Παράνομη ανασυσκευασία αυγών με αλλοιωμένες ή παρατεταμένες ημερομηνίες λήξης και παραβάσεις προτύπων επισήμανσης.
Σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της βιομηχανίας αυγών στο Ηνωμένο Βασίλειο προκάλεσε η καταδίκη αρκετών εταιρειών για παραποίηση των ημερομηνιών λήξης στα προϊόντα τους, σε μια υπόθεση που προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2025, αρκετοί συσκευαστές αυγών καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές για παραβάσεις των Κανονισμών Μάρκετινγκ Αυγών. Οι παραβάσεις περιλάμβαναν την παράνομη ανασυσκευασία αυγών με αλλοιωμένες ή παρατεταμένες ημερομηνίες λήξης και παραβάσεις προτύπων επισήμανσης.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καταιγίδα ανακλήσεων από τη LIDL Nl – Βακτήρια, αλλεργιογόνα και αλλοιώσεις στα ράφια
Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από ελέγχους της Υπηρεσίας Υγείας Ζώων και Φυτών (APHA) και της Ομάδας Καταπολέμησης Απάτης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra).
Ο Phillip Hoyland, ιδιοκτήτης του Summerley Top Farm στο Derbyshire, ομολόγησε την ενοχή του για απάτη και καταδικάστηκε σε 24 μήνες φυλάκισης, ποινή η οποία ανεστάλη για αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Coca-Cola: Πώς ένα viral βίντεο προκάλεσε μποϊκοτάζ από ισπανόφωνους καταναλωτές και έριξε τις πωλήσεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τοξικό μέταλλο στο τσάι μας – Ευρωπαϊκός συναγερμός για τις τσαγιέρες που μας «ποτίζουν» δηλητήριο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται κρέμα προσώπου μολυσμένη με επικίνδυνο βακτήριο
Η εταιρεία Barradale Eggs στο Κεντ κρίθηκε ένοχη για παράταση της ημερομηνίας λήξης σε παρτίδα αυγών και τιμωρήθηκε με πρόστιμο £466 (621 δολάρια) και δικαστικά έξοδα £85 (113 δολάρια). Στο Ανατολικό Γιορκσάιρ, η Field Farm Eggs βρέθηκε ένοχη για δύο παραβάσεις και καταδικάστηκε σε πρόστιμο £1,000 (1,300 δολάρια), προσαυξημένο με πρόσθετα κόστη. Η Holyfield Farm Fresh Eggs στο βόρειο Λονδίνο παραδέχθηκε την ενοχή της σε τρεις κατηγορίες, καταδικαζόμενη σε πρόστιμο £2,000 (2,600 δολάρια) μετά από μείωση λόγω έγκαιρης ομολογίας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σκάνδαλο δολιοφθοράς σε πτηνοτροφείο: Υπάλληλος παραβίασε τις δόσεις απολυμαντικών και μόλυνε τα κοτόπουλα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται 2 εκατομμύρια δημοφιλείς χύτρες ταχύτητας – Πάνω από 100 τραυματισμοί και δεκάδες μηνύσεις
Κίνδυνοι για τον καταναλωτή
Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα αυγά Κατηγορίας Α πρέπει να πωλούνται με ημερομηνία λήξης το πολύ 28 μέρες μετά την ωοτοκία. Η παράταση αυτής της ημερομηνίας, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ειδικά αν δεν ακολουθηθούν οι κανόνες συντήρησης.
Ο Aled Edwards, επικεφαλής πεδίου της APHA, δήλωσε: «Είναι ζωτικής σημασίας οι καταναλωτές να εμπιστεύονται ότι τα αυγά που αγοράζουν είναι φρέσκα, ασφαλή και σωστά επισημασμένα. Οι υποθέσεις αυτές αποδεικνύουν ότι οι μηχανισμοί επιβολής του νόμου λειτουργούν και στέλνουν ισχυρό μήνυμα προς αποτροπή νέων παραβάσεων.»
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το μέταλλο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής – Σε ποιες τροφές βρίσκεται
Με 35 επιθεωρητές σε όλη την Αγγλία, οι αρχές δεσμεύονται ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν, καθώς το ζήτημα της αυθεντικότητας και της ασφάλειας τροφίμων αποκτά νέα διάσταση μετά τις αποκαλύψεις.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.