Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022
16.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΔΑΝΙΑ: τρείς νεκροί από σαλμονέλα

ΑρχικήΝέαΔΑΝΙΑ: τρείς νεκροί από σαλμονέλα
spot_img

cibum team

 

19 άνθρωποι νοσηλεύονται και άλλοι 14 έχουν νοσήσει. Φόβοι για περισσότερους νεκρούς. Κατανάλωσαν φυτικό σκεύασμα για δίαιτα και δυσκοιλιότητα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των φυτικών σκευασμάτων, η κατανάλωσή τους, προκαλεί σοβαρή τροφική δηλητηρίαση και θάνατο. Tο τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στη Δανία και τα θύματα, ηλικίας 2 έως 92 ετών κατανάλωσαν κάψουλες φλοιού psyllium μάρκας Husk, σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας SSI της Δανίας. Οι ύποπτες παρτίδες έχουν ήδη ανακληθεί από τον κατασκευαστή Orkla Care.  Οι αρχές βρήκαν ίχνη σαλμονέλας στα προϊόντα στα σπίτια των ασθενών. Τα φυτικά προϊόντα χρησιμοποιούνται γενικά ως καθαρτικό και το μωρὀ 2 ετών, πήρε το σκεύασμα καθώς είχε πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Η Luise Müller του Statens Serum Institut της Δανίας δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που  εντοπίστηκε ένα φυτικό φάρμακο ως αιτία εμφάνισης εστίας σαλμονέλας. Δεν είναι σαφές ποιο συστατικό θα μπορούσε να προκαλέσει τη δηλητηρίαση. Η Luise Müller, επιδημιολόγος στο SSI, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα φυτικό φάρμακο εντοπίστηκε ως η αιτία της επιδημίας της σαλμονέλας.
«Όσοι παίρνουν αυτό το προϊόν είναι συχνά άτομα που έχουν ήδη προβλήματα στο στομάχι. Ανησυχώ λοιπόν ότι η μόλυνση από σαλμονέλα δεν θα εντοπιστεί επειδή οι άνθρωποι ή ο γιατρός τους πιστεύουν ότι τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα προέρχονται από τα υπάρχοντα προβλήματα στο στομάχι τους », είπε.
Ο Muller πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό πώς εισήχθη η σαλμονέλα στο προϊόν.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας βρίσκονται σε ωμό ή μη ψημένο κρέας, αυγά ή άλλα προϊόντα διατροφής. Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει πυρετό, διάρροια, πόνο στο στομάχι, έμετο και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο. Τα τρία θύματα είχαν υποκείμενα νοσήματα, αλλά η μόλυνση από σαλμονέλα θεωρείται ότι συνέβαλε στην αιτία θανάτου. Σύμφωνα με την SSI, τη Δανική Υπηρεσία Φαρμάκων, τη Δανική Υπηρεσία Κτηνιατρικών και Τροφίμων (Fødevarestyrelsen) και το Ινστιτούτο Τροφίμων DTU όλα τα θύματα είχαν το προϊόν σε κάψουλες, ενώ οι τρεις νεκροί το είχαν καταναλώσει ως σκόνη.

«Ανάκληση όλων των προϊόντων φλοιού»

Ο εκπρόσωπος της Orkla Care είπε στο BBC ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί σαφής σχέση μεταξύ των τριών θανάτων και των προϊόντων. Ωστόσο, ως προληπτικό μέτρο είπε: “αποφασίσαμε τώρα να ανακαλέσουμε όλα τα προϊόντα Husk λόγω της επιδημίας στη Δανία, καθώς και για τη Σουηδική, Νορβηγική και Φινλανδική αγορά καθώς και από Ισλανδία και Βουλγαρία”. Οι νορβηγικές αρχές ανέφεραν ότι πωλήθηκαν λιγότερα από 3.000 πακέτα HUSK Gut Balance Basic σε φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα.
Η εταιρεία αποφάσισε να ανακαλέσει ολόκληρη τη γκάμα των προϊόντων HUSK συμπεριλαμβανομένων των καψουλών και της σκόνης λόγω του ύποπτου συνδέσμου και μιας θετικής δοκιμής σε κάψουλες κατά τη διάρκεια των αυτοελέγχων. 
Η Orkla Care ξεκίνησε επίσης μια ανασκόπηση των διαδικασιών από την προμήθεια πρώτων υλών έως το τελικό προϊόν με την ελπίδα ότι τα προϊόντα θα κυκλοφορήσουν ξανά το καλοκαίρι.

Φόβοι για περισσότερα θύματα

Πάντως εκτιμάται ότι πιθανότατα να υπάρξουν και άλλα θύματα, καθώς λόγω των καθυστερήσεις στο σύστημα παρακολούθησης πολλοί δεν έχουν μάθει ότι το προϊόν πρέπει να φύγει από τα ράφια.  Ο κ. Mageli είπε ότι τα προϊόντα Orkla ήταν στη Δανική αγορά για 35 χρόνια και δεν είχαν ποτέ κρούσματα σαλμονέλας. “Δεν γνωρίζουμε τον λόγο [για το ξέσπασμα], αλλά τώρα ξεκινήσαμε μια πλήρη ανασκόπηση της διαδικασίας από την προμήθεια πρώτων υλών στο τελικό προϊόν”, είπε.

Το ψίλλιο ή αλλιώς psyllium ανήκει στις εδώδιμες φυτικές ίνες που προέρχονται από τον σπόρο του φυτού Plantago ovate. Είναι ένας υδατοδιαλυτός πολυσακχαρίτης, που ανήκει από χημικής άποψης στην ομάδα των αραβινοξυλανών. Απορροφά πολλές φορές το βάρος του σε νερό με αποτέλεσμα να δημιουργεί στο έντερο ένα «τζελ» το οποίο βελτιώνει τη κινητικότητα, αυξάνει τον όγκο των κοπράνων και προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της χοληστερόλης και της γλυκόζης, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό και το γλυκαιμικό προφίλ. Δεν έχει οριστεί συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για το ψίλλιο.

 ΠΗΓΗ: BBC   foodsafetynews.com

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: Τρίμηνη αποβολή του IFS – Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα