Τα μανιτάρια Morel βρίσκονται συχνά σε κάποιες λαϊκές αγορές και σε ειδικευμένα καταστήματα. Είναι εύθραυστα και αντιστέκονται στην καλλιέργεια, για αυτό και είναι πολύ ακριβότερα από άλλα μανιτάρια.
Τα μανιτάρια Morel ήταν η αιτία πίσω από μια επιδημία τροφικής δηλητηρίασης στη Μονατάνα στις ΗΠΑ, η οποία μέτρησε 50 ασθένειες και 2 θανάτους.
Ως πηγή της επιδημίας αναφέρθηκε το εστιατόριο Dave’s Sushi. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εστιατορίου νωρίτερα φέτος, όσοι έφαγαν εκεί μεταξύ 31 Μαρτίου και 17 Απριλίου, μπορεί να έχουν εκτεθεί στο επικίνδυνο παθογόνο, που υποπτεύονταν τότε ότι βρισκόταν στα μανιτάρια Morel που σέρβιρε.
Αναφέρθηκε, επίσης, πως τα μανιτάρια καλλιεργήθηκαν στην Κίνα, στάλθηκαν σε έναν διανομέα στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια διανεμήθηκαν σε πολλές πολιτείες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του FDA.
Τα μανιτάρια Morel βρίσκονται συχνά σε κάποιες λαϊκές αγορές και σε ειδικευμένα καταστήματα. Είναι εύθραυστα και αντιστέκονται στην καλλιέργεια, για αυτό και είναι πολύ ακριβότερα από άλλα μανιτάρια. Τα Morel πρέπει να αποθηκεύονται σε μια χάρτινη σακούλα στο ψυγείο όσο είναι άπλυτα και να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί χαλάνε γρήγορα.
Το τοπικό τμήμα υγείας συνεργάστηκε με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Μοντάνα και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, καθώς και με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, για την έρευνα της επιδημίας, όπου επιβεβαιώθηκε ότι πηγή της τροφιμογενούς ασθένειας ήταν πράγματι το σούσι με μανιτάρια Morel.
Οι άρρωστοι στην επιδημία κυμαίνονταν από 18 έως 74 ετών και κατά πλειοψηφία αρρώστησαν μέσα σε τρεις ώρες από το γεύμα τους στο Dave’s Sushi. Τα πιο κοινά συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν διάρροια, ναυτία, έμετος και κοιλιακό άλγος. Από τα συνολικά 63 άτομα που ερωτήθηκαν, οι 41 ανέφεραν αδιαθεσία μετά το γεύμα τους στο κατάστημα σούσι.
Οι υγειονομικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν αλληλουχία DNA στα δείγματα μανιταριού Morel που συλλέχθηκαν από το εστιατόριο και αναγνώρισαν το είδος ως Morchella sextelata, που συνιστά έναν τύπο του μανιταριού. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών στο Food Safety News, oι τοξίνες στα μανιτάρια αυτά μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά η χρήση κατάλληλων τεχνικών προετοιμασίας μανιταριού μορέλ, συμπεριλαμβανομένου του μαγειρέματος, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τοξικότητας και του κινδύνου ασθένειας.
Οι ιδιοκτήτες του Dave’s Sushi είπαν στους αξιωματούχους του τμήματος υγείας ότι οι τα μανιτάρια μαγειρεύτηκαν ελαφρά με το να μαριναριστούν σε μια σάλτσα αμέσως μετά το βράσιμο της σάλτσας.
Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή τόσο σε καταναλωτές όσο και προμηθευτές μανιταριών Morel, καθώς υπάρχουν ποικιλίες δηλητηριωδών άγριων μανιταριών που μοιάζουν πολύ με αυτά και πρέπει να επιβεβαιώνεται η ταυτότητα και η ποιότητά τους από ειδικούς. Επιπλέον, αν κάποιο μανιτάρι μοιάζει μαυρισμένο και έχει κολλώδη αίσθηση, μην το καταναλώσετε. Διατηρήστε τα στο ψυγείο, σε συσκευασία τύπου που αναπνέει και μαγειρέψτε τα καλά.