Διεθνής κατοχύρωση γιαουρτιού που περιέχει τον Lactobacillus Bulgaricus που προκαλεί τη ζύμωση από τους Βούλγαρους ως δικό τους, εγχώριο προϊόν. Χαρακτηρισμός ΠΓΕ και για κατσικίσιο τυρί σε άρμη.
Πρόσφατα η Κομισιόν ενέκρινε το χαρακτηρισμό ενός είδους γιαουρτιού από τη Βουλγαρία ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα agrotypical.gr, το εν λόγω σκεύασμα παράγεται από νωπό πρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο, κατσικίσιο γάλα ή μείγμα αυτών και έναν συμβιωτικό παράγοντα εκκίνησης το βακτήριο ζύμωσης “lactobacillus bulgaricus” χωρίς γενετική τροποποίηση.
Η ονομασία δόθηκε “lactobacillus bulgaricus” από τον Βούλγαρο καθηγητή Στάμεν Γκριγκοροβ, που ήταν και ο πρώτος που κατάφερε να το απομονώσει. Το γιαούρτι φέρεται να κατακλύζεται από πολύ φρέσκια γεύση, οξύτητα και μοναδικό άρωμα.
Χαρακτηρισμός ΠΓΕ για το κατσικίσιο τυρί σε άρμη
Η κατοχύρωση του γιαουρτιού από τη Βουλγαρία ως ΠΟΠ ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας, μαζί με την κατοχύρωση του κατσικίσιου τυριού σε άρμη ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Eνδειξης.
Η πρωτοβουλία για την κατοχύρωση του ονόματος ανήκει στην ομάδα παραγωγών της Ένωσης Βουλγαρικών Παραδοσιακών Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων (ΥΠΑ) υπέβαλε την αίτηση εγγραφής στην ΕΚ τον Φεβρουάριο του 2021.
Πρόκειται για το τρίτο εγγενές προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, μετά την ΠΓΕ «Bulgarian rose oil», δηλαδή το έλαιο τριαντάφυλλου από τη Βουλγαρία, αλλά και του πλέον ΠΟΠ «Bulgarian yogurt», το οποίο αναφέρθηκε παραπάνω.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του βουλγάρικου υπουργείου, όλα τα προϊόντα έχουν ευρεία δημοτικότητα και αποδεδειγμένη διεθνή αυθεντία, για αυτό και κατάφεραν να λάβουν την αναγνώριση.
Το παραδοσιακό βουλγαρικό λευκό τυρί άλμης είναι ένα ζυμωμένο γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται από πλήρες αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, βουβαλίσιο ή ανάμεικτο γάλα με πρόσθετες ζύμες που περιέχουν Lactococcus lactis subsp. lactis και Lactobacillus casei, και συμβιωτικές ζύμες από Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus και Streptococcus thermophilus. Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει πήξη και άλμη. Ο συνδυασμός γεύσης και αρώματος από αυτά τα συστατικά σχηματίζει το «μπουκέτο» του τυριού, αναφέρει το δελτίο τύπου.