Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για αλλαγή του κανονισμού για τα συστατικά βρεφικού γάλακτος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Γνωμοδότηση για αλλαγή του κανονισμού για τα συστατικά βρεφικού γάλακτος
spot_img

Αίτημα για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/127 σχετικά με τις πηγές πρωτεϊνών που επιτρέπονται στην παρασκευή παρασκευασμάτων για βρέφη και/ή παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

Διατροφική ασφάλεια και καταλληλότητα ενός συγκεκριμένου προϊόντος υδρόλυσης πρωτεϊνών που προέρχεται από πηγές αποβουτυρωμένου αγελαδινού γάλακτος και συμπυκνωμάτων πρωτεΐνης ορού γάλακτος και χρησιμοποιείται σε παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας που παρασκευάζονται από υδρολυμένες πρωτεΐνες από την Healthcare Reckitt B.V.

- Advertisement -

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων να αξιολογήσει τη διατροφική ασφάλεια και καταλληλότητα ενός συγκεκριμένου προϊόντος υδρόλυσης πρωτεϊνών που προέρχεται από πηγές αποβουτυρωμένου αγελαδινού γάλακτος (συμπεριλαμβανομένου του άπαχου) και συμπυκνωμάτων πρωτεΐνης ορού γάλακτος για χρήση σε βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας που παρασκευάζονται από την Healthcare Reckitt B.V. με αίτημα την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/127 σχετικά με τις πηγές πρωτεϊνών που επιτρέπονται στην παρασκευή παρασκευασμάτων για βρέφη και/ή παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

Το υπό αξιολόγηση προϊόν υδρόλυσης πρωτεϊνών χαρακτηρίζεται επαρκώς όσον αφορά την υδρολυμένη πρωτεΐνη. Στη σχετική μελέτη παρέμβασης που παρασχέθηκε, ένα παρασκεύασμα για βρέφη που παρασκευάζεται από υδρόλυση πρωτεϊνών με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 2,3 g/100 kcal και καταναλώνεται ως μοναδική πηγή διατροφής για 3 μήνες οδήγησε σε ανάπτυξη παρόμοια με εκείνη ενός παρασκευάσματος για βρέφη που παρασκευάζεται από ανέπαφη πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 1,9 g/100 kcal. Τα δεδομένα σχετικά με τα ανεπιθύμητα συμβάντα και την ανοχή του τύπου δεν εγείρουν ανησυχίες.

Δεν έχουν παρασχεθεί πειραματικά δεδομένα σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια και καταλληλότητα αυτής της πηγής πρωτεΐνης σε φόρμουλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Δεδομένου ότι τα παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας καταναλώνονται με συμπληρωματικά τρόφιμα και η πηγή πρωτεΐνης είναι θρεπτικά ασφαλής και κατάλληλη σε παρασκευάσματα για βρέφη που μπορούν να αποτελέσουν τη μοναδική πηγή διατροφής των νεαρών βρεφών, η ομάδα θεωρεί ότι το υδρόλυμα πρωτεΐνης είναι επίσης μια διατροφικά ασφαλής και κατάλληλη πηγή πρωτεΐνης για χρήση σε παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το υπό αξιολόγηση προϊόν υδρόλυσης πρωτεϊνών αποτελεί θρεπτικά ασφαλή και κατάλληλη πηγή πρωτεϊνών για χρήση σε παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, εφόσον ο τύπος στον οποίο χρησιμοποιείται περιέχει τουλάχιστον 2,3 g/100 kcal πρωτεΐνης και πληροί τα κριτήρια σύνθεσης του κανονισμού (ΕΕ) 2016/127 και το πρότυπο αμινοξέων στο παράρτημα IIIA.

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2025.9278

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα