Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Έκθεση για κτηνιατρικά φάρμακα σε ζωικά προϊόντα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Έκθεση για κτηνιατρικά φάρμακα σε ζωικά προϊόντα
spot_img

Η ετήσια έκθεση της EFSA για το 2021 – Μείωση των καταλοίπων κτηνιατρικών φαρμάκων.

Τα κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων και άλλων ουσιών που βρίσκονται σε ζώα και τρόφιμα ζωικής προέλευσης εξακολουθούν να μειώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα επίπεδα συμμόρφωσης αυξάνονται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.

Η ετήσια έκθεση της EFSA για το 2021 περιλαμβάνει στοιχεία που υπέβαλαν τα κράτη μέλη, η Ισλανδία και η Νορβηγία. Ο αριθμός των δειγμάτων που ελέγχθηκαν αυξήθηκε ελαφρά σε σύγκριση με το 2020.

Η έκθεση καλύπτει διάφορες ομάδες ουσιών, όπως ορμόνες, αντιβακτηριακά, περιβαλλοντικές προσμείξεις, απαγορευμένες ουσίες και άλλα κτηνιατρικά φάρμακα. Εξετάστηκαν χοίροι, πρόβατα, πουλερικά, γάλα, αυγά, κρέας και μέλι.

Αξιοσημείωτα ευρήματα ήταν το fipronil στα αυγά, η κλενβουτερόλη στα βοοειδή, η amitraz στο μέλι και η φαινυλβουταζόνη (bute) στα άλογα. Το Fipronil στα αυγά βρέθηκε σε ένα δείγμα από τη Σλοβενία ​​ενώ το amitraz στο μέλι, εντοπίστηκε σε τρία από τα 17 δείγματα μελιού από την Κύπρο. Τα μη συμμορφούμενα αποτελέσματα για τη φαινυλβουταζόνη προήλθαν από την Ιρλανδία και τη Γερμανία. Σε στοχευμένη δειγματοληψία, η κλενβουτερόλη βρέθηκε σε ένα δείγμα βοοειδών από τη Γερμανία και δύο ύποπτα δείγματα από την Πορτογαλία.

 Για τις απαγορευμένες ουσίες, το επίπεδο μη συμμόρφωσης το 2021 ήταν υψηλότερο από το προηγούμενο έτος. Μειώσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν για περιβαλλοντικούς ρύπους και χημικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων και των χρωστικών. Για τις μυκοτοξίνες, αναφέρθηκαν μη συμμορφούμενα στοχευμένα δείγματα για βοοειδή, γάλα και χοίρους λόγω της ζεαραλενόνης και της αφλατοξίνης M1. Για τις βαφές, καταγράφηκαν μη συμμορφούμενα δείγματα για υδατοκαλλιέργεια. 

Το 2021, το ποσοστό των μη συμμορφούμενων δειγμάτων ήταν 0,17 %, το οποίο είναι το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε τα τελευταία 12 έτη, όταν η μη συμμόρφωση κυμαινόταν από 0,19 % έως 0,37 %. Το ποσοστό για το 2020 ήταν 0,19 %.

Το συνολικό επίπεδο μη συμμόρφωσης σε στοχευμένα δείγματα (δηλαδή εκείνα που ελήφθησαν για τον εντοπισμό παράνομων χρήσεων ή τον έλεγχο της μη συμμόρφωσης με τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα) μειώθηκε επίσης σε 0,24 %, σε σύγκριση με 0,27 %-0,35 % κατά τα προηγούμενα τέσσερα έτη.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα