Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πορτογαλία: H βιομηχανία τροφίμων μείωσε ζάχαρη και αλάτι στα τρόφιμα, κατά 11% σε τρία χρόνια

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΠορτογαλία: H βιομηχανία τροφίμων μείωσε ζάχαρη και αλάτι στα τρόφιμα, κατά 11% σε τρία χρόνια
spot_img

Σε τρία χρόνια (μεταξύ 2018 και 2021), σημειώθηκε μείωση κατά περίπου 11% του αλατιού και της ζάχαρης σε ορισμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διαδικασίας αναμόρφωσης των προϊόντων διατροφής στην Πορτογαλία που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη. Η διαδικασία αναμόρφωσης των προϊόντων διατροφής έγινε κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του κράτους και των κεντρικών ενώσεων του κλάδου τροφίμων, της Ομοσπονδίας Πορτογαλικών Βιομηχανιών Αγροδιατροφής (FIPA), της Πορτογαλικής Ένωσης Εταιρειών Διανομής (APED) και άλλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν σε συνεδρία στο Infarmed, στη Λισαβόνα, τα τρόφιμα που καλύπτονται από το Εθνικό Πρόγραμμα για την Προώθηση της Υγιεινής Διατροφής, (DGS) – πατατάκια και άλλα σνακ, δημητριακά πρωινού, πίτσες, γιαούρτια και γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, σοκολατούχο γάλα, αναψυκτικά και νέκταρ – κατέγραψαν, σε αυτά τα τρία χρόνια, μείωση 11,5% και 11,1% της περιεκτικότητας σε αλάτι και ζάχαρη, αντίστοιχα.

- Advertisement -

Αυτή η μείωση ήταν, συνολικά, 25,6 τόνους λιγότερο αλάτι και 6.256,1 τόνους λιγότερη ζάχαρη.

Η μέση περιεκτικότητα σε αλάτι των καλυπτόμενων προϊόντων μειώθηκε από 1,14 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια το 2018 σε 1,01 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια το 2020» και «η μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη από 7,46 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια μειώθηκε σε 6,36 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Περίπου το 50% των κατηγοριών προϊόντων διατροφής που αναλύθηκαν πέτυχαν ή υπερέβησαν τους στόχους που είχαν τεθεί.

Το DGS επεσήμανε ότι τρεις κατηγορίες – αναψυκτικά, σοκολατούχο γάλα και γιαούρτια – “πέτυχαν τον στόχο μείωσης που καθορίστηκε για το 2022” για τη ζάχαρη και ότι δύο από τις κατηγορίες – δημητριακά πρωινού και πίτσες – έχουν επιτύχει το ίδιο για την περιεκτικότητα σε αλάτι.

Στη συνεδρίαση της παρουσίασης, η Γενική Διευθύντρια Υγείας, Graça Freitas, τόνισε ότι η «πρόοδος» προέκυψε από μια «στενή συνεργασία» των ενώσεων που εκπροσωπούν τη βιομηχανία τροφίμων και διανομής, τις οποίες ευχαρίστησε για τη «δέσμευσή» τους.

Τονίζοντας ότι η βελτίωση του διατροφικού προφίλ των τροφίμων “είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής”, η Graça Freitas υπενθύμισε ότι “η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία στην Πορτογαλία”.

Τόνισε επίσης ότι η επίτευξη των καθορισμένων στόχων είναι δυνατή «ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση» των καταναλωτών και είναι επίσης ένας τρόπος «καταπολέμησης των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας».

Πηγή: Lusa

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι μπορεί να προκαλέσει στα αυτιά σας η καθημερινή χρήση ακουστικών – Ειδικός εξηγεί

Γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται βασικοί κανόνες καθαριότητας και χρήσης.

Φράουλες με 24 διαφορετικά φυτοφάρμακα – Εργαστηριακή δοκιμή του Il Salvagente

Οι φράουλες συγκαταλέγονται στα κορυφαία φρούτα που έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα