Μολυσμένα απόβλητα κοτόπουλων, η πιθανή πηγή μόλυνσης της γρίπης των πτηνών στις αγελάδες.
Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις των ειδικών για ενδεχόμενη εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στις χοιροτροφικές μονάδες των ΗΠΑ, με σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το TheTelegraph, εικάζεται πως το ξέσπασμα H5N1 μεταξύ των βοοειδών μπορεί να προκλήθηκε από μολυσμένες ζωοτροφές. Υπάρχει αυτή η πεποίθηση καθώς σε αντίθεση με τη Βρετανία και την Ευρώπη, οι Αμερικανοί αγρότες εξακολουθούν να επιτρέπεται να ταΐζουν βοοειδή και άλλα ζώα φάρμας με απορρίμματα άλλων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών. Επί του παρόντος έχουν μολυνθεί αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σε έξι πολιτείες των ΗΠΑ και τουλάχιστον ένας εργάτης σε φάρμα, από τον εξαιρετικά παθογόνο ιό, ο οποίος έχει ήδη σκοτώσει εκατομμύρια ζώα σε όλο τον κόσμο από το 2021.
Στο μεταξύ, η επισκόπηση του EFSA για την περίοδο μεταξύ 2 Δεκεμβρίου 2023 και 15 Μαρτίου 2024, έδειξε πως σε ευρωπαϊκά δεδομένα, αναφέρθηκαν 641 κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) A(H5) σε οικόσιτα (227) και άγρια (414) πτηνά σε 26 χώρες (της Ευρώπης). Εκτός Ευρώπης, η πλειονότητα των εστιών σε πουλερικά εξακολουθούσε να συγκεντρώνεται στη Βόρεια Αμερική, ενώ η εξάπλωση του A(H5) σε πληθυσμούς άγριων πτηνών στην ηπειρωτική Ανταρκτική προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Για τα θηλαστικά, το A(H5N5) αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ενώ οι κατσίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αντιπροσώπευαν την πρώτη φυσική μόλυνση με A(H5N1) στα μηρυκαστικά.
Ο εργάτης σε αγρόκτημα, ο οποίος πιστεύεται ότι εκτέθηκε μέσω μολυσμένων βοοειδών στο Τέξας, είναι μόνο το δεύτερο καταγεγραμμένο κρούσμα ανθρώπινου H5N1 στις ΗΠΑ. Από τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ έχουν διερευνήσει και προεξοφλήσει άλλες 8.000 πιθανές εκθέσεις, σύμφωνα με τον Δρ Joshua Mott, ανώτερο σύμβουλο του ΠΟΥ για τη γρίπη. Η ανάπτυξη προκαλεί ανησυχία γιατί επιτρέπει στον ιό, ο οποίος έχει σκοτώσει εκατομμύρια πτηνά και άγρια θηλαστικά σε όλο τον κόσμο, περισσότερες ευκαιρίες να μεταλλαχθεί. Οι ειδικοί φοβούνται ότι ο H5N1, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε αγελάδες πριν από λίγες εβδομάδες, μπορεί να είχε μεταδοθεί μέσω ενός τύπου ζωοτροφών που ονομάζεται “απορρίματα πουλερικών”, ένα μείγμα περιττωμάτων πουλερικών, χυμένων ζωοτροφών, φτερών και άλλων απορριμμάτων που αφαιρούνται από το δάπεδα βιομηχανικών μονάδων παραγωγής κοτόπουλου και γαλοπούλας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ από την άλλη, η σίτιση των αγελάδων με πρωτεΐνες από άλλα ζώα έχει ρυθμιστεί αυστηρά από το ξέσπασμα της «νόσου των τρελών αγελάδων», πριν από 30 χρόνια.
Επίσης, αν και η παρουσία του H5N1 στα κοπάδια βοοειδών των ΗΠΑ αυξάνει τον κίνδυνο να περάσει ο ιός στους ανθρώπους μέσω των εργαζομένων σε αγροκτήματα, είναι η εξάπλωση του ιού στις χοιροτροφικές μονάδες που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι χοίροι έχουν υποδοχείς σε ορισμένα κύτταρα που είναι παρόμοιοι με τους ανθρώπους, καθιστώντας πολύ πιο πιθανό ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να μεταδοθεί στους ανθρώπους εάν μολυνθούν οι χοιροτροφικές μονάδες. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο ιός δεν έχει δείξει σημάδια ανησυχητικής μετάλλαξης.