Η Ρωσία ακύρωσε συμφωνία του 1956 που επιτρέπει στα βρετανικά αλιευτικά να αλιεύουν σε χωρικά ύδατα της Ρωσίας στην Θάλασσα του Μπάρεντς.
Η Βρετανία απαξίωσε ένα ρωσικό σχέδιο που απαγορεύει στα βρετανικά αλιευτικά να αλιεύουν σε ύδατα της Ρωσίας ως ένα παράδειγμα της «απομόνωσης που επιβάλλει η ίδια στον εαυτό της», ενώ ένας φορέας του κλάδου δήλωσε ότι αυτό δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο επειδή ο αλιευτικός στόλος της Βρετανίας δεν αλιεύει εκεί ούτως ή άλλως.
Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ενέκρινε ένα σχέδιο που ανακαλεί την συμφωνία για την αλιεία που χρονολογείται από το 1956 που επιτρέπει στα βρετανικά αλιευτικά να αλιεύουν σε χωρικά ύδατα της Ρωσίας στην Θάλασσα του Μπάρεντς, ένα τεράστιο τμήμα του Αρκτικού Ωκεανού πλούσιο σε γάδο και βακαλάο.
Η ανακοίνωση τροφοδότησε τους τίτλους των βρετανικών ταμπλόιντ που έγραψαν ότι η Μόσχα απειλεί το παραδοσιακό πιάτο των Βρετανών που είναι ψάρι με πατατάκια τσιπς. Αλλά ο Μάικ Κοέν, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ομοσπονδίας των Οργανώσεων Αλιέων, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν είναι ενήμερος για οποιαδήποτε βρετανικά αλιευτικά που αλιεύουν στις ρωσικές θάλασσες.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει οποιοσδήποτε αντίκτυπος», δήλωσε.
Η Ρωσία προσπαθεί να αποσυνδέσει την οικονομία της από την Δύση, από τότε που δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022.
Η ρωσική εφημερίδα Izvestiya, η οποία δημοσίευσε χθες το ρωσικό σχέδιο αλιείας, έγραψε ότι είναι η απάντηση στις προσπάθειες της Βρετανίας να προκαλέσει ζημιά στην ρωσική οικονομία.
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν έχει λάβει κάποια επίσημη ειδοποίηση από την Μόσχα σχετικά με μια τέτοια απόφαση.
«Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη μονομερής αποχώρηση της Ρωσίας από έναν αριθμό διεθνών συμφωνιών συνεργασίας είναι ενδεικτική της απομόνωσης που επιβάλλει η ίδια στον εαυτό της στην διεθνή σκηνή ως αποτέλεσμα της παράνομης εισβολής της στην Ουκρανία».
ΑΠΕ