Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βάζει φρένο στη βιομηχανία βρώσιμων εντόμων

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΤο Ηνωμένο Βασίλειο βάζει φρένο στη βιομηχανία βρώσιμων εντόμων
spot_img

Ποια σημεία βελτίωσης επισημαίνουν ορισμένοι άνθρωποι του χώρου.

   Τι κι αν η ΕΕ ενέκρινε την κατανάλωση ορισμένων ειδών εντόμων, τι κι αν η ευρωπαϊκή επιτροπή επισημαίνει συνεχώς πως η κατανάλωση τους είναι απόλυτα ασφαλής, ορισμένες χώρες κρατούν σθεναρή αντίσταση στη νέα βιομηχανία. Παρά το γεγονός πως στην Ιταλία, τα έντομα διατίθενται κανονικά στο εμπόριο σε ορισμένες τροφές, η κυβέρνηση της χώρας έχει εκφράσει σθεναρή αντίθεση, τασσόμενη υπέρ των παραδοσιακών τροφίμων. Το δρόμο αυτό ακολουθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο, που φαίνεται να έχει μείνει ένα βήμα πίσω, γεγονός που θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς. 

   Η μεγαλύτερη αγορά στη δύση αυτή τη στιγμή είναι σε επεξεργασμένα προϊόντα εντόμων όπως γρύλους, μαύρες στρατιωτικές μύγες και αλευροσκόληκες για ζωοτροφές. Εκτός από τα θρεπτικά και περιβαλλοντικά οφέλη, κάνουν επίσης τα ζώα φάρμας πιο ογκώδη από τις παραδοσιακές ζωοτροφές όπως η σόγια.  Η παγκόσμια αγορά πρωτεΐνης εντόμων άξιζε περίπου 502 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και σύμφωνα με μια πρόσφατη πρόβλεψη θα φτάσει τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2029, με την Ευρώπη να καταλαμβάνει περίπου το ένα πέμπτο της αγοράς. Η Ευρώπη παρήγαγε λιγότερους από 2.000 μετρικούς τόνους πρωτεΐνης εντόμων το 2018, αλλά αναμένεται να φτάσει τους 1,2 εκατομμύρια τόνους έως το 2025, με τη γαλλική Ynsect να έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη φάρμα εντόμων στον κόσμο. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές των κανόνων της ΕΕ που επέτρεψαν στους αγρότες να συμπεριλάβουν έντομα στις ζωοτροφές για χοίρους, πουλερικά και ιχθυοτροφεία.

   Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα δέκατο της ευρωπαϊκής ζήτησης για πρωτεΐνη εντόμων, αν και μετά το Brexit η χώρα δεν έχει ακολουθήσει τις εξελίξεις της Ευρώπης. Το 2017 η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέτρεψαν για πρώτη φορά επτά είδη εντόμων να χρησιμοποιηθούν ως τροφές σε ιχθυοτροφεία. Αυτά περιελάμβαναν μαύρες στρατιωτικές μύγες, κοινές οικιακές μύγες και πολλά είδη αλευροφόρων και γρύλων, τα οποία εκτρέφονται σε διάφορες τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το Λονδίνο μέχρι το Εδιμβούργο.Ωστόσο, οι μεταξοσκώληκες προστέθηκαν στον κατάλογο της ΕΕ το 2021, αλλά δεν επιτρέπονται ακόμη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κίνηση της ΕΕ το ίδιο έτος να επιτραπεί η τροφοδοσία με επεξεργασμένες πρωτεΐνες εντόμων σε χοίρους και πουλερικά που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν ακολουθήθηκε ούτε αυτή από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό σημαίνει ότι η μόνη επιλογή των αγροτών αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν έντομα είναι να τα ταΐσουν στα ζώα τους, ζωντανά.

   Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής για τη Φύση (WWF), η απορρύθμιση της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να είναι μετασχηματιστική. Οι φάρμες του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποίησαν μόλις 21.000 τόνους εντομάλευρο το 2021 για ιχθυοκαλλιέργειες, χοίρους και πουλερικά, εκ των οποίων σχεδόν 6.000 τόνοι ήταν από έντομα που εκτρέφονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα, μόνο τα ζώα τρέφονται με περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους σόγιας κάθε χρόνο.

   Με την απορρύθμιση, το WWF πιστεύει ότι η ζήτηση για πρωτεΐνες εντόμων έως το 2050 θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 500.000 τόνους, με τους μισούς να παρέχονται εντός της χώρας. Αυτό θα μείωνε την εξάρτηση των Βρετανών από τις εισαγωγές σόγιας κατά περίπου 20%, μειώνοντας την αποψίλωση των δασών σε μέρη όπως η Λατινική Αμερική. Θα δημιουργούσε επίσης δυνητικά ευκαιρίες απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

   Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Pattanapong Tiwasing, Λέκτορας στην Ανάλυση Δεδομένων και τα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Keele, και αναλύει στο TheConversation, συνομίλησε με δέκα ειδικούς που σχετίζονται με έντομα στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, των παραγωγών ζωοτροφών και των ακαδημαϊκών ερευνητών. Αυτό που προέκυψε είναι πως η διατροφή των ζώων με ζωντανά έντομα δεν είναι ελκυστική για πολλούς αγρότες. “Είναι πιο άβολο και χρονοβόρο και κοστίζει περισσότερο, επειδή οι αγρότες πρέπει να αγοράζουν αυγά ή προνύμφες εντόμων, ενώ τα ζωντανά έντομα έχουν μικρή διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τις παραδοσιακές ζωοτροφές”, λέει.

   Σε σχέση με το κόστος που συνεπάγεται η εκτροφή εντόμων, ορισμένοι ερωτηθέντες είπαν ότι τα ελεγχόμενα περιβάλλοντα που απαιτούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ακριβά όσον αφορά τις ενεργειακές απαιτήσεις και την εργασία. Άλλοι είπαν ότι η παραγωγή εντόμων θα μπορούσε να είναι ενεργειακά αποδοτική με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης ότι είναι δύσκολο να βρεθούν πληροφορίες για την εκτροφή εντόμων, τους τελευταίους κανονισμούς.

   Επιπλέον, οι ερωτηθέντες είδαν ανάγκη εκπαίδευσης τόσο των καταναλωτών όσο και των αγροτών. “Αυτό δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ένας ανηφορικός αγώνας. Στη Σκωτία, για παράδειγμα, μια μελέτη του 2017 σε 180 άτομα διαπίστωσε ότι πάνω από το 80% ήταν περισσότερο από χαρούμενοι που τα έντομα συμπεριλήφθηκαν στις τροφές για σολομό”, συμπληρώνει.

    Τέλος, οι συνεντεύξεις τόνισαν ορισμένους τομείς που δεν έχουν ερευνηθεί καθόλου, όπως η ευημερία των εντόμων που εκτρέφονται και η επίδραση στα ζώα που τα ταΐζουν. Για παράδειγμα, οι σκεπτικιστές εκφράζουν ανησυχίες για το άν η εκτροφή πολλών χιλιάδων εντόμων στα απόβλητα θα μπορούσε να εισάγει νέα παθογόνα στην τροφική αλυσίδα.

   Μια άλλη περιοχή που χρειάζεται περαιτέρω εξερεύνηση είναι η τροφοδοσία με πρωτεΐνη εντόμων σε αγελάδες και πρόβατα. Κάποιοι λένε ότι αυτό θα ήταν εντελώς ανέφικτο για το πεπτικό σύστημα των φυτοφάγων, αν και έχει υποστηριχθεί ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας μεθανίου που παράγουν.

   Έγινε επίσης κάποια συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα διεύρυνσης σε άλλες αγορές. Για παράδειγμα, τα περιττώματα εντόμων (frass) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα υψηλής ποιότητας. Υπάρχει επίσης δυνατότητα σε τομείς όπως οι τροφές για κατοικίδια και τα συμπληρώματα ανθρώπινης πρωτεΐνης.

https://theconversation.com/eating-insects-the-uk-seems-much-more-reluctant-than-the-eu-to-let-this-industry-flourish-213086

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα