Η παροχή υγιεινών τροφίμων ως εργαλείο για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών.
«Το πραγματικό κόστος του φαγητού: το φαγητό είναι φάρμακο», είναι το αντικείμενο μιας νέας έκθεσης που εγκρίθηκε από πολλά αξιόλογα ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ και έχει ποσοτικοποιήσει τα πιθανά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και την οικονομία, του Food is Medicine (FIM), σύμφωνα με το NutritionInsight. Η έκθεση μελέτης περίπτωσης πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Τροφίμων της Ιατρικής στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts, μέσω της υποστήριξης του The Rockefeller Foundation.
Η ενσωμάτωση στοχευμένων στρατηγικών τροφίμων και διατροφής στην υγειονομική περίθαλψη σε εθνικό επίπεδο θα βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής, θα μειώσει την εργασία για τα νοσοκομεία και θα μειώσει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με ειδικούς που μελετούν τις προσπάθειες του FIM. «Για πάρα πολύ καιρό, το ιατρικό μας σύστημα έχει υποτιμήσει τη σημασία της τροφής τόσο ως θεραπείας όσο και ως πρόληψης για πολλές σοβαρές και χρόνιες ασθένειες. Αλλά αυτό τώρα αρχίζει να αλλάζει καθώς συσσωρεύονται στοιχεία σχετικά με τα οφέλη των αποτελεσματικών παρεμβάσεων Food is Medicine, όπως αυτά που περιγράφονται στη νέα μας έκθεση», λέει στο Nutrition ο ανώτερος συγγραφέας της έκθεσης, Dariush Mozaffarian, καρδιολόγος και διευθυντής του Food is Medicine Institute. Διορατικότητα.
Οι παρεμβάσεις του FIM δίνουν μία τεράστια υπόσχεση για τη βελτίωση της διατροφής, τη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας, τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στην υγεία και την αύξηση της ισότητας στην υγεία. Ενώ οι παρεμβάσεις Food is Medicine είναι γνωστές εδώ και χρόνια, δεν εφαρμόζονται με τρόπους που αγγίζουν πολλούς πολίτες των ΗΠΑ. «Μια ευρεία, γενική σύσταση είναι ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην παροχή υγιεινών τροφίμων ως εργαλείου για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών και την ανάπτυξη της υποδομής που απαιτείται για την υποστήριξη της εθνικής κλιμάκωσης των παρεμβάσεων FIM», λέει ο Mozaffarian.
Η έκθεση καταδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες για την υγεία και τα οικονομικά οφέλη από την παραγωγή συνταγογραφούμενων προγραμμάτων και ιατρικά προσαρμοσμένων γευμάτων χρησιμοποιώντας το FIM. Έρχεται στον απόηχο της ιστορικής Διάσκεψης του Λευκού Οίκου το 2022 για την Πείνα, τη Διατροφή και την Υγεία και την Εθνική Στρατηγική για την Πείνα, τη Διατροφή και την Υγεία που υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων του FIM.
«Το πραγματικό κόστος του διατροφικού μας συστήματος, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του τρόπου παραγωγής των τροφίμων, οι συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που καλλιεργούν τα τρόφιμά μας και οι επιπτώσεις στην υγεία μας, οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και η ισότητα στην υγεία, πολύ συχνά μένουν εκτός», θρηνεί ο Devon Klatell, VP, Food Initiative στο The Rockefeller Foundation.
Το 2021, εξετάστηκε ότι μια στροφή προς τα τρόφιμα ως φάρμακα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας σειράς χρόνιων ασθενειών που βρίσκονται σε ανοδική τάση, σύμφωνα με τη Susan Benigas, εκτελεστική διευθύντρια του Αμερικανικού Κολλεγίου Lifestyle Medicine (ACLM).