Επιρρεπείς οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι
Ξέσπασμα ενός σπάνιου τύπου καμπυλοβακτηρίου προκλήθηκε στη Γαλλία από τυρί με μη παστεριωμένο, νωπό γάλα, σύμφωνα με μελέτη που αναφέρεται στο FoodSafetyNews.
Τον Ιούνιο του 2021, επτά λοιμώξεις εμβρύου από καμπυλοβατήριο εμφανίστηκαν σε κέντρο αποκατάστασης στη νοτιοδυτική Γαλλία. Όλοι οι ασθενείς ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 79, ενώ το εύρος ηλικίας κυμαίνεται από 70 έως 90 ετών.
Το Campylobacter jejuni και το Campylobacter coli προκαλούν την πλειοψηφία των μολύνσεων. Ένα μικρό ποσοστό προκαλείται από Campylobacter fetus, αλλά τα κρούσματα είναι σπάνια. Αν και το Campylobacter fetus μπορεί περιστασιακά να προκαλέσει διάρροια, σχετίζεται περισσότερο με συστηματική ασθένεια και βακτηριαιμία. Τέτοιες λοιμώξεις αναφέρονται συχνότερα σε ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Microbiology.
Όλοι οι ασθενείς είχαν ήπια διάρροια χωρίς ναυτία ή έμετο. Πέντε είχαν πυρετό αλλά όλοι ανάρρωσαν. Η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος των διαφορετικών στελεχών Campylobacter fetus επιβεβαίωσε μια κοινή πηγή. Σε πέντε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ανάλυση καλλιέργειας αίματος, το Campylobacter fetus απομονώθηκε μόνο στο αίμα τριών ασθενών, ενώ σε δύο από αυτούς, σε αίμα και κόπρανα.
Η επιδημιολογική έρευνα βρήκε τρεις ασθενείς στις αρχές Ιουνίου και ακολούθησαν τέσσερις λοιμώξεις αργότερα τον Ιούνιο. Μια έρευνα για το φαγητό που κατανάλωναν πέντε ασθενείς αποκάλυψε την κατανάλωση τυριού από μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα της ποικιλίας Tomme des Pyrénées. Ένα άλλο τυρί από μη παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, ένα καμαμπέρ, αποδείχθηκε πως καταναλώθηκε επίσης από ορισμένους ασθενείς, πριν νοσήσουν. Δεν ήταν δυνατό να ενοχοποιηθεί ξεκάθαρα ένα από τα δύο διαφορετικά τυριά με νωπό γάλα, αφού ερβίρονται ως μέρος μιας στρατηγικής που εφαρμόστηκε πρόσφατα από το “από την παραγωγή στο πιάτο”. Τέτοιες στρατηγικές ακολουθήθηκαν αλλά αποφεύχθηκαν τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι γαλλικές αρχές δημόσιας υγείας εντόπισαν σοβαρά ζητήματα υγιεινής στις κουζίνες, με παράβαση των κατευθυντήριων γραμμών για όσον αφορά την ψυχρή αλυσίδα που οδήγησε στο κλείσιμό τους στα μέσα Ιουνίου 2021. Ωστόσο, δεν έγινε καμία δοκιμή τροφίμων. Αυτό σημαίνει ότι η πηγή των λοιμώξεων δεν αποδείχθηκε λόγω της έλλειψης μικροβιολογικής ανάλυσης ύποπτων δειγμάτων τροφίμων.
Η βακτηριαιμία Listeria monocytogenes σε έναν ασθενή εγείρει επίσης την υποψία ότι το τυρί από νωπό γάλα ήταν η πηγή μόλυνσης. “Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία των τακτικών μέτρων υγιεινής για την πρόληψη της μετάδοσης σε εγκαταστάσεις που φιλοξενούν άτομα σε κίνδυνο. Ακόμα κι αν η πηγή μόλυνσης ήταν μόνο υποψία και δεν επιβεβαιώθηκε, η κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται σε αυτούς τους συγκεκριμένους πληθυσμούς”, ανέφεραν οι ερευνητές.