Για τον κιμά δεν θα απαιτείται προειδοποιητική ετικέτα σύμφωνα με τη νέα διατροφική πολιτική επισήμανσης του Health Canada.
Οι έντονες αντιδράσεις της ένωσης κτηνοτρόφων στην ένταξη του βόειου κιμά στην ίδια “μοίρα” με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα απέδωσε καρπούς.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί ο υπουργός Υγείας Jean-Yves Duclos ανακοίνωσε ότι η πολυαναμενόμενη πολιτική του – η οποία θα απαιτεί ετικέτες σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι ή κορεσμένα λιπαρά – θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2026 και δεν θα απαιτείται για τα προϊόντα κρέατος και συγκεκριμένα στον κιμά.
Η ένωση έχει υποστηρίξει σθεναρά ότι το βόειο κρέας είναι ένα πλήρες τρόφιμο που πρέπει να εξαιρείται από τους κανονισμούς, όπως άλλα κρέατα, γάλα, αυγά, λαχανικά και φρούτα. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι ο κιμάς είναι μια από τις πιο προσιτές πηγές πρωτεΐνης και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ειδικά σε μια περίοδο μεγάλης επισιτιστικής κρίσης.
Μια προηγούμενη έκδοση της πρότασης από την Health Canada εξαιρούσε τα ολόκληρα τεμάχια κρέατος από τις προειδοποιητικές ετικέτες, όχι όμως τον κιμά, με το σκεπτικό ότι είναι «ελάχιστα επεξεργασμένος». Μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα, η Health Canada είχε επιμείνει στη θέση της – προκαλώντας κατακραυγή από τη βιομηχανία κρέατος και τους Συντηρητικούς πολιτικούς στη διαδικασία.
Ωστόσο, σε μια ενημέρωση για τους δημοσιογράφους πριν από τη συνέντευξη Τύπου, το προσωπικό της Health Canada είπε ότι έλαβε την τελευταία στιγμή την απόφαση να εξαιρέσει τον κιμά για να αποφευχθεί η σύγχυση για τους πελάτες.
Οι ετικέτες θα απαιτούνται για όλα τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο από το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ζάχαρης, αλατιού ή κορεσμένων λιπαρών.
Η σχεδίαση στην οποία εδραιώθηκε η Health Canada διαθέτει έναν ασπρόμαυρο μεγεθυντικό φακό, με το θρεπτικό συστατικό «Υψηλής περιεκτικότητας» (αλάτι, ζάχαρη ή κορεσμένα λιπαρά) σε έντονους χαρακτήρες.