Της Κατερίνας Κουδούνα*
Συνεχίζεται ο “πόλεμος” μεταξύ Ιταλών και υποστηρικτών του Nutri-score.
Πρόσφατα, οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί έγιναν έξαλλοι μετά τις απαράδεκτες – όπως οι ίδιοι είπαν – προτάσεις από τους εμπνευστές του Nutriscore για την προσθήκη του μαύρου F στα αλκοολούχα ποτά ως προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ ακόμα και σε μέτριες ποσότητες.
Ως απάντηση, έχουν δημιουργήσει το αντίπαλον δέος του Nutri-score, το Ιταλικό NutrInform, που, ενώ το Nutri-Score εστιάζει στο αυτόνομο προϊόν προς πώληση, το Nutrinform θεωρεί το προϊόν στο πλαίσιο μιας σύνθετης καθημερινής διατροφής, παρουσιάζει τις θερμίδες, το λίπος, τα κορεσμένα λίπη, τη ζάχαρη και το νάτριο σε μία μερίδα τροφής και συγκρίνει το ποσοστό αυτών των περιεχομένων με αυτό που αναμένεται σε μια υγιεινή καθημερινή διατροφική πρόσληψη.
Προχθές Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Διεθνή Αίθουσα Συνεδριάσεων της Farnesina για την παρουσίαση του προγράμματος διατροφικής σήμανσης “Nutrinform Battery“, το οποίο προτάθηκε από την Ιταλία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εναρμόνιση του συστήματος επισήμανσης σε επίπεδο ΕΕ.
“Με την πρόταση του ιταλικού συστήματος διατροφικής επισήμανσης NutrInform, η Ιταλία προτίθεται να εξετάσει το μέλλον των ευρωπαϊκών συστημάτων γεωργικών ειδών διατροφής, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν μπορεί να αποδεχθεί την τάση προς ένα μοντέλο ονομασίας των γεωργικών προϊόντων διατροφής».
Αυτά δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Επισιτισμού και Δασικής Πολιτικής Στέφανο Πατουανέλι, μιλώντας στην παρουσίαση της Nutrinform Battery, της ιταλικής πρότασης για την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος επισήμανσης των τροφίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο διοργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Federalimentare.
«Μιλώντας για τα συστήματα επισήμανσης Nutriform και Nutriscore», συνέχισε ο υπουργός Patuanelli, «σημαίνει ότι μιλάμε για το μέλλον του ευρωπαϊκού συστήματος γεωργικών τροφίμων. Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε άμεσα στο θέμα της συζήτησης, σε σχέση με την κοινή βούληση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να φέρουν στην παραγωγή γεωργικών τροφίμων μοντέλα που η χώρα μας δεν μπορεί να αποδεχθεί εξ ολοκλήρου».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας, η διατροφική επισήμανση για την εμπρόσθια όψη της συσκευασίας, η Nutrinform Battery, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες τεσσάρων υπουργείων της Ιταλίας (Υγείας, Γεωργίας, Εξωτερικών Υποθέσεων και Οικονομικής Ανάπτυξης), επιστήμονες τροφίμων και εκπροσώπους του γεωργικού κόσμου και της βιομηχανίας, αποτελεί ένα εργαλείο που μπορεί να αυξήσει τις διατροφικές γνώσεις για το προϊόν, να ενθαρρύνει πιο ενημερωμένες επιλογές από τους καταναλωτές και πιο υπεύθυνη συμπεριφορά εκ μέρους του παραγωγών. Το Nutrinform βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα, με στόχο τη μέτρηση της διατροφικής αξίας της συνολικής διατροφής και όχι μεμονωμένων κατηγοριών τροφίμων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός τόνισε ότι η Ιταλία διαθέτει 841 ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, αξίας παραγωγής 16,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι απασχολεί πάνω από 200 χιλιάδες επιχειρηματίες.. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πιστεύει πως δεν γίνεται να αμφισβητείται η παράδοση των γεωργικών τροφίμων της χώρας με ένα σύστημα επισήμανσης που δεν παρέχει πληροφορίες, αλλά θέλει μόνο να θέσει υπό προϋπόθεση την αγορά.
“Η στρατηγική One Health δεν μπορεί να συγχέεται με τη στρατηγική One Diet, δεν υπάρχει ενιαία διατροφή που να είναι καλή για όλους. Υπάρχει μέτρια κατανάλωση όλων των τροφίμων και η μεσογειακή διατροφή είναι μια κληρονομιά της ανθρωπότητας, η σωστή απάντηση που συνδυάζει την υγεία και την αριστεία της χώρας μας. Το Nutrinform βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και πραγματική ανάλυση του τι χρειάζεται σε θρεπτικό επίπεδο για κάθε άνθρωπο και για το λόγο αυτό η πρότασή μας πρέπει να υποστηριχθεί σθεναρά. Οι πληροφορίες είναι ένα πράγμα, η προετοιμασία είναι ένα άλλο», κατέληξε ο υπουργός.
Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο Luigi Di Maio Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, ο Roberto Speranza Υπουργός Υγείας και ο Ivano Vacondio, Πρόεδρος της Federalimentare.
Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση στην αγγλική γλώσσα στο πιο κάτω video
*Κατερίνα Κουδούνα, Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων, ΜSc Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών, Υπεύθυνη Ανάπτυξης cibum.gr