Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γαλλία: Νέες εξελίξεις στην απαγόρευση του όρου “κρέας” σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΓαλλία: Νέες εξελίξεις στην απαγόρευση του όρου "κρέας" σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης
spot_img

Το σχέδιο διατάγματος της Γαλλίας ισχύει για τρόφιμα φυτικής προέλευσης που διατίθενται στη Γαλλία ή την προώθησή τους και άπτεται στη χρήση ονομασιών που παραδοσιακά ονομάζουν ζωικά τρόφιμα.

Σε επανεξέταση σχεδίου για την απαγόρευση της χρήσης ονομάτων που προέρχονται από ζώα για τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως “μπριζόλα” ή “μπιφτέκι” προχωρά η Γαλλία.

Το 2021, η Γαλλία θέσπισε διάταγμα που απαγόρευε τη χρήση ονομασιών για τρόφιμα φυτικής προέλευσης, μετά την έγκριση του νόμου για τη “διαφάνεια των πληροφοριών σχετικά με τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα” το 2020. Εντούτοις, η EVU και άλλοι μετέχοντες στη διαδικασία υποστηρίζουν ότι αμφισβητείται η συμβατότητα του γαλλικού διατάγματος με το δίκαιο της Ένωσης. Επιπλέον, το Conseil d’État αποφάσισε να ενώσει πολλές προσφυγές κατά του νόμου αυτού.

Νωρίτερα φέτος, το γαλλικό Conseil d’Etat έκανε ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της επισήμανσης για φυτικά προϊόντα, αποφασίζοντας να μεταφέρει τμήματα της δικαστικής υπόθεσης που προωθήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Χορτοφάγων (EVU) και την Association Végétarienne de France (AVF) στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΚ). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να απαντήσει σε μια σειρά βασικών ερωτημάτων προτού το Γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας μπορέσει να συνεχίσει την απόφασή του.

Τώρα το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας έκανε ένα βήμα ακόμα για την απαγόρευση των ονομασιών που σχετίζονται με τα ζώα για προϊόντα που ενσωματώνουν εναλλακτικές φυτικές πρωτεΐνες με νόμο για την επισήμανση και διάταγμα που επρόκειτο να εφαρμοστεί το 2022, αλλά ανεστάλη από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το σχέδιο διατάγματος της Γαλλίας ισχύει για τρόφιμα φυτικής προέλευσης που διατίθενται στη χώρα ή για την προώθησή τους και άπτεται στη χρήση ονομασιών που παραδοσιακά ονομάζουν ζωικά κρέατα και προϊόντα. Οι προμηθευτές πρωτεϊνικών προϊόντων φυτικής προέλευσης θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να συμμορφωθούν μόλις τεθεί σε ισχύ.

Το εν λόγω διάταγμα εγκρίθηκε από τον Marc Fesneau, Υπουργό Γεωργίας και Κυριαρχίας Τροφίμων της Γαλλίας, μετά από επανεξέταση των παρατηρήσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, το νέο διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ τρεις μήνες μετά την κοινοποίηση της 23ης Αυγούστου, αλλά πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου και παραθέτει το ειδησεογραφικό μέσο Just Food, σε περίπτωση παράβασης του διατάγματος, από την περίοδο εφαρμογής του και έπειτα, θα επιβληθούν κυρώσεις, ενώ ο Fesnau χαρακτήρισε το ζήτημα ως θέμα διαφάνειας για τους καταναλωτές και τις εταιρείες παραγωγής.

Απαντώντας στο διάταγμα, ο Jasmijn de Boo, Διευθύνων Σύμβουλος της φυτικής ομάδας υπεράσπισης ProVeg International, είπε ότι οι κανόνες επισήμανσης δεν θα επιφέρουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα και πρότεινε ότι οι καταναλωτές δεν παραπλανούνται από περιγραφές ζωικού τύπου στις συσκευασίες εναλλακτικών τροφίμων, αναφέρει το Just Food.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο