας. «Υπάρχει αρκετή διακύμανση στα επίπεδα μολύβδου σε κάθε κατηγορία τροφίμων που είναι σαφές ότι άλλοι παράγοντες εκτός από την περιεκτικότητα σε κακάο επηρεάζουν τα επίπεδα μολύβδου και αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα βαρέα μέταλλα στα προϊόντα τους στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα».

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη της Consumer reports πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο