Ο νόμος για την επισήμανση της ημερομηνίας τροφίμων θα τυποποιήσει και θα αποσαφηνίσει τις ετικέτες των ημερομηνιών των τροφίμων για να αποτρέψει τη σπατάλη.
Ένα νέο νομοσχέδιο εισήχθη στο κογκρέσο όσον αφορά τις ετικέτες ημερομηνίας στα τρόφιμα, προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη τροφίμων. Οι ετικέτες που επί του παρόντος αναφέρονται ως “Πώληση έως”, “χρήση έως”, “πιο φρέσκο” και “λήγει σε”, δημιουργούν μια σύγχυση που ωθεί τους καταναλωτές να πετούν τα τρόφιμα, όταν είναι ακόμη ασφαλή για κατανάλωση.
Το νέο νομοσχέδιο στοχεύει να περιορίσει τις ημερομηνίες στα τρόφιμα, προκειμένου να μπορούν οι καταναλωτές να διαχωρίζουν ζητήματα ασφαλείας και ποιότητας. Σύμφωνα με μελέτη του 2016 από το Harvard, πάνω από το 80% των καταναλωτών πετούν τρόφιμα που βρίσκονται κοντά στην ετικέτα ημερομηνίας τουλάχιστον μερικές φορές.
Όπως αναφέρουν οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου, με εξαίρεση το βρεφικό γάλα, η επισήμανση ημερομηνίας στα τρόφιμα δεν ρυθμίζεται ούτε τυποποιείται από ομοσπονδιακούς κανόνες. Στόχος του νέου νόμου είναι να παρέχει σαφήνεια σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων, προκειμένου να αποτραπεί η ετήσια σπατάλη που υπολογίζεται στο μισό εκατομμύριο τόνους.
“Οι τρέχουσες πρακτικές μας σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων είναι ξεπερασμένες, μπερδεμένες και εντελώς αυθαίρετες, με αποτέλεσμα περίπου το 90% των Αμερικανών να πετούν πρόωρα απόλυτα ασφαλή τρόφιμα. Αυτή η τρομακτική σπατάλη επηρεάζει τα πορτοφόλια των οικογενειών, το περιβάλλον και την οικονομία”, είπε ο εκπρόσωπος Pingree, Συμπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για την Ανάκτηση Τροφίμων. “Με την τυποποίηση του συστήματος επισήμανσης ημερομηνίας τροφίμων και κάνοντας τις ετικέτες λιγότερο μπερδεμένες για τους καταναλωτές, ο δικομματικός νόμος για την επισήμανση ημερομηνίας τροφίμων θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται και καταναλώνονται αντί να πετιούνται έξω”.
Μια σύγχυση με τις ημερομηνίες επικρατεί και στην Ελλάδα, που συνήθως έχει τα ίδια αποτελέσματα, τη σπατάλη. Δεν ειναι τυχαίο άλλωστε πως η χώρα μας θεωρείται μια απο τις πιο σπάταλες της Ευρωπης, σύμφωνα με το Eurostat. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ένδειξη “ανάλωση κατα προτίμηση έως” είναι η προσέγγιση του παραγωγού για το χρονικό περιθώριο που το προϊόν θα διαθέτει την καλύτερη πιθανή ποιότητα, και όχι πως θα αλλοιωθεί αμέσως μετά. “Οι ημερομηνίες λήξης είναι πραγματικά σαν την Άγρια Δύση, δεν υπάρχουν στάνταρ”, λέει στον Guardian ο Jeffrey Costantino, εκπρόσωπος της ReFed, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που δουλεύει για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. “Δεν υπάρχει τίποτα βέβαιο σε αυτές τις ημερομηνίες σε σχέση με τις ασθένειες που προκαλούνται από τα τρόφιμα”, εξηγεί στον Guardian η Andrea Glenn, ερευνήτρια και διαιτολόγος εγγεγραμμένη στο Harvard T H Chan School of Public Health.“Οι ημερομηνίες αυτές γενικά αφορούν το πότε θα έχει ένα προϊόν την καλύτερη γεύση ή έως πότε πρέπει να πωλείται το προϊόν και δεν σχετίζονται με την ασφάλεια του τρoφίμου”, προσθέτει η Glenn.
Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί προτείνουν να παρατηρούμε ενδείξεις όπως οσμή, χρώμα και γεύση πριν αποφασίσουμε να πετάξουμε ένα τρόφιμο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας.