Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι ανακλήσεις τροφίμων στη Γαλλία

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠαραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι ανακλήσεις τροφίμων στη Γαλλία
spot_img

Ξεπέρασαν τις 2.000 οι ανακλήσεις τροφίμων και το 2023

Τα στοιχεία από το RappelConso δείχνουν 2.023 ανακλήσεις το 2023 σε σύγκριση με 2.441 το 2022.

Η κατηγορία με τις περισσότερες ανακλήσεις – 601 – ήταν τα κρέατα, ακολουθούμενη από 371 ανακλήσεις γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και 189 ανακλήσεις αλιευτικών προϊόντων.

Η κορυφή αιτία ανακλήσεων ήταν το βακτήριο λιστέρια με μόλυνση σε σχεδόν 700 προϊόντα.

Προϊόντα με τις περισσότερες ανακλήσεις

Στην κατηγορία των κρεάτων, 312 ανακλήσεις ήταν λόγω του λιστέρια, και 160 ήταν επειδή εξαιτίας της σαλμονέλας. Άλλοι λόγοι περιελάμβαναν παρουσία κλωστηριδίου της αλλαντίασης, λάθη στις ετικέτες, E. coli, υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων, μη δηλωμένα αλλεργιογόνα, προβλήματα κατασκευής ή συσκευασίας, χημικές προσμίξεις και άλλες βιολογικές προσμίξεις.

Από τις ανακλήσεις γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, η πλειονότητα προκλήθηκε από λιστέρια με περισσότερες από 190. Λίγο λιγότερες από 100 οφείλονταν σε E. coli. Άλλοι λόγοι περιελάμβαναν σαλμονέλα, βιολογικές προσμίξεις, όπως χρυσίζων σταφυλόκοκκος, θέματα κατασκευής ή συσκευασίας και ξένα σώματα.

Από την κατηγορία προϊόντων αλιείας, περισσότερο από 50 αποσύρσεις ήταν για λιστέρια, 31 για νοροϊο και 32 για ισταμίνη. Άλλοι λόγοι για τις ανακλήσεις ήταν το βακτήριο δονάκιο η σαλμονέλα, τα βαρέα μέταλλα, τα ξένα σώματα, τα παράσιτα, οι θαλάσσιες βιοτοξίνες, η E. coli, σφάλματα στην επισήμανση της ημερομηνίας και μη δηλωμένα αλλεργιογόνα.

Τα προϊόντα της κατηγορίας με την ένδειξη «άλλα» είχαν 156 ανακλήσεις. Σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνονται κρέατα, σνακ, CBD έλαια, τυριά, και έτοιμα γεύματα. Σχεδόν οι μισές ανακλήσεις οφείλονταν σε λιστέρια. Άλλοι λόγοι που αναφέρθηκαν για τις ανακλήσεις ήταν ζήτημα κατασκευής ή συσκευασίας, σαλμονέλα, κλωστηρίδιο της αλλαντίασης, ξένα σώματα, μη δηλωμένα αλλεργιογόνα και άλλοι κίνδυνοι.

Σχεδόν 150 ανακλήσεις έγιναν στην κατηγορία των έτοιμων γευμάτων και σνακ. Ο κίνδυνος για περισσότερες από 40 ανακλήσεις περιγράφηκε ως «άλλοι χημικοί μολυντές», η λιστέρια αναφέρθηκε 34 φορές και 28 ανακλήσεις οφείλονταν σε ξένα σώματα. Άλλες αιτίες περιλάμβαναν μη δηλωμένα αλλεργιογόνα, σαλμονέλα, βάκιλλος ο κηρόχρους, λάθη στην ετικέτα ημερομηνίας, κλωστηρίδιο της αλλαντίασης, ζητήματα κατασκευής ή συσκευασίας και κίνδυνος θραύσης γυαλιού.

Ποικιλία προβλημάτων σε διάφορες κατηγορίες

Σχεδόν 150 ανακλήσεις για τη κατηγορία των «διαιτητικών τροφίμων». Περίπου οι μισές προκλήθηκαν από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπως το οξείδιο του αιθυλενίου και το χλωροπυριφός. Μεταξύ άλλων αιτιών ήταν μη εγκεκριμένες ουσίες, υψηλά επίπεδα πρόσθετων και αρωματικών υλών, υψηλά επίπεδα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων και αλκαλοειδή τροπανίου.

Στην κατηγορία των δημητριακών και των προϊόντων αρτοποιίας, υπήρξαν 90 ανακλήσεις, με το ένα τέταρτο να οφείλεται σε μη δηλωμένα αλλεργιογόνα. Το ακρυλαμίδιο, ένα ζήτημα κατασκευής ή συσκευασίας, η παρουσία εντόμων, αλκαλοειδή τροπανίου, ξένα σώματα και η παρουσία γενετικά τροποποιημένου ρυζιού ήταν πίσω από τις αποσύρσεις.

Ο κυριότερος λόγος για τις 73 ανακλήσεις φρούτων και λαχανικών ήταν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε 22 περιπτώσεις. Άλλα θέματα ήταν το κλωστηρίδιο της αλλαντίασης, η λιστέρια, ξένα σώματα, μη δηλωμένα αλλεργιογόνα, άλλες χημικές προσμίξεις, ζήτημα κατασκευής ή συσκευασίας, υψηλά επίπεδα πρόσθετων ή αρωματικών ουσιών και σφάλματα στην επισήμανση ημερομηνίας.

Συνολικά 24 από τις 57 ανακλήσεις βοτάνων και μπαχαρικών οφείλονταν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Άλλα προβλήματα ήταν η αφλατοξίνη, η σαλμονέλα, ο βάκιλλος ο κηρόχρους, χημικές προσμίξεις και μη δηλωμένα αλλεργιογόνα.

Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων προκάλεσαν επίσης την πλειονότητα των ανακλήσεων κακάο, καφέ και τσαγιού. Ορισμένοι από τους άλλους λόγους περιελάμβαναν μη εγκεκριμένη ουσία, άλλες χημικές προσμίξεις, μη δηλωμένα αλλεργιογόνα και παρουσία εντόμων.

Στην κατηγορία των γλυκών προϊόντων, τα μη δηλωμένα αλλεργιογόνα και τα ξένα σώματα προκάλεσαν τις περισσότερες ανακλήσεις. Ορισμένες οφείλονταν σε λιστέρια, σαλμονέλα, άλλη χημική μόλυνση, άλλη βιολογική μόλυνση, μη εγκεκριμένο πρόσθετο ή αρωματικό, ή πατουλίνη.

Οι κατηγορίες αλκοόλ / κρασί και ξηροί καρποί / δημητριακά είχαν αμφότερες από 24 ανακλήσεις. Στην πρώτη κατηγορία, τα σφάλματα γυάλινων φιαλών και οι κίνδυνοι ξένων σωμάτων ήταν οι κύριες αιτίες. Στη δεύτερη, ήταν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και τα ξένα σώματα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο