Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
23.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Τέλος ο ισχυρισμός υγείας για τη μονακολίνη Κ στα τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Τέλος ο ισχυρισμός υγείας για τη μονακολίνη Κ στα τρόφιμα
spot_img

Πρόταση τροποποίησης Καν. 432/2012 σχετικά με τον ισχυρισμό υγείας για τη μονακολίνη Κ από κόκκινο μύκητα ανεπτυγμένο σε ρύζι.

Ασφάλεια τροφίμου-Ισχυρισμός Υγείας: Σημειώσατε 1-0…

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 1925/2006 σχετικά με την προσθήκη βιταμινών και ανόργανων συστατικών και ορισμένων άλλων ουσιών στα τρόφιμα, περιλαμβάνει στο Παράρτημα III, ουσίες με περιορισμό χρήσης, μεταξύ των οποίων και οι μονακολίνες ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση από ερυθρό ζυμομύκητα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης της ουσίας και τις πρόσθετες απαιτήσεις, η ημερήσια κατανάλωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 mg μονακολινών ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση με ερυθρό ζυμομύκητα και οι καταναλωτές θα πρέπει να λαμβάνουν σχετική προειδοποίηση μέσω της επισήμανσης του τροφίμου.

Από την άλλη πλευρά, ο Καν (ΕΕ) 432/2012, στον κατάλογο επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας, περιλαμβάνει το εξής: «Η μονακολίνη Κ από κόκκινο μύκητα ανεπτυγμένο σε ρύζι συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα», ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τρόφιμα που παρέχουν ημερήσια πρόσληψη 10 mg μονακολίνης Κ από κόκκινο μύκητα ανεπτυγμένο σε ρύζι, δόση κατά πολύ υψηλότερη από εκείνη που έχει κριθεί ασφαλής για κατανάλωση, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1925/2006!

Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα απαγόρευση της χρήσης της ουσίας σε επίπεδα 3 mg και άνω ανά μερίδα και με γνώμονα την ασφάλεια δικαίου, η Επιτροπή πρέπει να ανακαλέσει τον ισχυρισμό υγείας για τη μονακολίνη Κ ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση με ερυθρό ζυμομύκητα από τον ενωσιακό κατάλογο επιτρεπόμενων ισχυρισμών υγείας.

Κατά συνέπεια, ο εν λόγω ισχυρισμός υγείας δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται για τα τρόφιμα και το παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 432/2012 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα