Τι προτιμούν για τα Χριστούγεννα οι Ιταλοί.
Οι Ιταλοί περνούν σχεδόν τρεις ώρες (2,7) στην κουζίνα για να ετοιμάσουν τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια που σχεδόν εννέα στους δέκα (88%) έχουν επιλέξει να φάνε στο σπίτι ή με συγγενείς και φίλους σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Αγροτών Coldiretti. Αυτό προκύπτει από μια ανάλυση Coldiretti/Ixe για το ραντεβού με το πιο σημαντικό τραπέζι της χρονιάς. Από εκείνους που θα φροντίσουν τα γεύματα, το 85% θα τα προετοιμάσει προσωπικά – διευκρινίζει ο Coldiretti – με μια επιστροφή στο “φτιάξ’ το μόνος σου” ιδιαίτερα στους νέους, που βρίσκουν ικανοποίηση στην κουζίνα καθώς το μαγείρεμα και καλό φαγητό καθιερώνονται στις νέες γενιές ως πρωταρχικές δραστηριότητες αναψυχής, χαλάρωσης και προσωπικής επιβεβαίωσης. Υπάρχει όμως και το 7% που θα παραγγείλει τα πάντα απ΄έξω, ενώ το υπόλοιπο 4% θα βασιστεί σε πιάτα που φέρνουν συγγενείς ή φίλοι.
Οι πιο «κοινωνικοί» είναι Σικελοί και Σαρδηνοί, με μέσο όρο γύρω στα 10 άτομα καλεσμένους, ενώ οι πιο «μοναχικοί» είναι οι κάτοικοι της Βορειοδυτικής Ιταλίας με 7 καλεσμένους. Η μέση δαπάνη στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι αυξήθηκε, φθάνοντας στα 115 ευρώ ανά οικογένεια, 10% περισσότερα από το 2022, σηματοδοτώντας την επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα.
Αν και στο μενού της παραμονής των Χριστουγέννων σερβιρίστηκε ψάρι ως κυρίως πιάτο, ανήμερά των Χριστουγέννων επικρατεί το κρέας και κερδίζουν τα βραστά, ψητά και τηγανητά, από αρνί μέχρι γαλοπούλες, αλλά και σούπες, γεμιστά ζυμαρικά, καπελέτες σε ζωμό και πίτσες. Μεταξύ των must-have προϊόντων εκτός από τα τοπικά, το αφρώδες κρασί επιβεβαιώνεται για σχεδόν εννέα στους δέκα Ιταλούς (89%) μαζί με τοπικά φρούτα εποχής (88%), ενώ το panettone με 78% ξεπερνάει το παλαιωμένο ακόμα pandoro στις προτιμήσεις. Το 73% επιλέγει επίσης παραδοσιακά τοπικά επιδόρπια.