Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Υπερψήφιση της πρότασης για ενίσχυση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία – Αντιδράσεις για την απουσία φυτικών εναλλακτικών

ΑρχικήΝέαΕΕ: Υπερψήφιση της πρότασης για ενίσχυση της υγιεινής διατροφής στα σχολεία - Αντιδράσεις για την απουσία φυτικών εναλλακτικών
spot_img

Βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των βουλευτών της AGRI είναι η απουσία των φυτικών εναλλακτικών γάλακτος και πρωτεΐνης από το πρόγραμμα διατροφής της ΕΕ στα σχολεία.

Την περασμένη εβδομάδα υπερψηφίστηκε από τους νομοθέτες της επιτροπής γεωργίας της ΕΕ  (AGRI) η έκθεση της σοσιαλίστριας Carmen Avram, η οποία αφορά την επιδότηση φρέσκων φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών στα σχολεία και τις δημόσιες καντίνες, ως μέρος του προγράμματος  της Ένωσης για τη διατροφή στα σχολεία που ξεκίνησε το 2017. Στα πλαίσια της στρατηγικής Farm to Fork, αναμένεται η υποβληθείσα αναθεώρηση του συστήματος μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Η Carmen Aavram, που ανέλαβε τον φάκελο μετά τη σύλληψη του συναδέλφου της Marc Tarabella από τις βελγικές αρχές λόγω εμπλοκής του στο σκάνδαλο Qatargate, θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι όλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα για το πόσο ωφέλιμη για τα παιδιά εντός ΕΕ είναι αυτή η πρωτοβουλία. Στην ψηφοφορία, μόνο 2 ψήφοι τέθηκαν κατά της επιπλέον αύξησης του προϋπολογισμού του συστήματος, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε τοπικά προϊόντα και στα μη επεξεργασμένα και χωρίς πρόσθετα τρόφιμα.  

Βασικό σημείο διαμάχης, παρόλα αυτά σε αυτή την έκθεση ήταν ο αποκλεισμός των φυτικών εναλλακτικών γάλακτος και πρωτεΐνης από τον κατάλογο. Αξιολόγηση της Κομισιόν στα τέλη του προηγούμενου έτους επεσήμανε πως η μη συμπερίληψή τους είναι προβληματική, ειδικά αφού ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες θα ήθελε να συμπεριληφθούν εναλλακτικές λύσεις για το αγελαδινό γάλα, σύμφωνα με μια έκθεση.

Υπάρχουν δύο πλευρές σχετικά με τα φυτικά προϊόντα στα σχολικά προγράμματα διατροφής. Από τη μία, η οργάνωση γεωργών της ΕΕ COPA-COGECA και η Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοκομικών, οι οποίες χαιρέτισαν την έκθεση της Avram, θεωρούν πως τα προϊόντα φυτικής προέλευσης «δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμα με τα γαλακτοκομικά προϊόντα» και αντιτίθενται σε «κάθε νεφελώδη διατύπωση όπου τα ποτά φυτικής προέλευσης θα έβρισκαν «απαλλαγή» και πρόσβαση στο σύστημα», σύμφωνα με δηλώσεις που παρατίθενται στη EURACTIV.

Από την άλλη, ΜΚΟ και οργανώσεις ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα των ζώων φέρονται να θεωρούν αυτό τον αποκλεισμό ένα είδος υποβάθμισης της ανάγκης μετάβασης σε περισσότερα φυτικά προϊόντα. Χαρακτηριστικά, η Όλγα Κίκκου, Επικεφαλής του Compassion in World Farming, δήλωσε στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο είπε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκτήσουν τα παιδιά υγιεινές και βιώσιμες διατροφικές συνήθειες, εάν η διατροφή τους εξακολουθεί να βασίζεται σε ζωικά προϊόντα.  

Η έκθεση της επιτροπής AGRI θα ψηφιστεί στην ολομέλεια τον Μάιο, χωρίς όμως να δεσμεύει την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ, η οποία θα πρέπει να απαντήσει στους ευρωβουλευτές σε τρεις μήνες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο