Μολυσμένο νερό, ακατάλληλος χειρισμός και ανεπαρκής αποθήκευση τροφίμων, βασικές αιτίες της αύξησης των τροφικών δηλητηριάσεων και των θανάτων.
Τους τελευταίους μήνες, η Νιγηρία έχει δει μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης. Σύμφωνα με αναφορές ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Sokoto, Kwara, Anambra και Nasarawa έχουν πληγεί σοβαρά, με αρκετούς θανάτους να αποδίδονται σε μολυσμένα τρόφιμα και κακές πρακτικές χειρισμού τροφίμων.
Μόνο το 2024, περισσότεροι από 50 θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση έχουν αναφερθεί σε διάφορες πολιτείες της χώρας, ενώ αρκετοί νοσηλεύτηκαν. Στην κοινότητα Gidinye της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Obi της Πολιτείας Nasarawa, τουλάχιστον πέντε παιδιά αναφέρθηκαν ότι πέθαναν μέσα σε 24 ώρες αφού έφαγαν αγροτική τροφή. Ομοίως, μια μητέρα και τα τρία παιδιά της επιβεβαιώθηκαν νεκροί από την κυβέρνηση της πολιτείας Kwara μετά από κατανάλωση Lafun-Amala από αλεύρι μανιόκας.
Οι ειδικοί, ωστόσο, απέδωσαν την αύξηση της τροφικής δηλητηρίασης σε πολλούς βασικούς παράγοντες, όπως το μολυσμένο νερό, ο ακατάλληλος χειρισμός των τροφίμων και η ανεπαρκής αποθήκευση τροφίμων. Τόνισαν ότι ορισμένα τρόφιμα, όπως τα ωμά κρέατα, τα θαλασσινά και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη μόλυνση.
Σύμφωνα με αυτούς, βακτήρια, όπως η Salmonella και το E. coli, είναι γνωστά για τον γρήγορο πολλαπλασιασμό τους και την παραγωγή τοξινών, που οδηγεί σε σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις. Αν και οι ιοί και τα παράσιτα, αν και λιγότερο κοινά, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διάδοση τροφιμογενών λοιμώξεων και απαιτούν αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα.
Μια διατροφολόγος, η κ. Odunayo Babatunde σημείωσε ότι το μολυσμένο νερό, το άψητο κρέας ή ψάρι, τα άπλυτα φρούτα και λαχανικά, η κακή υγιεινή κατά την προετοιμασία του φαγητού και τα κακομαγειρεμένα τρόφιμα στο δρόμο είναι κοινές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης στη χώρα. Ενώ τόνισε ότι η τροφική δηλητηρίαση αποτελεί σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία στη Νιγηρία, η ειδικός δήλωσε ότι τα κρέατα, ειδικά τα πουλερικά, τα ωμά αυγά, τα θαλασσινά και τα ωμά μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επιρρεπή σε μόλυνση.
Συνέστησε επίσης τη χρήση ασφαλούς νερού για την παρασκευή φαγητού και την αποφυγή μη επεξεργασμένων πηγών νερού. Ενώ σημείωσε ότι η πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια από άτομα, κοινότητες και κυβερνητικές υπηρεσίες, ο Babatunde ζήτησε αυστηρότερους κανονισμούς ασφαλείας και βελτιωμένη πρόσβαση στο καθαρό νερό και καλύτερη αποχέτευση.
Επιβεβαιώνοντάς την, ο Ανώτερος Γραμματέας στο Τμήμα Κοινοτικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Ομοσπονδιακό Ιατρικό Κέντρο, Abeokuta, Ogun State, ο Δρ. Solomon Olorunfemi είπε ότι οι περιβαλλοντικοί και εποχικοί παράγοντες, όπως οι καυτές εποχές, οι βροχοπτώσεις και οι διακοπές ρεύματος, αυξάνονται επίσης τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Ο γιατρός σημείωσε ότι η βελτίωση των προτύπων ασφάλειας των τροφίμων στη Νιγηρία απαιτεί ατομικά και κοινοτικά μέτρα.
https://punchng.com/why-many-nigerians-are-dying-from-food-poisoning