Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δικαστική διαμάχη για ψευδείς ισχυρισμούς σε συσκευασία ηλιελαίου

ΑρχικήΝέαΔικαστική διαμάχη για ψευδείς ισχυρισμούς σε συσκευασία ηλιελαίου
spot_img

Ποια είναι η ετυμηγορία;

Στις 23 Οκτωβρίου 2024, συνοδευόμενη από οκτώ έγγραφα, η Olitalia (Ιταλική εταιρεία που ειδικεύεται σε έλαια και ξύδια) ζήτησε την παρέμβαση της Ιταλικής επιτροπής ανταγωνισμού για ισχυρισμούς της συσκευασίας του προϊόντος «Fritto Libero!» της Oleificio Zucchi spa, ώστε να τους κηρύξει παραπλανητικούς και να απαγορεύσει την περαιτέρω προωθησή τους.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στον ισχυρισμό «-50% οσμές … σε σύγκριση με ένα τυποποιημένο ηλιέλαιο», ο οποίος εμφανίζεται τόσο στη συσκευασία του προϊόντος Fritto Libero! όσο και στην ιστοσελίδα της εναγομένης.

Η καταγγέλουσα εταιρεία συμπεραίνει ότι ο ισχυρισμός παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς η σύγκριση φαίνεται να αναφέρεται σε λινελαϊκά ηλιέλαια, τα οποία χαρακτηρίζονται από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που τα καθιστούν κατάλληλα για ωμή χρήση και όχι για τηγάνισμα.

Ο ισχυρισμός δεν θα ήταν αληθής σε σχέση με άλλα σπορέλαια, με τα οποία θα έπρεπε να συγκριθεί ορθότερα.
Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κατηγορία «τυποποιημένου ηλιέλαιου», ο καταναλωτής δεν θα είχε κανένα πραγματικό σημείο αναφοράς για να επαληθεύσει τη σύγκριση που ισχυρίζεται ο αναφερόμενος ισχυρισμός.

Η Oleificio Zucchi επέλεξε να συγκρίνει το Fritto Libero! με ένα τυπικό ηλιέλαιο (δηλαδή με ένα ηλιέλαιο χωρίς υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ), επειδή είναι το πιο δημοφιλές σπορέλαιο στην ιταλική αγορά και το λάδι που χρησιμοποιείται περισσότερο για τηγάνισμα από τις ιταλικές οικογένειες.

Επίσης, ο ισχυρισμός περί καινοτομίας («χάρη στην καινοτόμο σύνθεσή του»), ο οποίος εμφανίζεται στην ιστοσελίδα, κατηγορείται ως παραπλανητικός λόγω έλλειψης σαφήνειας και επίσης επειδή το προϊόν δεν παρουσιάζει πραγματικά καινοτόμο χαρακτήρα.

Τέλος, ο ισχυρισμός «επιστημονικά δοκιμασμένος», ο οποίος επίσης εμφανίζεται στην ιστοσελίδα, κατηγορείται ως παραπλανητικός παραπλανητικός διότι οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν μόνο σε ξυλάκια πατάτας και όχι σε άλλα τρόφιμα, όπως τα ψάρια, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο τεχνικό-επιστημονικό έγγραφο που αναφέρεται σχετικά στην ιστοσελίδα της Oleificio Zucchi και δεν διευκρινίζονται ούτε η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, ούτε οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν, ούτε τα χαρακτηριστικά του πρότυπου ηλιέλαιου που χρησιμοποιήθηκε ως βάση σύγκρισης.

Η ετυμηγορία

Στις 8 Νοεμβρίου η κριτική επιτροπή έκρινε ομόφωνα πως η Oleificio Zucchi δεν απέδειξε την αλήθεια του ισχυρισμού «ο σχηματισμός έντονης τηγανητής οσμής γίνεται άμεσος δείκτης χαμηλής ποιότητας του χρησιμοποιούμενου λαδιού», ο οποίος εμφανίζεται στον ιστότοπο του διαφημιζόμενου.

Συνεπώς, ο ισχυρισμός αυτός είναι παραπλανητικός, διότι, όπως επισήμανε ο τεχνικός σύμβουλος, αν είναι γνωστό ότι το ηλιέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε λινελαϊκό οξύ παράγει υποπροϊόντα σε θερμοκρασίες τηγανίσματος που ευθύνονται για την οσμή, ωστόσο αυτά δεν μπορούν να συνδεθούν με μια υποτιθέμενη χαμηλότερη ποιότητα του λαδιού υψηλής περιεκτικότητας σε λινελαϊκό οξύ.

Αντιθέτως, λαμβανομένων υπόψη των εγγράφων που κατέθεσε η Oleificio Zucchi, το βάρος της απόδειξης σύμφωνα με το άρθρο 1 του κανονισμού αριθ. 6 πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει εκπληρωθεί από τον διαφημιζόμενο όσον αφορά την αλήθεια των ακόλουθων ισχυρισμών: «-50% οσμές … σε σύγκριση με ένα τυπικό ηλιέλαιο» (στη συσκευασία και στον ιστότοπο), «ηλιέλαιο υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ με αντιοξειδωτικά που αυξάνουν την αντοχή του στην οξείδωση», «χάρη στην καινοτόμο σύνθεσή του» και «επιστημονικά δοκιμασμένο».

Τέλος, ο ισχυρισμός «λιγότερη οσμή, υψηλότερη ποιότητα», ο οποίος αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος, διαφεύγει της δήλωσης περί παραπλανητικού χαρακτήρα, καθώς αντιπαραθέτει, χωρίς να τους συσχετίζει, δύο ισχυρισμούς που καθίστανται ανεξάρτητοι από το σημείο στίξης, το οποίο χωρίζει τους δύο ισχυρισμούς.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα