ΑρχικήΝέαΔιεθνήΓαλλία: 37 ενώσεις καταναλωτών ζητούν από τον Πρωθυπουργό νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για τη...

Γαλλία: 37 ενώσεις καταναλωτών ζητούν από τον Πρωθυπουργό νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για τη διάθεση 100 τροφίμων σε τιμή κόστους

5 λεπτά ανάγνωσης

Καταγγέλλουν την ανεπαρκή στήριξη απέναντι στην επισιτιστική ανασφάλεια και την εκτίναξη των χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με κακή διατροφή

Ένας στους τρεις Γάλλους δεν τρώει αρκετά και δεν έχει τα μέσα να τρέφεται υγιεινά, με αποτέλεσμα η υγεία του να επηρεάζεται σημαντικά. Οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην προστασία των καταναλωτών, την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας, την υγεία των ασθενών, την περιβαλλοντική προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, απευθύνουν επιστολή στον Πρωθυπουργό, Σεμπαστιέν Λεκορνού, ζητώντας την άμεση ψήφιση νόμου έκτακτης ανάγκης. Οι 37 οργανώσεις της συμμαχίας θεωρούν επιβεβλημένο να καταστούν προσβάσιμα, σε τιμή κόστους, 100 τρόφιμα που θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία, μεταξύ των χιλιάδων προϊόντων που προσφέρουν τα σούπερ μάρκετ.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένο νερό: Νέα καταγγελία κατά γνωστής μάρκας για διαφήμιση με ψευδείς ισχυρισμούς για την υγεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κάδμιο στα τρόφιμα: Είναι τελικά τα βιολογικά πιο ασφαλής επιλογή;

- Advertisement -

Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές έχουν επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά, ενώ μια νέα οικονομική κρίση φαίνεται στον ορίζοντα. Στην επιστολή που στάλθηκε στις 30 Μαρτίου, οι οργανώσεις, με επικεφαλής τη Familles Rurales, το foodwatch, τον Secours Catholique Caritas France και το France Assos Santé, καταγγέλλουν την ανεπαρκή στήριξη απέναντι στην επισιτιστική ανασφάλεια και την εκτίναξη των χρόνιων ασθενειών που συνδέονται με κακή διατροφή. Ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλει με νόμο την υποχρεωτική πώληση σε τιμή κόστους 100 βασικών προϊόντων για την υγεία σε όλα τα μεγάλα καταστήματα λιανικής, μια πρόταση που ήδη υποστηρίζεται από περίπου 40.000 άτομα μέσω ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 7 διαφορετικά έτοιμα γεύματα από μεγάλο σούπερ μάρκετ λόγω επικίνδυνου βακτηρίου

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς η θέση προϊόντων στο σούπερ μάρκετ επηρεάζει το τι θα βάλουμε στο καλάθι μας – Νέα έρευνα

Οι οργανώσεις επισημαίνουν τα σοκαριστικά στοιχεία για τη Γαλλία: το 35% των πολιτών δηλώνουν ότι αναγκάζονται να παραλείπουν τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ 11 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες επισιτιστικής επισφάλειας. Κάποιες οικογένειες, ιδίως αυτές που ζουν με τα ελάχιστα κοινωνικά επιδόματα, δαπανούν έως και το 40% του προϋπολογισμού τους για τρόφιμα, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ιταλία: Οργανωμένες συμμορίες κλέβουν λαχανικά από θερμοκήπια (βίντεο)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοκολατένια αυγά: 3 ενδείξεις ότι πρόκειται για χαμηλής ποιότητας σοκολάτα

Η πρόταση των οργανώσεων είναι απλή αλλά καίρια: η πρόσβαση σε 100 προϊόντα βασικά για τη διατροφή, σύμφωνα με τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Διατροφής και Υγείας (PNNS), πρέπει να είναι δυνατή σε τιμή κόστους σε όλα τα καταστήματα λιανικής, χωρίς όμως να υπονομεύεται η δίκαιη αμοιβή των αγροτών.

Η μεγάλη διανομή αναγνωρίζει τη δική της ευθύνη στην πρόσβαση σε ποιοτικά και προσιτά τρόφιμα, όπως είχε εκφράσει σε άρθρο της τον Ιούνιο του 2025, ζητώντας από το κράτος να καθορίσει σαφή πλαίσια και κατευθύνσεις. Μέχρι σήμερα, μόνο ο Dominique Schelcher έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει τη λίστα προϊόντων σε τιμή κόστους της αλυσίδας U ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις συστάσεις για την υγεία. Η Carrefour ανακοίνωσε δική της λίστα προϊόντων σε τιμή κόστους, που όμως δεν συνάδει με την προτεραιότητα της υγιεινής διατροφής, ενώ οι υπόλοιπες αλυσίδες – Leclerc, Intermarché, Lidl κ.ά. – δεν έχουν ανταποκριθεί στις εκκλήσεις των οργανώσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο τόπος όπου το νερό αψηφά τη βαρύτητα και χύνεται προς τα …πάνω! – Το παράδοξο του φράγματος Χούβερ (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η σύγχρονη όρασή μας εξελίχθηκε από ένα αρχαίο μονόφθαλμο σκουλήκι – Ευρήματα επιστημονικής μελέτης

Οι οργανώσεις τονίζουν ότι η εφαρμογή αυτής της μέτρου πρέπει να είναι νομικά υποχρεωτική για όλους τους παίκτες της μεγάλης διανομής. Είναι καθήκον των δημόσιων αρχών, των νομοθετών και των πολιτικών να διασφαλίσουν ότι αυτά τα τρόφιμα, που προτείνονται από τις ίδιες τις αρχές, θα είναι προσβάσιμα σε όλους.

Στην πρόσφατη γνωμοδότηση για το δικαίωμα σε μια υγιεινή, βιώσιμη και επιλεγμένη διατροφή, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNCDH) προτείνει επίσης τη ρύθμιση των ιδιωτικών φορέων για την καταπολέμηση υπερβολικών περιθωρίων κέρδους και την κερδοσκοπία στις τιμές των υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων, ιδίως των βιολογικών προϊόντων, ώστε να γίνουν πιο προσιτά.

Για τις 37 οργανώσεις που συμμετέχουν, η υποχρεωτική πώληση σε τιμή κόστους 100 βασικών υγιεινών προϊόντων αποτελεί επείγουσα ανάγκη και μέτρο άμεσης κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δείτε την επιστολή προς τον πρωθυπουργό:

Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ενημέρωσης για την ασφάλεια τροφίμων. Οι πληροφορίες του άρθρου έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Φλόριντα μηνύει την OpenAI για πρόκληση βλάβης στους χρήστες – Πώς συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων (Ολόκληρη η αγωγή)

Η υπόθεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στη νομική ευθύνη των συστημάτων AI, με πιθανές επιπτώσεις σε μάρκετινγκ, συμμόρφωση και χρήση αλγορίθμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Ο Τάσος συστήνεται: Ο επιστήμονας τροφίμων που φέρνει την ασφάλεια στην κουζίνα μας

Γνωρίστε τον Τάσο τον Καρδιτσιώτη «Scientist» της διπλανής πόρτας που έκανε την Ασφάλεια Τροφίμων… κάρμα!