Μετάβαση στο περιεχόμενο
Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Danone: Ανακαλεί 75.000 μπουκάλια κρέμας για καφέ λόγω αλλοίωσης, μετά από καταγγελίες καταναλωτών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνDanone: Ανακαλεί 75.000 μπουκάλια κρέμας για καφέ λόγω αλλοίωσης, μετά από καταγγελίες καταναλωτών
spot_img

Δύο από τις έτοιμες κρέμες για καφέ της Danone έβαλαν σε περιπέτειες υγείας τους λάτρεις του καφέ

 Η Danone US, η μητρική εταιρεία της International Delight, εξέδωσε εθελοντική  ανάκληση  για την κρέμα Cinnabon Classic Cinnamon Roll Creamer και την κρέμα φουντουκιού της μετά από καταγγελίες καταναλωτών ότι τα προϊόντα είχαν χαλάσει και προκάλεσαν ασθένειες. 

- Advertisement -

Στις 12 Μαρτίου, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε στην ανάκληση μια νέα ταξινόμηση Κλάσης ΙΙ, την οποία ορίζει ως «μια κατάσταση κατά την οποία η χρήση ή η έκθεση σε ένα παραβατικό προϊόν μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία ή όπου η πιθανότητα σοβαρών δυσμενών συνεπειών για την υγεία είναι απομακρυσμένη». 

Συγκεκριμένα, η ανάκληση αφορά την κρέμα κανέλας 32 ουγκιών Cinnabon Classic Cinnamon Roll Creamer, με κωδικό UPC 0 41271 01993 3, μαζί με ημερομηνία λήξεως 3 Ιουλίου 2025 και την κρέμα φουντουκιού 32 ουγκιών, με τον κωδικό UPC 0 41271 01993 3, και την κρέμα φουντουκιού 32 ουγκιών, με τον ίδιο κωδικό UPC και ημερομηνία λήξεως.

Το προϊόν που ανακλήθηκε, πρόσθεσε η δήλωση του FDA, διανεμήθηκε σε τοποθεσίες λιανικής σε 31 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Φλόριντα, Τζόρτζια, Ιλινόις, Ιντιάνα, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μέριλαντ, Μέιν, Μίτσιγκαν, Μινεσότα, Μιζούρι, Μισισίπι, Νιου Γιορκ, Νιου Τζέρσεϊ, Νέιου Γιορκ, Νιου Τζέρσεϊ, Νέιου Γιορκ, Νιου Τζέρσεϊ, Νεοϋορκ. Οχάιο, Οκλαχόμα, Πενσυλβάνια, Νότια Καρολίνα, Τενεσί, Τέξας, Βιρτζίνια, Ουισκόνσιν και Ουαϊόμινγκ.

Συνολικά, η ανάκληση περιλαμβάνει συνολικά 28.572 μπουκάλια κρέμας φουντουκιού και συνολικά 46.482 μπουκάλια με γεύση Cinnabon Classic. 

Όσοι έχουν αγοράσει ένα από τα προϊόντα που ανακαλούνται, δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν και αντ’ αυτού θα πρέπει να το επιστρέψουν στο κατάστημα από το οποίο το αγόρασαν για επιστροφή χρημάτων ή αντικατάσταση. 

Η αλλοίωση ενός συσκευασμένου προϊόντος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τη χημική, μικροβιολογική και φυσική του κατάσταση. Οι κυριότεροι λόγοι αλλοίωσης περιλαμβάνουν:

  • Βακτήρια, μύκητες και ζύμες: Αναπτύσσονται σε τρόφιμα λόγω κακής αποστείρωσης, ανεπαρκούς ψύξης ή διαρροής στη συσκευασία.
  • Παθογόνα μικρόβια: Όπως η Σαλμονέλα και το E. coli, μπορούν να αναπτυχθούν αν το προϊόν δεν έχει αποθηκευτεί σωστά.
  • Οξείδωση: Ειδικά σε προϊόντα με λίπη και έλαια, η έκθεση σε οξυγόνο προκαλεί τάγγισμα.
  • Αλλαγές στο pH: Η αποικοδόμηση συστατικών μπορεί να αλλάξει την οξύτητα του προϊόντος, οδηγώντας σε αλλοιώσεις γεύσης και υφής.
  • Θερμοκρασία και υγρασία: Οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις και την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
  • Φως: Η έκθεση στο φως μπορεί να αλλοιώσει βιταμίνες και άλλα ευαίσθητα συστατικά.
  • Διαρροές ή κακή σφράγιση: Επιτρέπουν την είσοδο αέρα και υγρασίας, που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.
  • Μηχανικές βλάβες: Π.χ., ρωγμές ή τρύπες στη συσκευασία μπορεί να οδηγήσουν σε αλλοίωση του προϊόντος.

Για να αποφευχθεί η αλλοίωση, είναι σημαντικό να διατηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης (θερμοκρασία, υγρασία, προστασία από το φως) και να διασφαλίζεται η ακεραιότητα της συσκευασίας.

Δεύτερη ανάκληση σε λίγους μήνες

Τον περασμένο Νοέμβρη η εταιρεία αναγκάστηκε να ανακαλέσει άλλα 11.000 μπουκάλια κρέμας που προστίθεται σε καφέ ή και άλλα ροφήματα για ενίσχυση της γεύσης, από την αγορά των ΗΠΑ λόγω λάθους στην επισήμανση. Επρόκειτο για την κρέμα Home Alone International Delight Peppermint Mocha Zero Sugar, της Danone US που ενώ στα συσκευασία ανέγραφαν “μηδέν ζάχαρη” εντούτοις περιείχαν ζάχαρη. 

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μετανάστευση καρκινογόνων χημικών από τις κάψουλες εσπρέσο – Ευρήματα επιστημονικής μέτρησης

Πόσο επικίνδυνες είναι οι κάψουλες καφέ για απελευθέρωση στον παρασκευασμένο καφέ, χημικών ουσιών που υπάρχουν στη συσκευασία της κάψουλας

Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος

Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να εξηγούν την ανεξήγητη αύξηση των καρκίνων του στόματος, ειδικά μεταξύ των γυναικών, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα